Четвъртък, 17 Октомври 2019
24
ноем
6
 

Минчо Коралски:

Реформата в ТЕЛК ще помогне на хората, на които незаслужено е лепнат етикет "нетрудоспособен"

Петък, 24 Ноември 2017 | 12:46:00
6

„Промяната отразява новата парадигма в Конвенцията за правата на хората с увреждания – това не е човек с увреждане, а човек, който в резултат на увреждане има прегради в своя всекидневен живот или в работата си, или в общуването, или в друг

„Промяната отразява новата парадигма в Конвенцията за правата на хората с увреждания – това не е човек с увреждане, а човек, който в резултат на увреждане има прегради в своя всекидневен живот или в работата си, или в общуването, или в други области. Именно този подход налага да се промени моделът на здравната експертиза за вида и степента на увреждането, а след това и на работоспособността“. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски по повод предстоящата реформа в ТЕЛК.

Той поясни, че сегашният модел създава проблеми най-вече на самите хора с увреждания, тъй като на повечето от тях незаслужено е лепнат етикетът "нетрудоспособен" и това постепенно ги вади от пазара на труда. „Аз съм със 100% нетрудоспособност, което обаче не ми пречи изобщо да си върша работата като юрист, защото имам проблем с краката“, илюстрира ситуацията Коралски.

В медицинската експертиза ще бъдат направени сериозни промени, свързани с това как хората да бъдат диагностицирани и как да бъде определян видът и степента на увреждане. „Сега човек след тежко увреждане или инсулт прекарва месец-два, докато се възстанови, и вместо да му дадат вид и степен на увреждане експертите, които са го наблюдавали през цялото това време, той излиза с епикриза и трябва след това да се яви на ТЕЛК. Предложението сега е в големите болници и особено специализираните, да има комисии, които на място да дават веднага вида и степента на увреждането, което много ще облекчи процеса. Същевременно се предвижда промяна в статута на лекарите, които работят в ТЕЛК, тъй като досега те не можеха да работят на друго място. Ще бъде променена и методиката, по която се оценяват хората с увреждания, така че да не се разкарват особено, когато е ясно, че в тяхното състояние не може да настъпи подобрение“, каза Минчо Коралски.

Той допълни, че в момента се разработва концепция, базирана на международния класификатор ICF, чрез която ще се преценява състоянието на човек спрямо работата, която той извършва и работата, която му се предлага. Така той ще може или да получи пенсия, или ще бъде пренасочен към друга работа, но с оглед на неговите индивидуални особености и особеностите на работата.

„Надяваме се, че връзването на информацията между ТЕЛК, НЕЛК и Здравната каса и създаването на прословутите електронни здравни досиета ще позволи да се проследи цялостното състояние на един човек в един по-дълъг период“, каза още Коралски.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kxAG

Боряна Холевич 25.11.2017 22:59:29

Едно професионално становище на юрист, което си струва да прочетете Розалия Миланова , юрист: " Докато има юристи, от ранга на г-н Коралски, които твърдят и излага тези за взаимна зависимост между правото на труд и правото на пенсия за инвалидност, които възникват от различни правни предпоставки и се гарантират с различни текстове от Конституцията на РБ като самостоятелни субективни права на гражданите, всички реформи ще са обречени на провал. Правото на инвалидна пенсия не зависи от това в каква област или сфера на трудова дейност може един инвалид да е работоспособен, а зависи от степента на трайно намалената му работоспособност спрямо здравия индивид. Изрично посочвам индивид, защото индивидът не винаги притежава качества на човек по съзнание и воля. И да се върнем към гарантираните конституционни права на българските граждани, като правото на пенсия и правото на възнаграждение от трудова дейност. И между тези субективни права няма зависимост, както се опитват управляващите да внушат на населението, което не е запознато с тънкостите на правото и юриспруденцията. По този въпрос Конституционния съд се е произнесъл с решение №12 от 1997 г., в което изрично е призната една разпоредба на чл.50 от Закона за пенсиите - отменен за противоконституционна, тъй като с нея се забраняваше лицата, които са се пенсионирали, да работят след пенсиониране на високоплатени длъжности, което е прието за дискриминация. Следователно, когато високоплатените служители на държавата са застрашени от намаляване на доходите , то се сезира Конституционния съд за противозаконни текстове, а когато се касае за съществуването на инвалидите, то същите тези високоплатени служители предлагат формули и реформи, с които да се отнемат правата на инвалидите да получават едновременно трудово възнаграждение и пенсия за инвалидност. Какъв позор и какво лицемерие. Какво излиза от тези факти, че държавата иска да управлява на две различни скорости - за високоплатените - по-благоприятни възнаграждения и увеличаването им, а за по-бедните и болните - отнемането на права и доходи и това се наричат реформи, а действително представлява явна дискриминация съгласно Закона за защита от дискриминация . Борбата трябва да продължи, дори и към Европейския съд , ако продължават да се предлагат тези за отнемане на осигурителните права на инвалидите."

Боряна Холевич 25.11.2017 22:58:11

Г-н Коралски, като обяснявате как хора с тежки двигателни дефицити могат да работят като юристи и нямат нужда от пенсия, давайки себе си за пример, наясно ли сте, че ако Вие ползвате специализиран транспорт и имате обслужващ персонал, повечето хора с подобни на вашето увреждания, не могат да излязат от дома си защото не могат да преодолеят стълбите пред него, разбитите и кални улици , а още по-малко да се качат на градски транспорт? Като предлагате с изписването от болнично лечение да се определя направо процент увреждане, наясно ли сте , че лишавате хората от правото да ползват продължителна временна неработоспособност, за което са се осигурявали и за което сумите са доста по-високи от инвалидната пенсия, ако въобще я вземат при предлаганата реформа? Защо искате да бъдат наказани с лишаване от инвалидна пенсия хората, които въпреки уврежданията са получили добро образование и професия, след като са се осигурявали за настъпване на инвалидизиране? Защо досега не се отказахте Вие от инвалидната си пенсия за да дадете пример?

ТИТИ 24.11.2017 23:25:00

Поразчистете ги поне от болниците. Докопали и Телк и се тътрят за още. ХЕМ са пенсионери пък и ТЕЛК и иска пари като за нова и здрава. Те повече пречат на системата отколкото помагат!

Коки 24.11.2017 23:09:05

Който може да работи що се тика и там. Около мен все бабички заели места на мед. Специалист, взимат клас прослужено време, не малко, взима нощен труд, празнични тика и телк решение защитено място, пенскя, допълнителнк дни отпуск - платени, взима болнични по всяко време блокира щата и я няма 200 днк. Сама жена, сзкма и вдовишки, плащат и пътуването, реинбурсни лекарства. Пйшк, кафета и няма мърдане. Като дойде млад човек да търси работа, все са в болнични. Събират месечен доход 1600лв.И нито ходи на курс, нито събира кредитни точки, нито плаща кредити. Ми и от членски я внос теглат за какви ли не нужди. Един млад лекар взима 600,700лв.На, кой му трябват повече за да има нормален доход за да отцелява. Това е държава за дърти. Те по болни от болните. Кой, кого обслужва.....?

Един ОПЛ на 33 24.11.2017 18:06:48

Ма те се натискат да са официално нетрудоспособни, да им капе нЕкой лев, държавата да ги осигурява, а те да чукат частно нещо на черно. Този вариант на реформа в ТЕЛК-а е трагикомедия някаква, вЕрвайте ми!

Никодимчо 24.11.2017 14:46:28

Т.е. целта е да се отнемат пенсиите чрез "пренасочване" на друга работа? С две думи: работещите инвалиди без пенсии!


Още новини
Медицинските сестри: Донякъде постигнахме консенсус  с министъра
16.10.2019 17:18:44 Надежда Ненова

Медицинските сестри: Донякъде постигнахме консенсус с министъра

Медицинските сестри напуснаха сградата на Министерството на здравеопазването, тъй като са постигн ...

Промени в правилника за ТЕЛК
16.10.2019 16:54:48

Промени в правилника за ТЕЛК

Правителството прие изменение и допълнение на Правилника за устройство и организация на работата ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...