!
Събота, 27 Април 2024
21
юли
9
 

Реформата в здравеопазването е сред приоритетите за част от партиите в новия парламент

Сряда, 21 Юли 2021 | 13:23:46 Надежда Ненова
9

Реформата в здравеопазването е приоритет за част от парламентарно представените партии, стана ясно от декларациите, прочетени при откриването на 46-тото Народно събрание днес. Съпредседателят на Демократична България-Обединение Христо Иванов за

Реформата в здравеопазването е приоритет за част от парламентарно представените партии, стана ясно от декларациите, прочетени при откриването на 46-тото Народно събрание днес.

Съпредседателят на Демократична България-Обединение Христо Иванов заяви, че отвъд конкретните казуси стои системната невъзможност на българските лекари да си вършат работата. „Това, което се случва с една болница в момента, трябва да е знак, че е време за сериозен разговор за реформа в здравеопазването“, каза той.

По думите на Иванов обаче на първо място е подготовката за задаващата се COVID-вълна. „Още утре на председателски съвет ще сондираме колегите от другите парламентарни сили какви мерки можем да вземем, без да чакаме съставянето на комисия по здравеопазването. Дали да не излъчим контактна група, която да уточни какво бихме могли да направим в парламента заедно, за да започнем много бързо да подкрепяме усилията на служебния кабинет и здравните власти“, каза още Иванов.

За реформа се обяви и лидерът на коалиция БСП за България Корнелия Нинова.

„Още отсега трябва да се разгледа планът за действие при пандемия, да се актуализира, да се осигури финансиране. По-дългосрочната наша цел е сериозна промяна в здравния модел. В него трябва да има защитени болници, лична здравна карта на всеки, болниците да не са търговски дружества, а държавата да плаща специализацията на кадрите“, заяви Нинова.

„Пред нас стои въпросът да съградим нов модел на управление. Ние трябва да преборим причината. ГЕРБ заложиха корупцията в законите, в лобисткото законодателство, интересите, на които заложници са депутатите. Така стана възможно едно и също лекарство да струва 700 пъти по-скъпо в частни болници в сравнение с държавните болници, тъй като позволи на частните лечебни заведения да не правят обществени поръчки“, каза още тя.

В декларацията на ГЕРБ-СДС, прочетена от председателя на парламентарната група Десислава Атанасова, беше заявено, че от всички се изисква възстановяване на политическия диалог, прекратяване на войната между институциите и сформиране на национално единство.

„Това са трите най-важни условия за справяне със здравните, икономическите и социалните проблеми, които стоят пред нашето общество. Загрижени сме, че в управленските приоритети на „Има такъв народ“ не видяхме да бъде адресирано нито едно от тези предизвикателства. В бързината си да представят проектокабинет, колегите от формацията на Станислав Трифонов, бяха забравили дори да споменат тези проблеми. За нас това е симптом на неспособност да се отчитат очевидности и да се възприемат факти, които са важни не за една или друга политическа тактика, а за цялото общество“, каза Атанасова.

„Най-тежки удари нанесохте върху здравната система на страната. Буквално беше провалена ваксинацията на населението и вместо през есента да очакваме подготвени четвъртата вълна на коронавируса, българското общество ще бъде изправено пред изпитания и непредвидимост. Надявам се да ме опровергаете“, обърна се тя към служебното правителство и допълни:

„Вместо подготовката за прием на пациенти в болниците да бъде продължена, започна да се руши, уволняват се хора, и то в най-важните болници в страната. Малко преди това беше разпуснат националният оперативен щаб и пенсиониран проф. Кантарджиев. Могат да бъдат посочени още десетки деконструктивни примери на отмъщение от страна на служебния кабинет, които са в ущърб на цялото българско общество. Надяваме се въпреки нагнетената омраза и нетърпимост, ние, депутатите от 46-ото Народно събрание, да имаме силите да надскочим нивото на личните обиди, реваншизма и отмъстителността. Пред България има прекалено големи рискове и трудности, чието преодоляване изисква най-малкото смелост за водене на диалог.“

Изненадващо, нито Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, нито лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, нито съпредседателят на „Изправи се.БГ! Ние идваме“ Мая Манолова споменаха здравеопазването сред своите приоритети в парламента.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Z4Ms

Възмутен 22.07.2021 09:54:34

Персонал няма!На изчезване са мед.сестра,лекарите са дефицитна стока.С тия жалки заплати каква РИФОРМА бе?Някой дава ли си сметка колко болници ще се самоакрият поради липса на мед.персонал?Без хора, за какво лечение дрънкате?Всичко съсипахте,а сега се загрижили-късно е либе за китка,гладна мечка на дежурства не ходи!!!

Лекар 21.07.2021 15:39:25

Кой не може да работи бе педал? Работя по10-12 часа и лекувам пациенти, включително и такива неблагодарници като теб!

Лекар 21.07.2021 15:39:24

Кой не може да работи бе педал? Работя по10-12 часа и лекувам пациенти, включително и такива неблагодарници като теб!

Гост 21.07.2021 14:31:17

Докато всеки български лекар не може с доходите си да си позволи луксозни къща, вила, лимузина и любовница, няколко екзотични воаяжа годишно, елитно образование на децата си и достойни старини за себе си и родителите си( те са ,които са го изучили) никой в тази клета държавица няма и да помирише европейско здравеопазване. От президента до чистача на тоалетни. Тази азбучна истина колкото по бързо се проумее, толкова ще е по лесен животът. Taka че вниквайте и проумявайте за ваше добро е.

агент-провокатор 22.07.2021 00:38:32

така, както гледам, Бойко Борисов е модел на несбъднатия блян на българския лекар...къщата и любовницата в Барселона ли да са или вече идва малко пошло?

Гост 22.07.2021 16:15:49

Модела на е на мутрата ви, а е модел на живот на германския или британския или американския лекар. Но вие все гледате възхитени мутричките в България как живеят , а не седналия на яхтата си американски доктор със закономерно голямата си банкова сметка защото западното общество го оценява.

Гост 22.07.2021 07:34:56

Пошло е за дъртаците като нас. За младите колеги е нормално.

Гост 21.07.2021 19:11:49

Скоро ще висите по диреците. Бай мангау ще завладее тази територия и ще видите кон боб яде ли.

Гост 21.07.2021 13:34:12

Думи , думи , думи .А дела , кога .Като всичките само знаете да приказвате, не и да работите .То освен , че не разбирате , още повече и не можете да работите .


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...