Понеделник, 26 Октомври 2020
01
март
10
 

Румяна Арнаудова: Престъплението в болницата във Враца води до реална опасност за живота и здравето на пациента

Четвъртък, 01 Март 2018 | 12:37:10
10

„Тук е налице не просто осъществено престъпление за длъжностно присвояване. Тук според нас е налице реална опасност за живота и здравето на хората, доколкото изискването медицинските стандарти да бъдат покрити е с оглед най-вече здравето и животъ

„Тук е налице не просто осъществено престъпление за длъжностно присвояване. Тук според нас е налице реална опасност за живота и здравето на хората, доколкото изискването медицинските стандарти да бъдат покрити е с оглед най-вече здравето и животът на българските пациенти. Така че това престъпление в действителност се отличава със завишена обществена опасност”. Това заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БНТ във връзка с повдигнатите обвинения на бившия и настоящия изпълнителен директор на болницата във Враца, както и на завеждащия Отделението по съдова хирургия в лечебното заведение.

Припомняме, вчера врачанската прокуратура повдигна обвинения на тримата за длъжностно присвояване, като обвинението е за това, че те са подправили документи, с които да се удостовери, че лекар със специалност съдова хирургия, който в действителност не е стъпвал в района, всъщност работи в болницата.

„Доказателствата, които сме събрали, са, че единствено настоящият началник на Отделението по съдова хирургия е осъществявал оперативните намеси”, подчерта Арнаудова.

„Проверяват се всички медицински досиета, разпитваме пациентите, чиито имена виждаме в документите, дали действително са били подлагани на оперативни интервенции. Не е приключил процесът по събиране на доказателства, така че е напълно възможно да стигнем и до други обвинения или поне разширяване на обвиненията”            , уточни тя.

Говорителят на главния прокурор припомни и за други обвинения, повдигнати на длъжностни лица от лечебното заведение след проверка в болницата. „В рамките на проверката се установи, че в болницата във Враца съществува т модел на „болница в болницата”. През октомври миналата година прокурор от ВКП образува досъдебно производство за длъжностни престъпления в тази болница. Това разследване беше възложено на спецзвено „Антикорупция” и колегите повдигнаха три обвинения: за безстопанственост, проявена от един изпълнителен директор на болницата, който е обвиняем и по настоящото разследване, на друг бивш изпълнителен директор е повдигнато обвинение за сключване на неизгодна сделка и миналия месец повдигнахме обвинение на бивш зам.-министър на здравеопазването, който в нарушение на закона беше издал разрешение за осъществяване на медицинска дейност на частната клиника”, припомни Арнаудова и отбеляза: „Това са различни престъпни схеми, за съжаление в една болница, и всичко това доведе на практика до фалита на лечебното заведение”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
PB41

Гост 17.03.2018 06:53:03

Е сега у Враца няма да имат съдов Хирург .Честито на населението.

ЛЕКАР ОТ НИЗИНИТЕ 03.03.2018 09:41:14

Румяна Арнаудова:"......изискването медицинските стандарти да бъдат покрити е с оглед най-вече здравето и животът на българските пациенти....." ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА! Изискванията на медицинските стандарти обслужват изключително частните болници в големите градове и целят да удушат конкуренцията в по-малките населени места! Нагледен пример - сега ще бъде удушена и закрита съдовата хирургия във Враца, и от цяла северозападна България,всички нуждаещи се от тази помощ, ще я получават от частните болници в София, но познайте срещу колко разкарване и пари... Арнаудова и "цацаратурата", леейки крокодилски сълзи за пациентите всъщност обслужват частен интерес!!! ИЗПЪЛНИТЕЛНИТЕ ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦАТА НЕ СА ЗА ОБВИНЕНИЕ, А ЗА ПООЩРЕНИЕ !!! МНОГО МОРАЛНО Е, ЧЕ СА СЪХРАНИЛИ ОТДЕЛЕНИЕТО И СА ОСИГУРИЛИ НА СЪГРАЖДАНИТЕ СИ ТОЗИ ВИД МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ! Освен това са осигурили работа на свързани звена - консултиращи кардиолози, анестезиолози , мед. сестри, санитари, лаборатории, пара клинични отделения и по този начин са вкарали в болницата много много повече пари, от тези дадени за фиктивното присъствие, което давайки живот на отделението също не е неморално с оглед казаното до тук. ВИНАТА ВСЪЩНОСТ Е В МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ, КОИТО ДО ЕДИН ПАДНАХА В СЪДА, КОЕТО ОНЕВИНЯВА НАБЕДЕНИТЕ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ ДИРЕКТОРИ. ИМА МНОГО ЗАКОННИ НЕЩА, КОИТО СА НЕМОРАЛНИ/МЕД. СТАНДАРТИ/ И МНОГО НЕЩА КОИТО СА МОРАЛНИ, НО УЖ "НЕЗАКОННИ". Прокуратурата да остави най-после докторите на мира и да се залови с КТБ, ЧЕЗ.....! Там обаче не смее да гъкне!!!

Потърпевш 03.03.2018 10:04:26

Още примери за не покриване на абсурдните, вече отменени от съда медицински стандарти: Закрито АГ отделение в Свищов - разкарване за консултативна и родилна помощ в Бяла!? Закрито Детско отделение в Смолян - педиатрична помощ в Мадан !? НИМА НЕ Е ОПАСНОСТ ЗА ЗДРАВЕТО И ЖИВОТА НА ПАЦИЕНТИТЕ ФАКТЪТ, ЧЕ ВМЕСТО СЪС СПЕЦИАЛИСТИ НОВИТЕ СТАНДАРТИ СЕ ПОКРИВАТ СЪС СПЕЦИАЛИЗАНТИ, СТАЖАНТИ, СТУДЕНТИ, ПАРА МЕДИЦИ...? НЕ СА ЛИ ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО АПТЕКАРИТЕ ПРЕВЪРНАЛИ АПТЕКИТЕ В АМБУЛАТОРИИ, ВРАЧКИТЕ, ГЛЕДАЧКИТЕ, БАЯЧКИТЕ, ЕКСТРА СЕНСИТЕ, ЗА ЧИИТО ХОНОРАРИ ДОКТОРИТЕ НЕ МОГАТ ДОРИ ДА МЕЧТАЯТ И КОГА ПРОКУРАТУРАТА ЩЕ СЕ ЗАЕМЕ С ТЯХ?

Гост 02.03.2018 09:23:40

Въпрос: колко пъти е проверявана болницата от комп. институции през периода. Защо са проспали тази подробност РЗОК Враца и ИАМО. Защо си плащам данъците за абсолютно безполезни контролни институции

Арнолд 01.03.2018 21:20:09

И двата рамкови договори са незаконосъобразни, което влече тяхната нищожност. Подписани са от подуправителката. Подуправителя на НЗОК се назначава от управителя. Камен Плочев е в болничен, не я е назначил - докато е в болничен няма право да подписва какъвто и да е документ. Тя не е назначена съобразно законодателството на Република България. Из медиите се носи слух, че е назначена от Надзорния съвет, който няма това правомощие. Всеки документ подписан от Пенкова е нищожен. Дори и увеличението на заплатите на служителите в НЗОК и РЗОК от вчера.

Гост 01.03.2018 15:55:41

Директорите прикриват злоупотребите. Трябва директно в прокуратурата и медиите да се подава сигнала !

Гост 01.03.2018 13:42:32

Никаква заплаха не е имало за пациенти по простата и елементарна причина, че в случая е налице ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТ, КОЯТО НЕ Е ИЗВЪРШЕНА. Щетите за НЗОК едва ли са на стойност 30-ина хиляди. В разглежданите години са може би над милион. Но корумпираният директор на РЗОК-Враца мълчи като бит мачор.

някой 01.03.2018 13:14:05

Днес във Враца утре и на други места, до края на годината навсякъде. Крайно време е белодрешковата организация ка бъде проверена и да се наложат съответните разпоредби и да настъпи малко по добра здравна системе в която и другата страна да даде това което трябва а не само да РИВЪТ "КОЙ ЩЕ МИ ДАДЕ ПАРИИИИ" също като онази персона от клиповете на "Господари на ефира"

Гост 01.03.2018 15:24:44

Ами няма да "ривът",а ще си ги вземат парите от теб. Да видим като си на зор как ще "ривеш" ти.

Гост 01.03.2018 13:28:04

Точно това ще се получи с тези мерки. Само си вземи пуканки и гледай. И гледай да си здрав/а


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Трайков: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура
26.10.2020 18:06:53

Проф. Трайков: Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура

„Трябваше да настъпи пандемията, за да стане ясно, че българският лекар е достойна фигура. ...

Фандъкова сформира медицински съвет заради COVID-19
26.10.2020 17:40:42

Фандъкова сформира медицински съвет заради COVID-19

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира медицински експертен съвет във връзка с ограничаване ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...