!
Понеделник, 11 Декември 2023
12
апр
1
 

Ръст на е-здравните услуги в Полша, голяма част вече се реимбурсират от Здравния фонд

В България липсва системен подход и адекватна правна рамка, която да улесни навлизането на телемедицината

Сряда, 12 Април 2023 | 18:24:55 Невена Попова
1

Електронните здравни услуги в Полша бележат непрекъснат ръст от 2020 г.насам, те са придобили огромна популярност и се посрещат с удовлетворение и от пациенти, и от медицинската общност, а развитието им е не само успешно сега, а залага на сериозни прое

Електронните здравни услуги в Полша бележат непрекъснат ръст от 2020 г.насам, те са придобили огромна популярност и се посрещат с удовлетворение и от пациенти, и от медицинската общност, а развитието им е не само успешно сега, а залага на сериозни проекти и перспективи за близкото и по-далечното бъдеще. Този извод прозвуча по време на конференцията „Иновации в полската телемедицина“, организирано от посолството на Република Полша в България и бизнес партньори на български лечебни заведения. Голяма част от телемедицинските услуги вече се реимбурсират от полския Здравен фонд, други се разработват в постоянно сътрудничество между полското здравно министерство, фонда и частния сектор, стана ясно още по време на конференцията.

Над 17 млн. потребители в Полша вече имат акаунт в интернет и ползват различни здравни приложения, като дистанционното здравеопазване печели все по-повече последователи. По време на COVID пандемията полската държава е осигурила безплатно за ползване в дома десетки хиляди пулсоксиметри, които са били свързани с централизирана система за анализ и мониторинг, благодарение на което са били спасени 5000 човешки живота, сочат данните от последните години.   

От 2020 г., когато е било поставено началото до днес са издадени 1,5 млрд. електронни рецепти и 122 млн. електронни направления за специалист, а електронното здравно досие е признато като документ от първостепенно значение за полското здравеопазване. Тези медицински услуги стават все по-предпочитани, защото са с ниска цена, пестят време, улесняват достъпа и се оказват бариера пред злоупотреби с публични средства, отчитат експерти.

Електронните рецепти, които издават полските лекари вече са трансгранични и имат валидност в още няколко страни – Хърватска, Финландия, Естония, както и в няколко области на Испания, като идеята е те да се приемат във все повече европейски държави.

Кардиология и кардиологична рехабилитация, гериатрия, психиатрия, захарен диабет, палиативни грижи – това са областите, в които според прогнозите на специалистите дистанционният мониторинг и телемедицинските грижи ще навлизат най-бързо.

В България има известен опит с технологии от областта на телемедицината в лечебни заведения в София, Пловдив и Варна, но липсва системен подход, липсва и адекватна, релевантна на конкретната ситуация нормативна уредба, отчитат специалистите.

Дистанционен кардиологичен мониторинг, контактна термография като допълващ метод за диагностика на рак на гърдата, наблюдение на възрастни и хронично болни хора по домовете, регистриране и предаване на данни на деца към личните им лекари, са част от областите на приложение, в които има натрупан български опит, стана ясно по време на конференцията.

Д-р Надежда Тодоровска, заместник-генерален директор на БЧК информира, че организацията ще инициира създаването на работна група заедно с експерти да изготви предложения за промени в нормативната уредба, с които правната рамка на телемедицинските дейности да придобие цялостен вид и да гарантира нормална работа на медицинските специалисти. В момента БЧК има опит с наблюдението от разстояние на 500 пациенти по домовете им в в населени места в Северозападна България.

В конференцията участва и зам-.министърът на здравеопазването д-р Динко Странски.

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
hsGZ

Гост 13.04.2023 08:52:37

Ахахха за ттлемедицина ви трябват 2пъти повече добре заплатени лекари, които да следят дистанционно сензори,датчици и т.н. А в българската кочинка вече нямате лекари за физически достъп в райони 100/100 км тоест 10000 квадратни километра (почти както в Африка, а София не е България) ,така ,че забравете някаква си телемедицина,освен ако не ви наблюдават полски или германски лекари платено. Сбогом на пролетарските илюзии. Цяло чудо ще, ако в следващите 5 години поне задържите положението както в 2023г ,но не е нужно да си Ванга за да си наясно че разгромът е необратим ,предначертан от вашите мутри и комуняги и тепърва ще валят шамарите за 33 години никакви реформи и плюскане на корем без никой да плаща цената на едно модерно здравеопазване както на Запад.


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Петкова: Около 40% от лекарите, работещи в белодробни звена, са над 60-годишни
11.12.2023 14:23:10

Доц. Петкова: Около 40% от лекарите, работещи в белодробни звена, са над 60-годишни

Относителният дял на лекарите, които работят в пневмо-фтизиатричните звена, на възраст над 60 год ...

Лекарските асистенти настояват за профилирани магистърски програми с клинична насоченост
11.12.2023 13:42:51

Лекарските асистенти настояват за профилирани магистърски програми с клинична насоченост

Необходими са нормативни промени, с които да бъде уреден статутът на професията „лекарски а ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...