Събота, 25 Май 2024
24
ян
 

САЩ поставят под съмнение подкрепата си за СЗО заради несправяне с пандемията

Вашингтон настоява да бъде създаден отделен фонд, пряко контролиран от донорите, който да финансира превенцията и контрола на извънредните здравни ситуации

Понеделник, 24 Януари 2022 | 09:26:32


САЩ, най-големият донор на СЗО, не одобрява идеята агенцията да получи по-голяма независимост, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници - служители, участващи в преговорите на работната група, формирана през миналата година, за да предложи про

САЩ, най-големият донор на СЗО, не одобрява идеята агенцията да получи по-голяма независимост, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници - служители, участващи в преговорите на работната група, формирана през миналата година, за да предложи промени в структурата и начина на работата на СЗО.

Според запознати това поражда съмнения относно дългосрочната подкрепа на администрацията на американския президент Джо Байдън за здравната агенция на ООН.

Според предложението, направено от работната група на СЗО за устойчиво финансиране, ще трябва да се увеличи постоянната годишна вноска на всяка държава-членка, се посочва в документ на СЗО, публикуван на 4 януари.

Планът е част от по-широк процес на реформа, стимулиран от пандемията от COVID-19, която извади на преден план ограниченията в правомощията на СЗО за намеса в началото на криза.

Правителството на САЩ обаче се противопоставя на реформата, защото има опасения относно способността на СЗО да справя с бъдещи заплахи, включително и такива, идващи от Китай, са споделили американски представители пред Ройтерс.

Вместо това Вашингтон настоява да бъде създаден отделен фонд, пряко контролиран от донорите, който да финансира превенцията и контрола на извънредните здравни ситуации.

Публикуваното предложение призовава задължителните вноски на държавите членки да се увеличават постепенно от 2024 г., така че до 2028 г. те да представляват половината от основния бюджет на агенцията от 2 млрд. долара (за сравнение това е по-малко от 20% спрямо размера му в момента), се посочва в документа.

Основният бюджет на СЗО е насочен към борбата с пандемиите и укрепването на здравните системи по целия свят. Той също така предвижда още около 1 млрд. долара годишно за справяне с конкретни глобални предизвикателства като тропически болести и грип.

Припомняме, през 2020 г. президентът Доналд Тръмп обяви, че страната му ще напусне СЗО в началото на юли 2021 г. и ще прекрати финансирането си за организацията поради несправяне с COVID пандемията. Този ход срещна неодобрение от страна на десетки страни, както и на научната общност. Още с встъпването си в длъжност президентът Джо Байдън обяви намерението си да върне страната си в СЗО.

Други две мощни икономики  - Франция и Германия, поискаха по-добро финансиране и повече власт за световната организация, формирана бе и експертна група, която да разработи план за реформи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Bm@2


Всичко за коронавируса
Още новини
Депутати засипаха с въпроси министър Кондева
24.05.2024 11:17:25

Депутати засипаха с въпроси министър Кондева

Само за ден народни представили внесоха пет въпроса към служебния министър на здравеопазването д- ...

0,44% положителни проби, няма починали
24.05.2024 09:23:54

0,44% положителни проби, няма починали

2 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 453 теста, което прави 0,44% поло ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...