!
Четвъртък, 18 Юли 2024
23
март
 

САЩ се съмняват доколко данните за ваксината на AstraZeneca са актуални и пълни

Вторник, 23 Март 2021 | 14:05:44


Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) – независим здравен орган в САЩ, изрази загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация, което може да създаде непълна представа за данните за ефикасността на ваксината,

Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) – независим здравен орган в САЩ, изрази загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация, което може да създаде непълна представа за данните за ефикасността на ваксината, предаде Ройтерс.

Съобщението е публикувано от американския Национален институт по алергология и заразни болести (NIAID) с ръководител водещият специалист по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи. NIAID е част от Националния институт за здраве на САЩ.

„Призоваваме компанията да работи с DSMB за преглед на данните за ефикасност, за да се гарантира, че възможно най-бързо ще станат публично достояние най-актуалните данни за ефикасността“, се отбелязва в съобщението.

Уведомена е и Агенцията за биомедицински авангардни изследвания и развитие (BARDA), която е част от структури на САЩ за бързо реагиране в извънредни ситуации, включително заплахи от химическо, биологично, радиологично или ядрено оръжие, както и от пандемични и нови заразни болести. В частност, BARDA подпомага въвеждането на ваксини, лекарства и диагностика, които се подготвят за одобрение от регулатора Федерална агенция по храните и лекарствата (FDA) и включването им в Стратегическия резерв на САЩ.

Ройтерс коментира, че случващото се хвърля поредната сянка върху този продукт на AstraZeneca само ден след като компанията показа резултати от тестове в САЩ, Чили и Перу, които се оказаха по-добри от очакванията. Според изнесеното от AstraZeneca ваксината е 100% ефективна при тежък и критичен COVID-19 и предотвратява изцяло хоспитализациите, а ефективността й за предотвратяване на симптоматични коронавирусни инфекции е 79%.

Агенцията посочва, че новата ситуация създава несигурност за плановете на компанията да кандидатства за спешно одобряване на ваксината от Американската администрация по храните и лекарствата FDA за американския пазар в следващите седмици.

Д-р Фаучи, който е главен медицински съветник на американския президент Джо Байдън, заяви в понеделник, че американското проучване не е открило индикации за редки кръвни съсиреци.

Разрешението и препоръките за употреба на ваксината в САЩ ще бъдат направени след цялостен преглед на данните от независими комисии от научни съветници, се казва още в съобщението на NIAID.

Припомнаме, в края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата EMA след обсъждане даде съгласието си ваксината на AstraZeneca да бъде прилагана в ЕС след прекъсването па повод сигнали за настъпили тромбоемболични инциденти. 

"Ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от кръвни съсиреци. Но EMA не може да изключи окончателно връзка между ваксината и малък брой случаи на редки и необичайни, но много сериозни нарушения на съсирването. Поради това агенцията препоръча да се повиши осведомеността за тези възможни рискове, като те бъдат включени в информацията за продукта", каза на пресконференция директорът на агеницята Емер Кук. 

Към момента препаратът на AstraZeneca e разрешен за спешна употреба в 70 страни по света.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6H#G


Всичко за коронавируса
Още новини
Износът на инсулини разрешен от днес
18.07.2024 13:27:27

Износът на инсулини разрешен от днес

Износът на инсулини и техни аналози, на други понижаващи кръвната захар лекарства, както и на ант ...

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?
18.07.2024 12:38:44

Бременност и раждане: на какво имаме право по Здравна каса?

Проследяване на бременността, прегледи и изследвания – какво могат да получат бременните ср ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...