Вторник, 19 Октомври 2021
23
март
 

САЩ се съмняват доколко данните за ваксината на AstraZeneca са актуални и пълни

Вторник, 23 Март 2021 | 14:05:44


Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) – независим здравен орган в САЩ, изрази загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация, което може да създаде непълна представа за данните за ефикасността на ваксината,

Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) – независим здравен орган в САЩ, изрази загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация, което може да създаде непълна представа за данните за ефикасността на ваксината, предаде Ройтерс.

Съобщението е публикувано от американския Национален институт по алергология и заразни болести (NIAID) с ръководител водещият специалист по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи. NIAID е част от Националния институт за здраве на САЩ.

„Призоваваме компанията да работи с DSMB за преглед на данните за ефикасност, за да се гарантира, че възможно най-бързо ще станат публично достояние най-актуалните данни за ефикасността“, се отбелязва в съобщението.

Уведомена е и Агенцията за биомедицински авангардни изследвания и развитие (BARDA), която е част от структури на САЩ за бързо реагиране в извънредни ситуации, включително заплахи от химическо, биологично, радиологично или ядрено оръжие, както и от пандемични и нови заразни болести. В частност, BARDA подпомага въвеждането на ваксини, лекарства и диагностика, които се подготвят за одобрение от регулатора Федерална агенция по храните и лекарствата (FDA) и включването им в Стратегическия резерв на САЩ.

Ройтерс коментира, че случващото се хвърля поредната сянка върху този продукт на AstraZeneca само ден след като компанията показа резултати от тестове в САЩ, Чили и Перу, които се оказаха по-добри от очакванията. Според изнесеното от AstraZeneca ваксината е 100% ефективна при тежък и критичен COVID-19 и предотвратява изцяло хоспитализациите, а ефективността й за предотвратяване на симптоматични коронавирусни инфекции е 79%.

Агенцията посочва, че новата ситуация създава несигурност за плановете на компанията да кандидатства за спешно одобряване на ваксината от Американската администрация по храните и лекарствата FDA за американския пазар в следващите седмици.

Д-р Фаучи, който е главен медицински съветник на американския президент Джо Байдън, заяви в понеделник, че американското проучване не е открило индикации за редки кръвни съсиреци.

Разрешението и препоръките за употреба на ваксината в САЩ ще бъдат направени след цялостен преглед на данните от независими комисии от научни съветници, се казва още в съобщението на NIAID.

Припомнаме, в края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата EMA след обсъждане даде съгласието си ваксината на AstraZeneca да бъде прилагана в ЕС след прекъсването па повод сигнали за настъпили тромбоемболични инциденти. 

"Ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от кръвни съсиреци. Но EMA не може да изключи окончателно връзка между ваксината и малък брой случаи на редки и необичайни, но много сериозни нарушения на съсирването. Поради това агенцията препоръча да се повиши осведомеността за тези възможни рискове, като те бъдат включени в информацията за продукта", каза на пресконференция директорът на агеницята Емер Кук. 

Към момента препаратът на AstraZeneca e разрешен за спешна употреба в 70 страни по света.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WKL8


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Болниците подкрепят въвеждане на зелен сертификат за служителите си
18.10.2021 17:54:31

Болниците подкрепят въвеждане на зелен сертификат за служителите си

„Редица въпроси, свързани с цените на медицинските дейности и разчетите на Здравната каса д ...

УМБАЛ „СВ. Марина“: БЛС и НЗОК спешно да стартират предоговаряне на цените на клиничните пътеки
18.10.2021 17:42:55

УМБАЛ „СВ. Марина“: БЛС и НЗОК спешно да стартират предоговаряне на цените на клиничните пътеки

Нарастването на заболеваемостта от Ковид-19 наложи тотална реорганизация на дейността на най-голя ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...