Понеделник, 19 Април 2021
23
март
 

САЩ се съмняват доколко данните за ваксината на AstraZeneca са актуални и пълни

Вторник, 23 Март 2021 | 14:05:44


Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) – независим здравен орган в САЩ, изрази загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация, което може да създаде непълна представа за данните за ефикасността на ваксината,

Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) – независим здравен орган в САЩ, изрази загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация, което може да създаде непълна представа за данните за ефикасността на ваксината, предаде Ройтерс.

Съобщението е публикувано от американския Национален институт по алергология и заразни болести (NIAID) с ръководител водещият специалист по инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи. NIAID е част от Националния институт за здраве на САЩ.

„Призоваваме компанията да работи с DSMB за преглед на данните за ефикасност, за да се гарантира, че възможно най-бързо ще станат публично достояние най-актуалните данни за ефикасността“, се отбелязва в съобщението.

Уведомена е и Агенцията за биомедицински авангардни изследвания и развитие (BARDA), която е част от структури на САЩ за бързо реагиране в извънредни ситуации, включително заплахи от химическо, биологично, радиологично или ядрено оръжие, както и от пандемични и нови заразни болести. В частност, BARDA подпомага въвеждането на ваксини, лекарства и диагностика, които се подготвят за одобрение от регулатора Федерална агенция по храните и лекарствата (FDA) и включването им в Стратегическия резерв на САЩ.

Ройтерс коментира, че случващото се хвърля поредната сянка върху този продукт на AstraZeneca само ден след като компанията показа резултати от тестове в САЩ, Чили и Перу, които се оказаха по-добри от очакванията. Според изнесеното от AstraZeneca ваксината е 100% ефективна при тежък и критичен COVID-19 и предотвратява изцяло хоспитализациите, а ефективността й за предотвратяване на симптоматични коронавирусни инфекции е 79%.

Агенцията посочва, че новата ситуация създава несигурност за плановете на компанията да кандидатства за спешно одобряване на ваксината от Американската администрация по храните и лекарствата FDA за американския пазар в следващите седмици.

Д-р Фаучи, който е главен медицински съветник на американския президент Джо Байдън, заяви в понеделник, че американското проучване не е открило индикации за редки кръвни съсиреци.

Разрешението и препоръките за употреба на ваксината в САЩ ще бъдат направени след цялостен преглед на данните от независими комисии от научни съветници, се казва още в съобщението на NIAID.

Припомнаме, в края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата EMA след обсъждане даде съгласието си ваксината на AstraZeneca да бъде прилагана в ЕС след прекъсването па повод сигнали за настъпили тромбоемболични инциденти. 

"Ваксината не е свързана с увеличаване на общия риск от кръвни съсиреци. Но EMA не може да изключи окончателно връзка между ваксината и малък брой случаи на редки и необичайни, но много сериозни нарушения на съсирването. Поради това агенцията препоръча да се повиши осведомеността за тези възможни рискове, като те бъдат включени в информацията за продукта", каза на пресконференция директорът на агеницята Емер Кук. 

Към момента препаратът на AstraZeneca e разрешен за спешна употреба в 70 страни по света.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
W*PE


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина проф. Мими Стойчева
19.04.2021 14:30:19

Почина проф. Мими Стойчева

Почина ръководителят на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ п ...

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им
19.04.2021 13:47:24

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им

Част от ръководителите на различни нива в системата на здравеопазване у нас все още подценяват пр ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...