!
Събота, 27 Юли 2024
04
апр
 

САЩ: Е-платформа ще събира данни за болестта на Алцхаймер сред американците

Тя ще обхваща информация с дългосрочни данни за 70% до 90% от населението на страната

Вторник, 04 Април 2023 | 09:40:21


Националният институт за стареене на САЩ (NIA) финансира 6-годишен проект на стойност до 300 млн. долара за изграждане на голяма база данни за изследвания на болестта на Алцхаймер, предадоха световните агенции. С нея ще може да се проследява здравето н

Националният институт за стареене на САЩ (NIA) финансира 6-годишен проект на стойност до 300 млн. долара за изграждане на голяма база данни за изследвания на болестта на Алцхаймер, предадоха световните агенции. С нея ще може да се проследява здравето на американците в продължение на десетилетия – т.нар. лонгитудинални проучвания, като по този начин изследователите ще могат да работят над нови идеи за етиологията на болестта, която погубва човешкия мозък.

NIA е част от правителствения Национален институт по здравеопазване (NIH) и сега целта й е изгради платформа от данни, която има капацитет да съхранява дългосрочна здравна информация за 70% до 90% от населението на САЩ, според плановете на института. Оттам признават, че размерът на безвъзмездната финансова подкрепа е безпрецедентен.

Платформата ще използва данни от медицински досиета, застрахователни искове, аптеки, мобилни устройства, сензори и различни правителствени агенции, допълват от института.

„Данните от реалния свят са това, от което се нуждаем, за да вземем много решения относно ефективността на лекарствата и да разгледаме наистина много по-широка популация, отколкото повечето клинични изпитвания могат да обхванат“, коментира д-р Нина Силвърбърг, директор на програмата на Центъра за изследване на болестта на Алцхаймер на NIA.

Проследяването на пациентите преди и след като развият симптомите на Алцхаймер се разглежда като неразделна част от постигането на напредък срещу болестта, което може да започне около 20 години преди да се появят проблеми с паметта.

Изследванията върху болестта на Алцхаймер ще включват и наблюдения върху пациенти, лекувани с Leqembi – нова терапия, създадена от Eisai и Biogen, която забавя напредването на болестта при пациенти в ранен стадий.

Базата данни може да спомогне за идентифицирането на здрави хора, изложени на риск от болестта на Алцхаймер, която засяга около 6 млн. американци, и включването им в бъдещи изпитвания на лекарства. Освен това, тя има за цел да се справи с традиционно недостатъчното включване на цветнокожи и на хора от различни етноси в клиничните изпитвания върху болестта на Алцхаймер, смятат експерти. Също така според тях ще се постигне включване на повече хора, които търсят помощ извън големите градски академични медицински центрове.

Веднъж изградена, платформата ще може също така да проследява пациенти, след като са получили лечение от типа на Leqembi, което получи ускорено одобрение от регулаторните власти на САЩ през януари и се очаква да получи нормално одобрение от FDA до 6 юли.

Здравният план на Medicare на САЩ за възрастни хора вероятно ще изисква такова проследяване в регистър като условие за възстановяване на разходите за Leqembi.

„Не сме го проектирали за тази цел, но може би е възможно да го използваме и за това“, коментира д-р Силвърбърг.

Системата ще бъде изградена в защитена компютърна среда с редица ограничения, за да се гарантира поверителността на здравните данни на хората, категорична бе тя.

Очаква се началото на процедурите по финансиране да бъде дадено през април 2024 г., а регистърът да заработи 21 месеца по-късно.

Освен медици – изследователи, експерти по обществено здраве и финансисти, в създаването на дизайна на платформата са участвали и няколко пациентски и застъпнически организации.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8Cf$


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...