Петък, 27 Януари 2023
30
дек
 

САЩ: Сексуалното насилие над медици на работното място е рисков фактор за сърдечни инциденти

Медицински сестри, психиатри и спешни медици са най-честа жертва на сексуална агресия по време на работа

Понеделник, 30 Декември 2019 | 13:18:05


Средно 1 на 18 жени и 1 на 40 мъже в САЩ са преживели сексуален тормоз и свързани с него мъчителни преживявания на работното място, сочат данни от американско проучване, коментира Агенция Ройтерс. Това представлява почти 7 млн. жени и 3 млн. мъ

Средно 1 на 18 жени и 1 на 40 мъже в САЩ са преживели сексуален тормоз и свързани с него мъчителни преживявания на работното място, сочат данни от американско проучване, коментира Агенция Ройтерс.

Това представлява почти 7 млн. жени и 3 млн. мъже, които са съобщили за нападение, нежелан сексуален контакт или словесен тормоз от шеф, ръководител, колега, клиент или клиент, съобщават авторите на изследването, публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

 „Сексуалното насилие е широко разпространен проблем, който обаче е предотвратим“, посочва Катлийн Базил от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта, Джорджия, водещ екипа на изследването.

Терминът "сексуално насилие" се определя като нежелано сексуално проникване чрез използване на сила, алкохол или наркотици; секс под натиск или насилие; нежелан сексуален контакт, като опипване; нежелани преживявания, като излагане на сексуални части на тялото и сексуални забележки.

Изследователският екип е установил, че 5,6% от жените и 2,5% от мъжете са докладвали за някакъв вид сексуално насилие от извършител, свързан с работното място. Около 4% от жените са подали сигнал за тормоз от лица, които не са служебен авторитет, а 2% са заявили за тормоз от властите. Около 2% от мъжете са подали сигнал за тормоз от лица, които нямат служебен авторитет, и около 0,6% са докладвали за тормоз от данни на властите.

За жените най-често съобщаваният акт на насилие е бил нежеланият сексуален контакт, а за мъжете - нежелани сексуални преживявания като сексуални забележки.

Около 1 млн. жени, или 0,8%, са били изнасилени от колега, който не е бил служебен авторитет. Около 400 000 мъже, или 0,4%, са били принуждавани сексуално от колега, а 184 000 са били принудени даосъществят сексуален акт в друг човек.

И за мъжете, и за жените най-честият регистриран феномен е бил страхът от сексуално насилие.

„Голяма част от извършените действия се извършват не от шефовете, както често се предполага, а от колегите и, което е по-интересно – от клиентите“, коментира Адриен О'Нийл от Университета Дийкън в Австралия.

„Много често чувам това от медицински сестри, психиатри и медици от Спешна помощ. Там, на тяхното работно място, те са били принуждавани да приемат, че трябва да се примирят с нежелан сексуален контакт и сексуална агресия, защото техният приоритет е лечението на пациенти преди всичко“, обяснява тя и допълва, че тези фактори излагат медиците на висок риск от сърдечно-съдов инцидент.

Сексуалният тормоз, свързан с работното място, засяга също така колегите, които стават свидетели на поведението, близките на жертвата и децата на жертвата, гласи коментарът на д-р Джеймс Кембъл Бърз от Тексаския университет в Арлингтън.

Фирмените политики трябва да включват по-строги мерки за превенция на сексуалнато насилие на работното място и по-добра информираност сред служителите, допълва изследователят, а това включва и повишено внимание към онези от тях, които са склонни към девиантно поведение, смята той.

 „Най-голямата трагедия е, че това не е злополука на работното място“, обяснява в заключение д-р Бърз.

 „Това е предотвратима форма на злонамерено, мотивирано поведение. Един акт на сексуално насилие на работното място повишава нивото на заплаха за цялото работно място", категоричен е той.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uy$N


Всичко за коронавируса
Още новини
„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда
27.01.2023 17:24:28

„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда

Общинската АГ болница „Шейново“, която преди няколко месеца ...

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа
27.01.2023 16:59:36 Надежда Ненова

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа

В Картата на дългосрочните нужди от здравни услуги и инвестиции, приета от Министерски съвет, спе ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...