Събота, 18 Януари 2020
30
дек
 

САЩ: Сексуалното насилие над медици на работното място е рисков фактор за сърдечни инциденти

Медицински сестри, психиатри и спешни медици са най-честа жертва на сексуална агресия по време на работа

Понеделник, 30 Декември 2019 | 13:18:05


Средно 1 на 18 жени и 1 на 40 мъже в САЩ са преживели сексуален тормоз и свързани с него мъчителни преживявания на работното място, сочат данни от американско проучване, коментира Агенция Ройтерс. Това представлява почти 7 млн. жени и 3 млн. мъ

Средно 1 на 18 жени и 1 на 40 мъже в САЩ са преживели сексуален тормоз и свързани с него мъчителни преживявания на работното място, сочат данни от американско проучване, коментира Агенция Ройтерс.

Това представлява почти 7 млн. жени и 3 млн. мъже, които са съобщили за нападение, нежелан сексуален контакт или словесен тормоз от шеф, ръководител, колега, клиент или клиент, съобщават авторите на изследването, публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

 „Сексуалното насилие е широко разпространен проблем, който обаче е предотвратим“, посочва Катлийн Базил от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в Атланта, Джорджия, водещ екипа на изследването.

Терминът "сексуално насилие" се определя като нежелано сексуално проникване чрез използване на сила, алкохол или наркотици; секс под натиск или насилие; нежелан сексуален контакт, като опипване; нежелани преживявания, като излагане на сексуални части на тялото и сексуални забележки.

Изследователският екип е установил, че 5,6% от жените и 2,5% от мъжете са докладвали за някакъв вид сексуално насилие от извършител, свързан с работното място. Около 4% от жените са подали сигнал за тормоз от лица, които не са служебен авторитет, а 2% са заявили за тормоз от властите. Около 2% от мъжете са подали сигнал за тормоз от лица, които нямат служебен авторитет, и около 0,6% са докладвали за тормоз от данни на властите.

За жените най-често съобщаваният акт на насилие е бил нежеланият сексуален контакт, а за мъжете - нежелани сексуални преживявания като сексуални забележки.

Около 1 млн. жени, или 0,8%, са били изнасилени от колега, който не е бил служебен авторитет. Около 400 000 мъже, или 0,4%, са били принуждавани сексуално от колега, а 184 000 са били принудени даосъществят сексуален акт в друг човек.

И за мъжете, и за жените най-честият регистриран феномен е бил страхът от сексуално насилие.

„Голяма част от извършените действия се извършват не от шефовете, както често се предполага, а от колегите и, което е по-интересно – от клиентите“, коментира Адриен О'Нийл от Университета Дийкън в Австралия.

„Много често чувам това от медицински сестри, психиатри и медици от Спешна помощ. Там, на тяхното работно място, те са били принуждавани да приемат, че трябва да се примирят с нежелан сексуален контакт и сексуална агресия, защото техният приоритет е лечението на пациенти преди всичко“, обяснява тя и допълва, че тези фактори излагат медиците на висок риск от сърдечно-съдов инцидент.

Сексуалният тормоз, свързан с работното място, засяга също така колегите, които стават свидетели на поведението, близките на жертвата и децата на жертвата, гласи коментарът на д-р Джеймс Кембъл Бърз от Тексаския университет в Арлингтън.

Фирмените политики трябва да включват по-строги мерки за превенция на сексуалнато насилие на работното място и по-добра информираност сред служителите, допълва изследователят, а това включва и повишено внимание към онези от тях, които са склонни към девиантно поведение, смята той.

 „Най-голямата трагедия е, че това не е злополука на работното място“, обяснява в заключение д-р Бърз.

 „Това е предотвратима форма на злонамерено, мотивирано поведение. Един акт на сексуално насилие на работното място повишава нивото на заплаха за цялото работно място", категоричен е той.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
*FTS


Още новини
Средната възраст на акушерките у нас е 53 години
18.01.2020 10:33:28

Средната възраст на акушерките у нас е 53 години

По данни на Националния електронен професионален регистър на БАПЗГ в момента у нас работят 3895 а ...

УМБАЛ „Свети Георги“ представи проекта за нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс
18.01.2020 09:58:12

УМБАЛ „Свети Георги“ представи проекта за нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс

Проектът за изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс в УМБАЛ „Свети Геор ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...