Сряда, 20 Януари 2021
25
ян
 

СЗО призовава за инвестиции в създаването на нови антибиотици

Целта на ново глобално партньорство е до 2025 г. да бъдат въведени 5 нови терапии

Събота, 25 Януари 2020 | 10:23:25 Невена Попова


Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици подкопават усилията за борба с инфекциите, резистентни на лекарствено лечение, алармира Световната здравна организация (СЗО). Два нови експертни докл

Намаляването на частните инвестиции и липсата на иновации в разработването на нови антибиотици подкопават усилията за борба с инфекциите, резистентни на лекарствено лечение, алармира Световната здравна организация (СЗО).

Два нови експертни доклада разкриват ниска резултатност на разработването на нови антимикробни агенти, категорични са от СЗО. 60-те продукта с този профил, които са в процес на разработка  - 50 антибиотици и 10 биологични препарата, имат твърде малка полза в сравнение с употребяваните и към момента лекарства и в много ниска степен могат да лекуват с успех най-силно резистентннте бактерии – Грам-отрицателните.  

СЗО отчита и още един обезпокоителен факт – антимикробните агенти, които са в предклиничен етап на разработка са по-иновативни, но до навлизането им в клиника ще измине още много дълго време. „Никога заплахата от антимикробна резистентност не е по-непосредствена и нуждата от решения е по-неотложна“, заяви по този повод д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО.

„В момента се предприемат поредица от инициативи за намаляване на резистентността, но също така имаме нужда държавите и фармацевтичната индустрия да активизират и да допринесат с устойчиво финансиране и иновативни нови лекарства“, допълни той.

През 2017 г. СЗО публикува списък с приоритетни патогени, 12 класа бактерии плюс туберкулозният причинител, Всички те, по единодушното мнение на специалистите представляват все по-голям риск за човешкото здраве, тъй като са устойчиви на повечето съществуващи лечения. Списъкът бе разработен от група независими експерти, ръководени от СЗО, за да насърчи научната общност да разработи иновативни методи за лечение на тези резистентни бактерии.

От 50-те антибиотика, разработвани към момента 32 са насочени към тези патогени, но по-голямата чест от тях имат само ограничени ползи в сравнение със съществуващите антибиотици, категорични са медиците. Две от тях са активни срещу устойчиви на много лекарства грамотрицателни бактерии, които се разпространяват бързо и изискват спешни решения.

Грам-отрицателните бактерии, като Klebsiella pneumoniae и Escherichia coli, могат да причинят тежки и често смъртоносни инфекции, които представляват особена заплаха за хора със слаба или все още не напълно развита имунна система, включително новородени, застаряващо население, хора, подложени на операция и лечение на рак.

Докладът подчертава тревожно разминаване в активността срещу високоустойчивата NDM-1 (New Delhi metallo-beta-lactamase 1), като само 3 антибиотика са в процес на разработване  в тази посока. Известно е, че NDM-1 прави бактериите устойчиви на широк спектър от антибиотици, включително тези от групата на карбапенемите, които понастоящем са последната линия на защита срещу резистентни на антибиотици бактериални инфекции.

„Важно е да се съсредоточат публичните и частните инвестиции върху разработването на лечения, които са ефективни срещу високоустойчивите бактерии, защото ни липсват възможности“, коментира Ханан Балхи, помощник генерален директор на СЗО за антимикробна резистентност. „И ние трябва да гарантираме, че след като имаме нови лечения, те ще бъдат достъпни за всички, които се нуждаят от тях.“

Малко по-позитивна тенденция се отчита при антимикробните средства за лечение на туберкулоза и инфекции с Clostridium difficile (причиняващ диария). В тези два случая повече от половината терапии отговарят на всички критерии за иновации, определени от СЗО.

Засега СЗО отчита, че в процес на разработване, но в много ранен стадий са 252 антимикробни агенти. Оптимистичният сценарий, е първите два до пет продукта да станат достъпни след около 10 години.

Новите лечения сами по себе си обаче няма да бъдат достатъчни за борба със заплахата от антимикробна резистентност. СЗО работи със страни и партньори за подобряване на превенцията и контрола на инфекциите и за насърчаване на подходящото използване на съществуващите и бъдещите антибиотици.

В областта на научноизследователската и развойна дейност СЗО и инициативата за лекарства за пренебрегвани болести (DNDi) създадоха Глобалното партньорство за изследвания и развитие на антибиотиците GARDP - организация с нестопанска цел за изследване и развитие, призвана да насърчава и ускорява разработването на нови и подобрени антибиотици за справяне с резистентните инфекции. Стратегията на GARDP е да предостави пет нови терапии до 2025 г. GARDP работи с повече от 50 партньори от публичния и частния сектор в 20 държави, като крайната цел е да бъдат въведени нови антибиотични терапии и в същото време да бъде гарантиран устойчив достъп до лечения за всички в нужда, както и отговорна употреба на антибиотиците.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
DTa@


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
84 млн. лв. е платила НЗОК за лечение на COVID през 2020 г.
20.01.2021 18:35:05 Надежда Ненова

84 млн. лв. е платила НЗОК за лечение на COVID през 2020 г.

Стойността на отчетените дейности за заплащане на COVID през 2020 г. по клинични пътеки и процеду ...

Италия заплашва да съди Pfizer заради забавени доставки на ваксината срещу COVID-19
20.01.2021 16:57:42

Италия заплашва да съди Pfizer заради забавени доставки на ваксината срещу COVID-19

Италия заплаши да предприеме съдебни действия срещу фармацевтичния гигант Pfizer поради забавяне ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...