Четвъртък, 04 Март 2021
23
февр
1
 

СЗО сключи споразумение за компенсации при вреда от ваксините срещу COVID-19

То гарантира обезщетение на засегнати лица в 92 бедни държави, получили ваксини по механизма COVAX

Вторник, 23 Февруари 2021 | 08:59:27
1

Обезщетение за нежелани ефекти от ваксините срещу COVID-19 ще бъде предоставяно на засегнати лица в 92 държави с ниски и средни доходи, без да е необходимо да се прибягва до съд. Тази възможност стана факт след като СЗО сключи споразумение с водещия гл

Обезщетение за нежелани ефекти от ваксините срещу COVID-19 ще бъде предоставяно на засегнати лица в 92 държави с ниски и средни доходи, без да е необходимо да се прибягва до съд. Тази възможност стана факт след като СЗО сключи споразумение с водещия глобален застраховател Chubb, съобщи пресслужбата на организацията. Според СЗО това е първият и единствен глобален механизъм за компенсиране на вредата от ваксини. Програмата се финансира от малка такса за всяка доза ваксина, осигурявана от Глобалния алианс за ваксини GAVI, който управлява системата COVAX – Advance Market Commitment (AMC)

Новата програма ще предложи на хората, отговарящи на условията, „бърз, справедлив, стабилен и прозрачен процес“, се посочва в изявление на световната организация.

Според нейния ръководител д-р Тедрос Аданом Гебрейесус това носи успокоение на правителствата на по-бедните държави, защото те ще имат сигурността, че хората могат да разчитат на подкрепа в случай на необходимост при редки, но сериозни нежелани събития, свързани с разпределени ваксини до 30 юни 2022 г. чрез механизма COVAX. Д-р Гебрейесус изрази мнение, че застрахователната компания Chubb има възможностите да поддържа системата COVAX чрез своята глобална мрежа и способността си за обработка на искове.

Чрез осигуряване на еднократно обезщетение без доказване на вина (no-fault compensation) при пълно и окончателно уреждане на всякакви искове, програмата има за цел да намали значително необходимостта от прибягване до съд, което е един потенциално дълъг и скъп процес, отбелязват още от СЗО.

Оттам допълват, че компанията ESIS като независим администратор на програмата е била избрана в съответствие с правилата и процедурите на СЗО за обществени поръчки и няма да начислява такси на кандидатите.

Програмата за обезщетения ще бъде задействана чрез своя уеб портал (www.covaxclaims.com) до 31 март 2021 г. Заинтересованите лица ще могат да кандидатстват за компенсация, след като порталът започне да функционира, дори ако приложената им ваксина е била разпределена от COVAX преди тази дата.

Механизмът COVAX има за цел до края на 2021 г. да достави най-малко 2 млрд. дози безопасни и ефективни ваксини с гаранция за качество във всички участващи държави, включително най-малко 1,3 млрд. дози за 92-те държави с ниски и средни доходи, отговарящи на специалните условия за подпомагане AMC. Доставките на ваксините трябва да бъдат реализирани едновременно с доставките в по-богатите държави.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2QP4

Да да 23.02.2021 09:52:35

Този на СЗО - председателят не е лекар, стига сте го писали така! СЗО е най-корумпираната и продажна организация, управлявана от една шепа богаташи! Превърнала се е в маша за користни цели на финансиращите я!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица
03.03.2021 11:50:02

AstrаZeneca с нови данни за ефективността на ваксината при възрастни лица

Компанията AstrаZeneca разпространи своя позиция, в която представя изводи от  съобщени данн ...

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера
03.03.2021 11:30:02

Няма натиск върху лечебните заведения, увериха премиера

Натиск върху лечебните заведения у нас не се отчита, има достатъчно свободни легла, а повишаванет ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...