Сряда, 28 Септември 2022
18
юни
 

СЗО срещу самоубийствата: Борба с училищния тормоз, ограничаване на пестицидите, етични медии

Подходът LIVE LIFE цели до 2030 г. броят на самоубийствата в света да бъде намален с 30%

Петък, 18 Юни 2021 | 15:01:11


През 2019 г. над 700 000 души в света са намерили смъртта си от самоубийство, което означава, че един на всеки 100 смъртни случая е резултат от тази причина. Всяка година в света повече хора умират в резултат на самоубийство, отколкото от ХИВ, малария

През 2019 г. над 700 000 души в света са намерили смъртта си от самоубийство, което означава, че един на всеки 100 смъртни случая е резултат от тази причина. Всяка година в света повече хора умират в резултат на самоубийство, отколкото от ХИВ, малария и рак на гърдата, или поради военни конфликти и убийства. Тези данни оповести СЗО в представения доклад „Самоубийство в световен мащаб през 2019 г.“. Това бе и повод организацията да обяви насоки за решаване на този глобален проблем. Те са обединени в подхода LIVE LIFE за предотвратяване на самоубийства и включват 4 стратегии.

На първо място сред тях се препоръчва ограничаване на достъпа до средства за самоубийство – опасни пестициди (близо 20% от отравянията се дължат на тях) и огнестрелни оръжия, както и да се постигне обезопасяване на местата, които потенциално могат да бъдат използвани от хора със суицидни намерения. На второ място експертите поставят обучението на медиите за отговорно и етично отразяване на самоубийствата. Следващата стъпка е адекватната работа с подрастващите и формирането у тях на стабилни социално-емоционални житейски умения. Ранното идентифициране, проследяване и подкрепа за всеки, засегнат от суицидни мисли и поведение е четвъртият компонент, на който се поставя акцент в подхода.

Подкрепата за тийнейджърите в периода на тяхното съзряване е много важна, подчертават експертите. Възрастта между 10 и 19 години е критичен период за придобиване на социално-емоционални умения, не трябва да се пренебрегва и известният факт, че половината от психичните заболявания се появяват преди 14-годишна възраст. Ето защо LIVE LIFE препоръчва създаването на програми за опазване на психичното здраве, за борба с тормоза в училищата и разработването на ясни протоколи за работещите в училища и университети, които могат да бъдат полезни и да алармират за млади хора в риск от самоубийство.

СЗО изнася тревожни данни за нивото на самоубийствата сред младите хора. Във възрастовата група 15-29 години самоубийството е четвъртата причина за смърт след нараняванията при пътни инциденти, туберкулоза и междуличностно насилие. В същото време е доказано, че над два пъти повече мъже, отколкото жени умират поради самоубийство (12,6 на 100 000 мъже в сравнение с 5,4 на 100 000 жени). Процентът на самоубийствата сред мъжете обикновено е по-висок в страните с високи доходи (16,5 на 100 000). При жените най-висок процент на самоубийства има в страните с по-ниски средни доходи (7,1 на 100 000).

„Вниманието ни към превенцията на самоубийствата е още по-важно сега, след много месеци живот с пандемията COVID-19, с много от рисковите фактори за самоубийство – загуба на работа, финансов стрес и социална изолация, са актуални. Новите насоки, които СЗО публикува, предоставят ясен път за засилване на усилията за превенция на самоубийствата“, коментира генералният директор на организацията д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

В момента само 38 държави в света имат национална стратегия за превенция на самоубийствата. Според СЗО е важно да се ускорят мерките, за да бъде постигнато нивото, заложено в Целите за устойчиво развитие – до 2030 г. броят на самоубийствата да бъде редуциран с една трета.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3VNm


Всичко за коронавируса
Още новини
До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори
28.09.2022 09:58:35

До два месеца ще се провеждат конкурси при предсрочно освободени директори

При предсрочно прекратяване на договор за управление на лечебно заведение, на което принципал е м ...

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив
28.09.2022 09:14:13

Упойки от Средновековието показват на изложба в Пловдив

В Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града могат да разгледат изложбата &bd ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...