!
Понеделник, 15 Юли 2024
21
апр
1
 

СЗО създава "хранилище" от данни за неравенствата в здравеопазването

Петък, 21 Април 2023 | 09:38:42
1

СЗО даде старт на мащабен проект – база за съхранение на данни за неравенствата в здравеопазването – най-изчерпателната глобална колекция от публично достъпни дезагрегирани факти и доказателства за здравето на населението и неговите детерми

СЗО даде старт на мащабен проект – база за съхранение на данни за неравенствата в здравеопазването – най-изчерпателната глобална колекция от публично достъпни дезагрегирани факти и доказателства за здравето на населението и неговите детерминанти, съобщи пресслужбата на организацията. Проектът носи наименованието „Хранилище на данни за неравенството в здравеопазването“ (HIDR) и обединява 59 групи от данни от над 15 източника.

Информацията включва измервания на над 2000 показателя, групирани по 22 показателя на неравенство, включително демографски, социално-икономически и географски фактори. Обхванатите теми са: цели за устойчиво развитие (ЦУР), COVID 19, репродуктивно, майчино и детско здраве, имунизации, ХИВ, туберкулоза, малария, хранене, здравеопазване, незаразни болести, здравето и околна среда.

Таза огромна по обема си информация позволява проследяване на неравенствата в здравеопазването между групите от населението и във времето, чрез разбивка на данните според груповите характеристики, вариращи от ниво на образование до етническа принадлежност.

Данните засега показват, че само за едно десетилетие разликата между богатите и бедните в покритието на здравните услуги сред жените, новородените и децата в страните с ниски и средни доходи е намаляла почти наполовина. Те също така разкриват, че в тези страни премахването на свързаното с богатството неравенство при смъртността на деца под 5 години може да помогне за спасяването на живота на 1,8 милиона деца.

„Способността да се насочват услугите към онези, които се нуждаят най-много от тях, е жизненоважна за постигането на напредък и повече справедливостта в здравеопазването и подобряването на живота. Замислен като „обслужване на едно гише за данни“ относно неравнопоставеността в здравеопазването, проектът ще ни помогне да отидем по-далеч отвъд само преброяването на ражданията и смъртните случаи и да се заемем с дезагрегиране на здравните данни според пол, възраст, образование, регион и други критерии“, коментира генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус.

Все още липсват дезагрегирани данни за много здравни показатели, а там, където ги има, най-често са разбити само по пол и в по-малка степен по възраст и местоживеене, констатират експерти.

Макар и ограничени, наличните дезагрегирани данни разкриват важни модели на неравенство. В страните с високи доходи например хипертонията е по-разпространена при мъжете, отколкото при жените, а нивата на затлъстяване са сходни сред мъжете и жените. И обратно, в страните с ниски доходи нивата на хипертония са сходни сред жените и мъжете, но нивата на затлъстяване са по-високи сред жените, отколкото мъжете.

„Хранилището“ също така разкрива неравенства в националните отговори на COVID-19. През 2021 г. в повече от една трета от 90-те държави с данни обхватът на ваксинация срещу COVID-19 сред най-образованите е бил най-малко с 15 процентни пункта по-висок, отколкото сред най-слабо образованите.

СЗО призова страните да приемат рутинно наблюдение на неравенството в здравеопазването, да направят публично достъпни дезагрегирани данни, да разширят събирането на данни и да увеличат капацитета за анализ и докладване. Оттам уверяват, че ще работят със страните, както и с други партньори за актуализиране и разширяване на този ресурс всяка година.

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C%vR

Гост 21.04.2023 09:59:53

Защо ли да вярваме на този етиопски комунист , който укри избухването на COVID-19 заради китайския си другар Кси ? Пак пролетарски глупости за неравенства и богатства. След като африканците изобщо не водеха статистика за смъртните случаи и всичко мина в графата малария , а така и не купиха ваксини заради пословичната корупция и отклоняване на средства. И се чудят как да обвинят цивилизованите страни за Африканската саморазруха след като за последните 50 години над 400 ТРИЛИОНА ДОЛАРА бяха дадени на Африка за да бъдат окрадени и да нямат дори пo една помпа за питейна вода , а пият от кални блата.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...