Вторник, 07 Февруари 2023
23
ноем
1
 

СЗО: Затворите трябва да се разглеждат като места, в които здравните интервенции са напълно възможни

Затворническа присъда отнема свободата на хората, но не трябва да им отнема и здравето, защото те имат това право

Събота, 23 Ноември 2019 | 10:03:10
1

Близо 6 млн души в Европа са лишени от свобода всяка година в региона. След освобождаването процентите на повторното нарушение и връщането в затвора са високи. Времевият интервал след излизането на човек от затвора и вграждането му в общността често e

Близо 6 млн души в Европа са лишени от свобода всяка година в региона. След освобождаването процентите на повторното нарушение и връщането в затвора са високи. Времевият интервал след излизането на човек от затвора и вграждането му в общността често e белязан от неравностойно и неефективно здравеопазване за него извън затвора. Този извод правят експерти в Доклад за състоянието на здравето в затворите в Европейския регион на СЗО. Документът представя анализ на данните за здравния статус на хората в затворите и състоянието на затворническите здравни системи на 39 държави в региона. Експертите на световната организация са събрали и анализирали данни за тези страни през периода 2016 - 2017 г. Целта на проучването е била да се даде възможност за адекватно наблюдение на здравното състояние на  лишените от свобода и да се насърчи разработването на политики, основани на доказателства по отношение на техните здравни потребности по време на престоя им в затвора и непосредствено след това. 

През първите дни след освобождаването на човека от затвора рискът от самоубийство, самонараняване и предозиране с наркотици се увеличава, сочат изводите на експертите, изготвили доклада. Според тях това непрекъснатостта на грижите по време на този преход е критично важна. Пропуските през този период могат да имат сериозни

негативни последици за общественото здраве и могат да ограничат способността на дадена държава да се справи с неравенствата впоследствие, подчертават те.  

„Имаме данни само от 39 държави и всички те показват огромна разлика в общото здравословно състояние на хората в затвора в сравнение с тези, които живеят в обществото. Събирането на тези данни е от съществено значение, за да се даде възможност за интегриране на политиките в областта на здравеопазването в затворите в една по-широкообхватна програма за обществено здраве, която да е от полза за цялото общество “, посочва д-р Карина Ферейра-Борхес, мениджър на Програмата за употребата на алкохол и незаконни наркотици в Регионалното бюро на СЗО за Европа.

„Голяма част от хората в затвора се завръщат в общността всяка година, така че

 разглеждането на местата за лишаване от свобода като среда за обществено здраве

 отваря реални възможности за предприемането на действия от страна на обществото, насочени към подобряване на здравната грамотност в подкрепа и защита на уязвимите“, коментира д-р Бенте Микелсен, директор на Отделението по неинфекциозни заболявания и промоция на здравето през целия живот в европейското бюро на световната организация.

„Затворническа присъда отнема свободата на хората, но не трябва да отнема здравето им, защото те имат това право“, категорична е тя. .

Затворите и други места за лишаване от свобода имат потенциал да предоставят превантивни грижи за намаляване на здравния риск, както и да провеждат интервенции и лечение на хора, които може би не са имали възможности или са били в ситуация на ограничен достъп до здравни грижи и здравословен начин на живот, обясняват експертите.

 Според доклада затворите трябва да се разглеждат като място, в които здравните интервенции са напълно възможни. Мерките в тази посока могат да допринесат категорично за овладяване на съществуващите здравни проблеми на лишените от свобода и да доведат до положителни промени в начина на живот и поведението им.

 „Времето в затвора може да се използва също така и за подобряване на уменията на тези хора, да им помогнат да намерят работа след освобождаването и да улеснят интеграцията им в обществото“.

„Затворническата популация, с нейната непропорционална тежест от заболявания не   може да бъде забравена от СЗО, която работи за реализирането на целите на ООН за устойчиво развитие. За да се постигне универсално здравно покритие и по-добро здраве и благополучие за всички, каквато е в визията на СЗО, жизнено важно е затворите да се разглеждат като един прозорец, който отваря на възможности за промяна в начина на живот. По този начин се дават и гаранции, че никой не е изоставен “, подчертава д-р Микелсен.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qyt6

стоматолог 25.11.2019 16:32:13

зъболекар напълно подкрепям това предложение')this.value=''" onblur="if(this.value=='')this.value='Като зъболекар напълно подкрепям това предложение'">Като зъболекар напълно подкрепям това предложение


Всичко за коронавируса
Още новини
Стачката на сестрите изправи Великобритания пред трус на здравната система
06.02.2023 17:28:57

Стачката на сестрите изправи Великобритания пред трус на здравната система

„Изправени сме пред критична точка. Координираното напускане на медицинските сестри и работ ...

СЗО активира мрежата си от спешни екипи за ранените в Турция и Сирия
06.02.2023 17:12:12

СЗО активира мрежата си от спешни екипи за ранените в Турция и Сирия

СЗО активирала мрежата си от спешни медицински екипи, за да помогне на засегнатите хора в Турция ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...