Сряда, 27 Октомври 2021
11
окт
 

СЗО: Необходимо е драстично увеличаване на инвестициите в психично здраве

Все още процентът, отделян за тази сфера в бюджетите за здравеопазване, е едва 2%

Понеделник, 11 Октомври 2021 | 15:39:04


„Изключително притеснително е, че въпреки очевидната и нарастваща нужда от услуги за психично здраве, която стана още по-остра по време на пандемията COVID-19, добрите намерения не се посрещат с инвестиции“. Това заяви генералният директор

„Изключително притеснително е, че въпреки очевидната и нарастваща нужда от услуги за психично здраве, която стана още по-остра по време на пандемията COVID-19, добрите намерения не се посрещат с инвестиции“. Това заяви генералният директор на СЗО д-р Тедрос Аданом Гебрейесус по повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври, съобщи пресслужбата на световната организация.

Той категоричен, че е необходимо драстично увеличаване и ускоряване на инвестициите в психично здраве, защото „няма здраве без психично здраве“.

Липса на напредък в лидерството, управлението и финансирането на сектора, констатира СЗО.

През 2020 г. само 51% от 194 -те държави -членки на СЗО съобщават, че тяхната политика или план за психично здраве са в съответствие с международните и регионални инструменти за правата на човека, което е далеч под целта, определена от организацията - 80%.

„Само 52% от страните са постигнали целта, свързана с програми за насърчаване и превенция на психичното здраве, също доста под целта от 80%. Единствената постигната цел за 2020 г. беше намаляване на процента на самоубийства с 10%, но дори тогава само 35 държави заявиха, че имат самостоятелна стратегия, политика или план за превенция“, се казва в анализа на СЗО.

Процентът на държавните бюджети за здравеопазване, изразходвани за психично здраве, почти не се е променил през последните години, като все още се движи около 2%. Нещо повече, дори когато политиките и плановете включват оценки на необходимите човешки и финансови ресурси. Само 39% от държавите посочват, че са осигурени необходимите човешки ресурси и само 34%, че са предоставени необходимите финансови ресурси, посочват от СЗО.

Докато децентрализацията на грижите за психично здраве и постигането на превес на грижите в общността отдавна се препоръчва от СЗО,

само 25% от държавите отговарят на всички критерии за интегриране на психичното здраве в първичната помощ.

Предлагането на лекарства за психично здраве и психосоциални грижи в услугите за първична здравна помощ също остава ограничено, отбелязват от СЗО. Според организацията това се отразява и в начина, по който се разпределят държавните средства за психично здраве.

Остава и спешната необходимост от деинституционализация.

Повече от 70% от общите държавни разходи за психично здраве са разпределени за психиатрични болници в страни със средни доходи, в сравнение с 35% в страни с високи доходи. Това показва, че централизираните психиатрични болници и институционалните стационарни грижи все още получават повече средства, отколкото услугите, предоставяни в общите болници и центровете за първично здравеопазване в много страни.

В същото време се наблюдава една положителна тенденция към

увеличаване процента на държавите, в които лечението на хора със специфични психични заболявания (психози, биполярно разстройство и депресия) се реимбурсира,

като е включено в националните здравни осигуровки или схеми за възстановяване на разходи - от 73% през 2017 г. на 80% през 2020 г., допълват от СЗО.

Новият Атлас за психично здраве на СЗО представя разочароваща картина на неспособността на целия свят да предостави на хората услугите за психично здраве, от които се нуждаят, в момент, когато пандемията COVID-19 подчертава нарастващата нужда от подкрепа за психично здраве, обобщават от световната организация. Последното издание на атласа, което включва данни от 171 държави, дава ясна индикация, че повишеното внимание, отделено на психичното здраве през последните години, все още не е довело до разширяване на качеството на психичноздравните услуги, което е съобразено с нуждите.

Издаван на всеки три години, атласът е сборник от данни, предоставени от държавите по света относно политиките, законодателството, финансирането, човешките ресурси, наличността и използването на услуги и системи за събиране на информация. Това е и механизмът за наблюдение на напредъка към постигане на целите в Глобалния план за действие на СЗО за психичното здраве. Изводът засега обаче е един - само 40% от хората с депресия и само 29% от хората с психози в света получават грижите, от които се нуждаят, се казва в анализа на СЗО.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
#esD


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Огнян Кунчев: Локдаунът е неизбежен
27.10.2021 10:35:27

Проф. Огнян Кунчев: Локдаунът е неизбежен

„Локдаунът е неизбежен. Ситуацията с пандемията ескалира. Има опасност до една седмица капа ...

Д-р Колчаков: Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани
27.10.2021 09:51:06

Д-р Колчаков: Най-важните ресурси в здравеопазването вече са изчерпани

„Оптимистично е да очакваме, че в момента е пикът на четвъртата COVID вълна у нас. Смятам, ...




Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...