Вторник, 04 Август 2020
26
апр
1
 

СЗО: Няма доказателства, че преболедувалите от COVID-19 са защитени от втора инфекция

Идеите за "паспорт на имунитета" и "безрисков сертификат" са несъстоятелни

Неделя, 26 Април 2020 | 12:14:07
1

В момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция. Тази позиция изрази СЗО на вчерашния редовен брифинг в Женева, съобщи пресслужбата на организацията. СЗО публикува последните

В момента няма доказателства, че хората, които са се възстановили от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция. Тази позиция изрази СЗО на вчерашния редовен брифинг в Женева, съобщи пресслужбата на организацията. СЗО публикува последните насоки за адаптиране на обществените здравни и социални мерки за следващата фаза на отговора на COVID-19, информираха още оттам.

„Някои правителства предполагат, че откриването на антитела към SARS-CoV-2, вирусът, причиняващ COVID-19, може да служи като основа за „паспорт на имунитета“ или „безрисков сертификат“, който би позволил на хората да пътуват или да се върнат на работа, при условие че са защитени срещу повторно заразяване. Към момента обаче все още не разполагаме с доказателства, че хората, които са преболедували от COVID-19 и имат антитела, са защитени от втора инфекция“, категорични са експертите на СЗО.

СЗО продължава да анализира доказателствата за реакциите на антителата към инфекция SARS-CoV-2. Според оценката на организацията повечето от тези изследвания показват, че хората, които са се възстановили от инфекция, имат антитела срещу вируса. Въпреки това, някои от тези хора имат много ниски нива на неутрализиращи антитела в кръвта си, което предполага, че клетъчният имунитет може също да е критично важен за възстановяването.

„Засега нито едно проучване не е оценило дали наличието на антитела към SARS-CoV-2 дава имунитет на последваща инфекция от този вирус при хора. Лабораторните тестове, които откриват антитела срещу SARS-CoV-2 при хора, включително бързи имунодиагностични тестове, се нуждаят от допълнително валидиране, за да се определи тяхната точност и надеждност. Неточните имунодиагностични тестове могат погрешно да категоризират хората по два начина. Първият е, че те могат невярно да етикетират хората, които са били заразени като отрицателни, а вторият е, че хората, които не са били заразени, са фалшиво етикетирани като положителни. И двете грешки имат сериозни последици и ще повлияят на усилията за постигане на добър контрол над инфекцията. Тези тестове също трябва да разграничат точно миналите инфекции от SARS-CoV-2 и тези, причинени от известния набор от шест човешки коронавируси. Четири от тези вируси причиняват обикновената настинка и циркулират широко. Останалите два са вирусите, които причиняват респираторен синдром на Близкия изток и тежък остър респираторен синдром. Хората, заразени от някой от тези вируси, могат да произвеждат антитела, които взаимодействат кръстосано с антитела, произведени в отговор на инфекция със SARS-CoV-2“, се казва в позицията на СЗО..

От организацията припомнят, че в момента много държави тестват за SARS-CoV-2 антитела на ниво население или в конкретни групи, като здравни работници, близки контакти на известни случаи или в домакинства. СЗО подчертава, че подкрепя тези изследвания, тъй като те са изключително важни за цялостното разбиране на степента на инфекцията и рисковите фактори, свързани с нея.

„Тези проучвания ще предоставят данни за процента на хората с откриваеми антитела срещу COVID-19, но повечето не са предназначени да определят дали тези хора са имунизирани срещу вторични инфекции“, категорични са от СЗО.

Към този момент в пандемията няма достатъчно доказателства за ефективността на имунитета, медииран от антитела, за да се гарантира точността на предлаганите „паспорт на имунитета“ или „безрисков сертификат“. Хората, които приемат, че са имунизирани срещу втора инфекция, тъй като са получили положителен резултат от теста, могат да игнорират съветите за обществено здраве. Следователно, използването на такива сертификати може да увеличи рисковете от непрекъснато предаване на инфекцията, заключават от СЗО. При появата на нови доказателства, те ще бъдат включени в информацията, разпространявана официално от организацията, уверяват оттам.  
Коментари по темата

Правила на форума за коментари
uFXv

А има ли доказателства, че 26.04.2020 15:46:33

преболедувалите задължително развиват само хуморален имунитет? М?


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август
04.08.2020 18:59:14 Надежда Ненова

Подписват Анекса към НРД идната седмица, в сила ще е от 1 август

Анексът към НРД с новите цени на клиничните пътеки ще бъде подписан най-вероятно следващата седми ...

 221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения
04.08.2020 18:43:13

221 са хоспитализираните с COVID в София, 15 са в интензивни отделения

842-ма са хоспитализираните пациенти с COVID-19 в страната, като най-много от тях – 221, са ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...