Понеделник, 03 Август 2020
21
апр
5
 

СЗО: Политическото разделение забавя борбата с коронавируса

Африка също е сериозно застрашена от пандемията

Вторник, 21 Април 2020 | 17:14:26
5

Политическото разделение благоприятства развитието на пандемията COVID-19. Това заяви на брифинг генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейсус, информира пресслужбата на организацията. По думите на д-р Гебрейсус вирусът използва личн

Политическото разделение благоприятства развитието на пандемията COVID-19. Това заяви на брифинг генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейсус, информира пресслужбата на организацията.

По думите на д-р Гебрейсус вирусът използва личните различия и особено тези между отделните идеологии и политическите партии. „Този вирус е опасен. Той експлоатира пукнатини, които съществуват между нас", каза лидерът на СЗО.

Неговият коментар идва близо седмица, след като САЩ заявиха, че временно спират финансирането на СЗО, мотивирайки този избор с упреци за пристрастност, прокитайска ориентация, недобре свършена работа и ненавременно информиране за реалната опасност от разпространението на коронавируса.

Д-р Гебрейсус бе категоричен, че липсата на единство в този момент може да раздели лидерите и обществеността, а това според него неминуемо ще доведе до загуба на човешки животи.

„Това са хора, които ние губим. Истински хора, които биха могли да бъдат спасени. Те обаче могат да умрат поради слабостите на обществото ни днес", каза световният лидер.

По време на брифинга генералният директор разказа и за собственото си детство в Етиопия. Той сподели за загубата на брат си в млада възраст и използва този личен пример, за да подчертае трагичното въздействие, което заболяването може да има върху най-уязвимите в света. „Познавам лицето на войната. Познавам лицето на бедността. Знам, че зад всеки трагичен случай стои човек. Когато кажете 100 000, за много хора това може да е просто едно число, а числата може и да не означават нищо. Но това, което казвам сега е, че трябва да повярваме, че зад тях стоят 100 000 лица - майката на някого, бащата на някого, дъщерята на някого и сина на някого. Това са истински хора. Нека не ги превръщаме в числа“, призова д-р Гебрейсус.

„Политическите раздори, каза той, ще доведат до повече смъртни случаи и този вирус ще остане по-дълго с нас, ще убиваме повече хора и ще загубим още много ценни човешки животи", каза още той.

Генералният директор подчерта, че СЗО е предупредила, че мащабите на избухването на коронавирусната инфекция и разпространението й, ще изненадат много държави, в това число и развити и заможни страни.

„Вирусът е готов да нанесе допълнителни щети, освен ако не се предприемат по-силни действия. Нуждаем се от национално единство и независимо от идеологията, която човек изповядва – лява, дясна или центристка, той трябва да работи заедно с другите срещу този вирус, за да спаси истинските реални хора. Без национално единство и глобална солидарност, повярвайте ми - най-лошото все още е пред нас", каза д-р Гебрейсус.

Междувременно стана ясно, че в цял свят расте броят на заразените и починалите от COVID-19. СЗО алармира, че вероятно Африка ще бъзе следващия епицентър на огнището на коронавирус.

През последната седмица там се наблюдава рязко покачване на случаите, сочи статистиката на СЗО. Досега има малко над 1000 жертви и повече от 18 000 заразени на Черния континент, което е много по-ниско ниво от това Европа и в САЩ, но според наблюдатели трябва да се вземе предвид и несравнимо по-слабо развитото здравеопазване в Африка. Експерти на СЗО изразиха мнение, че вирусът се разпространява вече далеч от африканските столици, а не само в тях.

Директорът за Африка на СЗО д-р Матшидисо Моети, заяви, цитирана от BBC, че вече има потвърдени данни за разпространението на вируса от столиците до вътрешността на редица страни в Южна Африка, Нигерия, Кот д'Ивоар, Камерун и Гана. По думите й, те правят опити да се фокусират върху превенцията, а не върху лечението на вируса, защото африканските страни нямат капацитет да лекуват много пациенти с коронавирус.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
pP2j

Гост 22.04.2020 14:33:10

Цялата мощ на пропагандата беше хвърлена на борба с хипотезата за изкуствения произход на вируса. На нашето внимание беше фактът, че евентуално китайците носят отговорност и ако те наистина са виновни, трябва да бъде отговорено на определени въпроси. Тази позиция изразява руският анализатор, който от години живее в САЩ, Андрей Пионтковски. Той е категоричен, че на най-сериозният въпрос трябва да отговори Световната здравна организация. Тя се ръководи не просто от един марксист, член на Политбюро на една модификация на комунистическата диктатура, а от човек, който демонстрира симпатии към Мао, Китай и изпитва ненавист към Тайван – факти, които са общоизвестни, свързани с неговия престъпен образ. Етиопецът в продължение на две седмици остава безучастен към тайванските медици, които буквално крещят за опасността от епидемията, за разлика от Китай, който в продължение на две седмици мълчи за това, че заразата се предава от човек на човек – това беше неговата стратегия и този етиопец през цялото време я поддържаше. И сега той напада Тайван със съвършено евтина демагогия, че тайванците го критикуват, защото са расисти, защото той бил чернокож, коментира анализаторът.

Гост 21.04.2020 20:10:18

стар доктор 20.04.2020 16:26:15 Крайно време е Световната здравна организация заедно с официалните власти да се заеме сериозно с асортимента и хигиената на пазарите в китайските градове. Консумацията на продавания там дивеч и особено прилепите и водоплаващите птици е изключително рисков фактор за появата на нови и все по-опасни инфекциозни болести, предавани от животни на хора.

Истината 21.04.2020 19:05:41

https://ibb.co/SrZ5fmC

Гост 21.04.2020 19:04:38

Абе я се разкарай бе, смешник! Вирусът използвал личните различия! Яж си там прокълнатите китайски пари и замълчи, малоумник такъв! Червена подлога! Гледай да не стигнат до международен съд нещата, щото след толкова много жертви особено в Щатите, си го заслужаваш.

Гост 21.04.2020 17:25:57

Етиопски убеден марксист-ленинец. Верен на Мао и на КПСС.Тръмп ще го прати в джунглите,дето му е мястото.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Сдружението на фелдшерите с ново име
03.08.2020 11:09:20

Сдружението на фелдшерите с ново име

На свое общо събрание, проведено на 11 юли, Сдружението на медицинските фелдшери бакалаври по мед ...

Проф. Ива Христова: Умира се от, а не с коронавирус
03.08.2020 10:17:05

Проф. Ива Христова: Умира се от, а не с коронавирус

Умира се от коронавирус, а не с коронавирус. Действително, нисък е процентът, т.е. на стотина зар ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...