Сряда, 02 Декември 2020
07
дек
1
 

СЗО: 140 000 са починалите от морбили в света през 2018 г.

Албания, Чехия, Гърция и Обединеното Кралство губят статута си на страни постигнали пълна ерадикация на инфекцията

Събота, 07 Декември 2019 | 10:53:31
1

Повече от 140 000 души по света са починали от морбили през 2018 г., сочат последните данни на Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (CDC). Броят на хората, намерили смъртта си след тежки ус

Повече от 140 000 души по света са починали от морбили през 2018 г., сочат последните данни на Световната здравна организация (СЗО) и Центровете за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (CDC). Броят на хората, намерили смъртта си след тежки усложнения на морбилна инфекция се отнася за всички региони, отбелязват от СЗО с уточнението, че навсякъде най-много починали има сред децата под 5-годишна възраст. Оценявайки общия брой на случаите и смъртните случаи в световен мащаб и по региони, двете организации отбелязват в съвместен доклад, че  най-тежките последици от морбили са били в Субсахарска Африка, където много деца са пропуснали ваксинацията.

През 2018 г. най-засегнатите страни с най-висок процент на заболеваемост са били  Демократична република Конго, Либерия, Мадагаскар, Сомалия и Украйна. В тези 5 държави се ситуират близо половината от всички случаи на морбили в света за миналата година. Преди дни СЗО потвърди информация за 5000 смъртни случая само в Демократична република Конго.

Експертите припомнят, че морбили е ваксинопредотвратимо заболяване, но отбелязват, че има спад във ваксинационното покритие в цял свят. По информация на СЗО и УНИЦЕФ нивото на покритието в световен мащаб е в застой почти десетилетие. Двете организации изнасят обобщени данни, от които става ясно, че през 2018 г. 86% от децата в света са получили първата доза ваксина срещу морбили чрез рутинните ваксинационни програми в страните си, по-малко от 70% обаче са получили втората препоръчителна доза.

В световен мащаб ваксинационното покритие срещу морбили не е адекватно, за да бъде постигната основната цел – да бъде предотвратено възникването на огнища на инфекцията, категорични са епидемиолози и инфекционисти.

СЗО препоръчва нива на покритие 95% покритие с двете дози ваксина срещу морбили във всяка страна и всички общности, за да бъде гарантирана пълноценна защита на населението от болестта.

Морбили остават силно предизвикателство в световен мащаб, отчитат от световната организация. Оттам припомнят, че бебетата и много малките деца са изложени на най-голям риск от морбили, а  потенциалните усложнения са пневмония и енцефалит, като могат да доведат до смърт или доживотна инвалидност - трайно увреждане на мозъка, слепота или загуба на слуха.

Наскоро публикувани данни показват, че заразяването с вируса на морбили може да окаже по-нататъшно дългосрочно въздействие върху здравето, като вирусът уврежда паметта на имунната система в продължение на месеци или дори години след заразяването. Тази „имунна амнезия“ оставя оцелелите уязвими към други потенциално смъртоносни заболявания, като грип или тежка диария, като уврежда имунната защита на организма, подчертават още експертите.

„Фактът, че всяко дете умира от ваксинопредотвратимо заболяване като морбили, буди единствено откровено възмущение и доказва колективния неуспех на каузата да бъдат защитени най-уязвимите деца в света“, коментира д-р Тедрос Адханом Гебрейсус, генерален директор на СЗО.

 „За да спасим живота, трябва да гарантираме, че всеки може да се възползва от ваксините - което означава инвестиране в имунизация и качествено здравеопазване като право за всички“, добавя още той в официално изявление.

Макар че най-тежко засегнати са най-бедните страни, някои развити държави също се борят с огнища на морбили и значителни тежки последици за здравето, подчертава СЗО.

 САЩ отчитат най-големи брой случаи на морбилна инфекция за последните 25 години, а 4 европейски държави - Албания, Чехия, Гърция и Обединеното кралство вече загубиха статута си на страни с пълна ерадикация на инфекцията през 2018 г. след като в тях бяха регистрирани постоянни огнища на болестта. Такава мярка се прилага, ако инфекцията отново влезе в държава, след като е била обявена за елиминирана, но  процесът на разпространението продължава без прекъсване над една година.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
w8FX

Гост 07.12.2019 13:45:42

Darwin


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Данчо Пенчев отново оглавява СРЗИ
01.12.2020 20:41:29

Д-р Данчо Пенчев отново оглавява СРЗИ

Едва месец след като напусна поста на директор на СРЗИ, д-р Данчо Пенчев отново оглавява столична ...

Разрешават паралелен внос на лекарства в съкратени срокове по време на епидемия
01.12.2020 17:17:37

Разрешават паралелен внос на лекарства в съкратени срокове по време на епидемия

Парламентарната здравна комисия ще гласува на второ четене измененията на Закона за здравето, ста ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...