Сряда, 30 Ноември 2022
17
ноем
5
 

18 - 24 ноември - Седмица на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотици

СЗО: 80% от антибиотиците през двете пандемични години у нас не е трябвало да бъдат изписвани

България все още се бави с приемането на национална стратегия срещу антибиотичната резистентност

Четвъртък, 17 Ноември 2022 | 14:26:37 Невена Попова
5

България е една от малкото страни в Европейския регион на СЗО, която все още не е приела своя стратегия за борба с антибиотичната резистентност. В същото време страната ни е на водещо място по консумация на антибиотици и в частност на макролиди –

България е една от малкото страни в Европейския регион на СЗО, която все още не е приела своя стратегия за борба с антибиотичната резистентност. В същото време страната ни е на водещо място по консумация на антибиотици и в частност на макролиди – тенденция, която опасно се е задълбочила по време на COVID пандемията. По данни на СЗО през последните две пандемични години 80% от антибиотиците не е трябвало да бъдат изписвани.

За това алармираха на пресконференция днес представители на СЗО и водещи специалисти в областта на инфекциозните болести. Срещата с медиите бе посветена на започващата днес Седмица на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотици.

Независимо че от 2 години имаме разработена стратегия, с план за действие и финансов план, приемането на този важен и основополагащ документ се бави без ясна причина, посочи доц. Михаил Околийски от българския офис на СЗО. Безпокойство от това отлагане и сериозната ситуация в Българи изрази и представителят на организацията у нас д-р Скендер Сила.

Най-много антибиотици се предписват в доболничната помощ, а резистентността у нас се увеличава много бързо, същото се отнася и за смъртността по тази причина, посочи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

По думите й по последни данни от публикация в списание The Lancet смъртността от инфекции, причинени от Ешерихия коли, в България вече е достигнала 7,2 на 100 000 души от населението а от инфекции, причинени от Клебсиела пнеумоние, е 4,59 на 100 000 души население.

Проф. Христова подчерта, че проследяването и контролът са ключово важни, когато става въпрос за спазване на изискването антибиотик да се отпуска в аптеката само и единствено срещу рецепта от лекар.

По думите й електронната рецепта е един от начините, по който може да се ограничи и проследи изписването на антибиотици. В обучението на студентите по медицина също би трябвало да се обърне по-сериозно внимание на приложението на тези медикаменти, добави проф. Христова.

„В НЦЗПБ получаваме данни от цялата страна и отчитаме повишаване на процента на резистентните бактерии. Вече се наблюдава резистентност дори към антибиотици, които се пазят като резервен вариант за лечение, когато няма друга възможност. Този тип антибиотици се прилагат само в болнична среда“, уточни тя.

Според нея нараства резистентността към макролидни, аминогликозидни, цефалоспорини и флуорохинолони.

Други причини, водещи до повишаване на резистентността, са неспазването от страна на пациента на срока на лечение с антибиотик, както и лечение с антибиотик без антибиограма.

Отношението към антибиотиците трябва да се формира от най-ранна възраст, в рамките на здравното образование, отбеляза д-р Скендер Сила. Той призова темата да се дискутира в ракурса на подхода „Едно здраве“ (One Health), който включва еднакво внимание към прилагането на антибиотици в хуманната и ветеринарната медицина и в контекста на опазването на околната среда.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KCvt

EU 17.11.2022 18:48:57

Какво искате от Околийски, който не е нито доктор, нито доцент. А даже напоследък се представя и за психиатър. По света това е наказуемо.

Gost 17.11.2022 18:45:15

На фона на този тежък проблем всички на снимката са се усмихна ли НАГЛО

Лекар 17.11.2022 16:45:47

Как по- точно е- рецепта ще ограничи купуването на антибиотици?! Защо фармацевтите го продават и сега без рецепта? Всичко зависи от тях. Да не им секне търговийката!

Гост 19.11.2022 19:09:58

Абсолютно точно!.. Но тези 'анализатори' не знаят ,че аптеките са бакалии и там се пазарува без изискуемата рецепта и тка освен ,че вредят на пациентите ,ограбват и лекарите (от непреминали пациенти )след като бакалите-аптекари провеждат 'медицински' прегледи на гише и назначават терапия с оглед да ударят кьоравото и да ги 'бие чекмедже' .

Лекар 17.11.2022 16:45:12

Как по- точно е- рецепта ще ограничи купуването на антибиотици?! Защо фармацевтите го продават и сега без рецепта? Всичко зависи от тях. Да не им секне търговийката!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...