Вторник, 26 Януари 2021
11
юни
 

СЗО: 900 000 души в Европа умират годишно поради употреба на алкохол

Само 17% от държавите в региона имат добро законодателство за етикетиране на алкахолните напитки

Четвъртък, 11 Юни 2020 | 10:13:39


Европейският регион е с най-високите нива на консумация на алкохол в света, най-високия дял на нарушения в употребата на алкохол и най-много смъртните случаи в населението - около 10% от смъртните случаи от всички причини, съобщи СЗО – Европа. Пр

Европейският регион е с най-високите нива на консумация на алкохол в света, най-високия дял на нарушения в употребата на алкохол и най-много смъртните случаи в населението - около 10% от смъртните случаи от всички причини, съобщи СЗО – Европа. През 2016 г. консумацията на алкохол е причина за над 900 000 смъртни случая в региона на фона на близо 3 000 000  смъртни случаи в целия свят.

Консумацията на алкохол увеличава риска от рак, инсулт, сърдечни заболявания и заразни заболявания и отслабва имунната система. Освен това, тежката употреба на алкохол увеличава риска от остър респираторен дистрес синдром едно от най-тежките усложнения на COVID-19. Алкохолът също така е свързан с наранявания, насилие и редица разстройства на психичното здраве, включително депресия и тревожност, припомнят от СЗО.

Според нов доклад на Европейската мрежа за здравни доказателства (Health Evidence Network – HEN), етикетирането на алкохолни напитки не е последователно или дори не се обмисля в много страни от европейския регион на СЗО. Докладът представя първата обобщена картина за региона, която дава ясна представа за нивото на мерките, предприемани срещу алкохолната злоупотреба в отделните страни на региона.

В документа се посочва, че етикетирането на алкохолни напитки, препоръчана от СЗО, не е задължително в много страни от региона. Тази липса на критично важна за потребители информация е категоричен повод за притеснения, смятат експертите.   Потребителите заслужават да знаят съдържанието на алкохолните напитки и възможните рискове от пиенето им, това са минимални изисквания за вземане на информирани решения, допълват те. .

„Докладът на HEN разкрива, че практиките за етикетиране в страни, които са позволили на индустрията да се саморегулира своите политики за етикетиране, като цяло са лоши и не предоставят достатъчно информация за потребителите“, казва Карина Ферейра-Борхес, ръководители на Програмата за алкохол и незаконни наркотици в СЗО - Европа.

Според доклада на HEN, страните, които не са членки на Европейския съюз, отговарят на препоръките, направени в препоръката на СЗО относно вариантите на политиката за етикетиране на алкохол в повече от една трета от случаите (36%, общо 8 държави). Само една държава от Европейския съюз обаче се е съобразила изцяло с тези  препоръки.

Според Карина Ферейра-Борхес държавите извън Европейския съюз са склонни да прилагат по-строги правила. Освен това, някои от тях вече са приели  многонационална законодателна рамка за етикетиране, каквато ЕC все още няма.

В момента само 17% от държави-членки имат закони, които изискват производителите на алкохол да посочват едновременно съставки, хранителни стойности и здравна информация върху етикетите. 40% имат законодателство за изброяване на съставките, 28% имат закони за етикетиране на здравната информация или предупреждения за употребата на алкохолни продукти, а 19% имат законодателство за включване м етикетирането и на информация за хранителните стойности.

Според доклада на HEN, редица държави-членки на ЕС осъзнават необходимостта от провеждане на по-активни политики за регулиране на практиките на етикетиране. Има и добри примери.

Опитът от Евразийския митнически съюз (ECU) - Беларус, Казахстан и Руската федерация дава много ценна представа за това как въведеният единен подход към етикетирането на алкохола вече дава резултати, отчитат от СЗО - Европа.

Франция също е пример за адекватно отношение и справяне с проблема. Страната е въвела закон, който изисква етикетиране на всички алкохолни напитки с предупреждение срещу пиене по време на бременност. Властите са включили регламента в по-широка Стратегия за повишаване на осведомеността за вредите от употребата на алкохол по време на бременност. Последните проучвания вече показват подобрение на обществената осведоменост. Френският здравен министър обяви включването на мярка за подобряване на видимостта на логото за бременност в Националния план за обществено здраве за 2018–2022 г.

Руската федерация също прие по-строги правила за етикетиране на алкохол. Руският федерален закон № 171 за производството и разпространението на алкохол (който също регулира етикетирането на алкохол) е въведен за първи път през 1995 г., но оттогава е изменян повече от 40 пъти. Тази стратегия постепенно помогна на страната да постигне напредък в съответствие с препоръките на СЗО.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dZ46


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Съд глоби със 100 лв. нападател на лекар година след инцидента
26.01.2021 11:49:14

Съд глоби със 100 лв. нападател на лекар година след инцидента

50-годишен мъж е глобен със 100 лева за хулиганство - нападание над медицински служители. Инциден ...

След април започват по-големите доставки на ваксините срещу COVID
26.01.2021 11:16:34

След април започват по-големите доставки на ваксините срещу COVID

Най-много ваксини срещу COVID се очаква да бъдат доставени в страната ни в периода април-септемвр ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...