Събота, 08 Август 2020
11
юни
 

СЗО: 900 000 души в Европа умират годишно поради употреба на алкохол

Само 17% от държавите в региона имат добро законодателство за етикетиране на алкахолните напитки

Четвъртък, 11 Юни 2020 | 10:13:39


Европейският регион е с най-високите нива на консумация на алкохол в света, най-високия дял на нарушения в употребата на алкохол и най-много смъртните случаи в населението - около 10% от смъртните случаи от всички причини, съобщи СЗО – Европа. Пр

Европейският регион е с най-високите нива на консумация на алкохол в света, най-високия дял на нарушения в употребата на алкохол и най-много смъртните случаи в населението - около 10% от смъртните случаи от всички причини, съобщи СЗО – Европа. През 2016 г. консумацията на алкохол е причина за над 900 000 смъртни случая в региона на фона на близо 3 000 000  смъртни случаи в целия свят.

Консумацията на алкохол увеличава риска от рак, инсулт, сърдечни заболявания и заразни заболявания и отслабва имунната система. Освен това, тежката употреба на алкохол увеличава риска от остър респираторен дистрес синдром едно от най-тежките усложнения на COVID-19. Алкохолът също така е свързан с наранявания, насилие и редица разстройства на психичното здраве, включително депресия и тревожност, припомнят от СЗО.

Според нов доклад на Европейската мрежа за здравни доказателства (Health Evidence Network – HEN), етикетирането на алкохолни напитки не е последователно или дори не се обмисля в много страни от европейския регион на СЗО. Докладът представя първата обобщена картина за региона, която дава ясна представа за нивото на мерките, предприемани срещу алкохолната злоупотреба в отделните страни на региона.

В документа се посочва, че етикетирането на алкохолни напитки, препоръчана от СЗО, не е задължително в много страни от региона. Тази липса на критично важна за потребители информация е категоричен повод за притеснения, смятат експертите.   Потребителите заслужават да знаят съдържанието на алкохолните напитки и възможните рискове от пиенето им, това са минимални изисквания за вземане на информирани решения, допълват те. .

„Докладът на HEN разкрива, че практиките за етикетиране в страни, които са позволили на индустрията да се саморегулира своите политики за етикетиране, като цяло са лоши и не предоставят достатъчно информация за потребителите“, казва Карина Ферейра-Борхес, ръководители на Програмата за алкохол и незаконни наркотици в СЗО - Европа.

Според доклада на HEN, страните, които не са членки на Европейския съюз, отговарят на препоръките, направени в препоръката на СЗО относно вариантите на политиката за етикетиране на алкохол в повече от една трета от случаите (36%, общо 8 държави). Само една държава от Европейския съюз обаче се е съобразила изцяло с тези  препоръки.

Според Карина Ферейра-Борхес държавите извън Европейския съюз са склонни да прилагат по-строги правила. Освен това, някои от тях вече са приели  многонационална законодателна рамка за етикетиране, каквато ЕC все още няма.

В момента само 17% от държави-членки имат закони, които изискват производителите на алкохол да посочват едновременно съставки, хранителни стойности и здравна информация върху етикетите. 40% имат законодателство за изброяване на съставките, 28% имат закони за етикетиране на здравната информация или предупреждения за употребата на алкохолни продукти, а 19% имат законодателство за включване м етикетирането и на информация за хранителните стойности.

Според доклада на HEN, редица държави-членки на ЕС осъзнават необходимостта от провеждане на по-активни политики за регулиране на практиките на етикетиране. Има и добри примери.

Опитът от Евразийския митнически съюз (ECU) - Беларус, Казахстан и Руската федерация дава много ценна представа за това как въведеният единен подход към етикетирането на алкохола вече дава резултати, отчитат от СЗО - Европа.

Франция също е пример за адекватно отношение и справяне с проблема. Страната е въвела закон, който изисква етикетиране на всички алкохолни напитки с предупреждение срещу пиене по време на бременност. Властите са включили регламента в по-широка Стратегия за повишаване на осведомеността за вредите от употребата на алкохол по време на бременност. Последните проучвания вече показват подобрение на обществената осведоменост. Френският здравен министър обяви включването на мярка за подобряване на видимостта на логото за бременност в Националния план за обществено здраве за 2018–2022 г.

Руската федерация също прие по-строги правила за етикетиране на алкохол. Руският федерален закон № 171 за производството и разпространението на алкохол (който също регулира етикетирането на алкохол) е въведен за първи път през 1995 г., но оттогава е изменян повече от 40 пъти. Тази стратегия постепенно помогна на страната да постигне напредък в съответствие с препоръките на СЗО.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
XwBW


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Всички пациенти с COVID в София ще минават през Координационен център в Инфекциозна болница
07.08.2020 17:23:05

Всички пациенти с COVID в София ще минават през Координационен център в Инфекциозна болница

„Ще посочим лице – координатор, което ще има отговорност за логистиката при превеждан ...

Милка Василева: За да работиш като медсестра, трябва да притежаваш високи морални качества
07.08.2020 17:10:59

Милка Василева: За да работиш като медсестра, трябва да притежаваш високи морални качества

30 000 медицински сестри липсват в България. В условията на COVID-криза това изключително тежък п ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...