Неделя, 03 Юли 2022
11
юни
 

СЗО: 900 000 души в Европа умират годишно поради употреба на алкохол

Само 17% от държавите в региона имат добро законодателство за етикетиране на алкахолните напитки

Четвъртък, 11 Юни 2020 | 10:13:39


Европейският регион е с най-високите нива на консумация на алкохол в света, най-високия дял на нарушения в употребата на алкохол и най-много смъртните случаи в населението - около 10% от смъртните случаи от всички причини, съобщи СЗО – Европа. Пр

Европейският регион е с най-високите нива на консумация на алкохол в света, най-високия дял на нарушения в употребата на алкохол и най-много смъртните случаи в населението - около 10% от смъртните случаи от всички причини, съобщи СЗО – Европа. През 2016 г. консумацията на алкохол е причина за над 900 000 смъртни случая в региона на фона на близо 3 000 000  смъртни случаи в целия свят.

Консумацията на алкохол увеличава риска от рак, инсулт, сърдечни заболявания и заразни заболявания и отслабва имунната система. Освен това, тежката употреба на алкохол увеличава риска от остър респираторен дистрес синдром едно от най-тежките усложнения на COVID-19. Алкохолът също така е свързан с наранявания, насилие и редица разстройства на психичното здраве, включително депресия и тревожност, припомнят от СЗО.

Според нов доклад на Европейската мрежа за здравни доказателства (Health Evidence Network – HEN), етикетирането на алкохолни напитки не е последователно или дори не се обмисля в много страни от европейския регион на СЗО. Докладът представя първата обобщена картина за региона, която дава ясна представа за нивото на мерките, предприемани срещу алкохолната злоупотреба в отделните страни на региона.

В документа се посочва, че етикетирането на алкохолни напитки, препоръчана от СЗО, не е задължително в много страни от региона. Тази липса на критично важна за потребители информация е категоричен повод за притеснения, смятат експертите.   Потребителите заслужават да знаят съдържанието на алкохолните напитки и възможните рискове от пиенето им, това са минимални изисквания за вземане на информирани решения, допълват те. .

„Докладът на HEN разкрива, че практиките за етикетиране в страни, които са позволили на индустрията да се саморегулира своите политики за етикетиране, като цяло са лоши и не предоставят достатъчно информация за потребителите“, казва Карина Ферейра-Борхес, ръководители на Програмата за алкохол и незаконни наркотици в СЗО - Европа.

Според доклада на HEN, страните, които не са членки на Европейския съюз, отговарят на препоръките, направени в препоръката на СЗО относно вариантите на политиката за етикетиране на алкохол в повече от една трета от случаите (36%, общо 8 държави). Само една държава от Европейския съюз обаче се е съобразила изцяло с тези  препоръки.

Според Карина Ферейра-Борхес държавите извън Европейския съюз са склонни да прилагат по-строги правила. Освен това, някои от тях вече са приели  многонационална законодателна рамка за етикетиране, каквато ЕC все още няма.

В момента само 17% от държави-членки имат закони, които изискват производителите на алкохол да посочват едновременно съставки, хранителни стойности и здравна информация върху етикетите. 40% имат законодателство за изброяване на съставките, 28% имат закони за етикетиране на здравната информация или предупреждения за употребата на алкохолни продукти, а 19% имат законодателство за включване м етикетирането и на информация за хранителните стойности.

Според доклада на HEN, редица държави-членки на ЕС осъзнават необходимостта от провеждане на по-активни политики за регулиране на практиките на етикетиране. Има и добри примери.

Опитът от Евразийския митнически съюз (ECU) - Беларус, Казахстан и Руската федерация дава много ценна представа за това как въведеният единен подход към етикетирането на алкохола вече дава резултати, отчитат от СЗО - Европа.

Франция също е пример за адекватно отношение и справяне с проблема. Страната е въвела закон, който изисква етикетиране на всички алкохолни напитки с предупреждение срещу пиене по време на бременност. Властите са включили регламента в по-широка Стратегия за повишаване на осведомеността за вредите от употребата на алкохол по време на бременност. Последните проучвания вече показват подобрение на обществената осведоменост. Френският здравен министър обяви включването на мярка за подобряване на видимостта на логото за бременност в Националния план за обществено здраве за 2018–2022 г.

Руската федерация също прие по-строги правила за етикетиране на алкохол. Руският федерален закон № 171 за производството и разпространението на алкохол (който също регулира етикетирането на алкохол) е въведен за първи път през 1995 г., но оттогава е изменян повече от 40 пъти. Тази стратегия постепенно помогна на страната да постигне напредък в съответствие с препоръките на СЗО.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b6X8


Всичко за коронавируса
Още новини
Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й
02.07.2022 11:36:54

Здравният министър е получавал заплахи за здравето и близките й

Здравният министър проф. Асена Сербезова разкри в предаването „Събуди се” по Нова тел ...

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция
02.07.2022 10:59:19

Студенти от МУ - Варна са сред победителите в конкурс на Европейската космическа агенция

Робот, който ще осигурява медицинските нужди на екипажа по време на полет в космоса изобрети екип ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...