Петък, 19 Юли 2019
25
юни
 

СЛК и "Шалом" подписаха меморандум за сътрудничество

До момента 15 млади лекари вече са се обучавали в европейски болници чрез Фонда

Вторник, 25 Юни 2019 | 18:34:22 Надежда Ненова


Столична лекарска колегия на БЛС  и организация на евреите в България „Шалом" подписаха днес Меморандум за сътрудничество, който предвижда обучение на наши млади медици в Израел, както и продължение на добрите дела. Меморандумът е част от ин

Столична лекарска колегия на БЛС  и организация на евреите в България „Шалом" подписаха днес Меморандум за сътрудничество, който предвижда обучение на наши млади медици в Израел, както и продължение на добрите дела. Меморандумът е част от инициатива на СЛК за специализации на български млади специалисти в чужбина и беше подписан от председателя на колегията д-р Асен Меджидиев и от председателя на „Шалом" доц. Александър Оскар.

По време на церемонията отново беше припомнено, че наши лекари и представители на БЛС са участвали в спасяването на евреите в България. Беше показано и писмото, с което УС на БЛС настоява пред Народното събрание да не бъдат прилагани ограниченията, предвидени в Закона за защита на нацията към евреите. Писмото е с дата 5 ноември 1940 г.

„Днес наследниците на спасени и спасители са обединени в общата си мисия да предоставят условия за развитие на млади специалисти, които със своите знания и умения да повишат качеството на българското здравеопазване; да почитат паметта на спасителите и на онези, които намериха гибелта си в нацистките лагери на смъртта; с общите си действия да защитават демократичните ценности, върху които е изградено българското гражданско общество", казаха организаторите“, каза доц. Оскар.

„С този меморандум се отваря широко една врата за българските млади лекари да се квалифицират в едни от най-модерните болници в Израел. Когато тези хора се върнат в България и работят тук, те ще бъдат много по-силни от нас и ще могат да върнат авторитета на професията, такъв, какъвто е бил във времето, когато са спасени българските евреи от депортиране в нацистките лагери“, каза д-р Меджидиев.

На церемонията по подписването присъстваха още посланикът на Израел Ирит Лилиан, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков,зам.-министърът на външните работи Георги Георгиев, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване доц. Лъчезар Иванов, председателят на комисията по здравеопазване към Столична община д-р Веселин Милев, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров, директори на болници.

„Считам, че това е една изключително добра инициатива, която ще бъде продължение на всичко, което се е случвало през годините между двата наши братски народа. Дано ние бъдем последователи на нашите славни предци, които в Народното събрание са гласували запазването на еврейския народ“, каза доц. Лъчезар Иванов.

Д-р Бойко Пенков заяви, че е изключително важно тези усилия, които полагат СЛК и „Шалом“ да бъдат реализирани. „По този начин съсловната организация изпълнява една от основните си функции – гарантиране на качеството на медицинската помощ. Това става, когато човек се квалифицира, учи, добива опит, нови знание и умения“, каза той.  

70 хиляди лева са набрани във Фонда за лекарска взаимопомощ на Столичната лекарска колегия, който дава възможност за специализации на млади лекари зад граница. До момента 15 млади лекари вече са се обучавали в европейски болници чрез Фонда.

Снимка: Надежда НеноваКоментари по темата

Правила на форума за коментари
crBt


Още новини
 Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне
18.07.2019 19:43:38

Илюзията, че медиците ще продължават да работят при такова заплащане, трябва да отпадне

Аз съм от хората, които подкрепят идеята за демонополизация на Здравната каса. От тази гледна точ ...

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата
18.07.2019 17:32:54

Здравната комисия отхвърли предложението за намаляване на ДДС върху лекарствата

Членовете на парламентарната Комисия по здравеопазването отхвърлиха на първо гласуване предложени ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...