Вторник, 21 Март 2023
15
март
2
 

СЛК осигурява финансова помощ и за пенсионираните лекари

Вторник, 15 Март 2022 | 12:18:35
2

Столичната лекарска колегия на БЛС разширява обхвата на Фонд „Лекарска взаимопомощ“, като насочва допълнителна грижа и средства в помощ на пенсионираните лекари, които вече не практикуват и имат необходимост от финансова подкрепа във връзка

Столичната лекарска колегия на БЛС разширява обхвата на Фонд „Лекарска взаимопомощ“, като насочва допълнителна грижа и средства в помощ на пенсионираните лекари, които вече не практикуват и имат необходимост от финансова подкрепа във връзка със заболяване, съобщиха от СЛК.

По предложение на председателя на УС на колегията д-р Асен Меджидиев Управителният съвет е гласувал нова разпоредба в Правилника за дейността на Фонда, с която се уточнява, че право на финансова помощ имат пенсионирани, неработещи лекари, редовни членове на БЛС до датата на пенсиониране.

Финансовата подкрепа е еднократна за календарна година за заболявания, налагащи доплащане за консумативи, материали и лекарствени средства, незаплатени от НЗОК дейности по клинични пътеки в болничната медицинска помощ с приложените към тях медицински изделия.

Размерът на помощта до 800 лв. се отпуска по лична молба на пенсионера с приложени фактури за разходвани средства по съответната клинична пътека, епикриза, изискваща закупуване от пациента на необходимите материали и лекарства.

Помощта се отпуска с решение на Управителния съвет на Столична лекарска колегия на БЛС.

Фонд „Лекарска взаимопомощ“ на Столична лекарска колегия (СЛК) е създаден с решение на Общото събрание и е в сила от 1 юли 2007 г., а дейността му е регламентирана от Правилник за дейността на фонда. Според правилата на Фонда лекарите получават допълнителна помощ в следните случаи: при  раждане на дете, помощ при заболяване, помощ при смърт на член на СЛК.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5DPs

гост 15.03.2022 14:41:27

Честито на ортопедите!

ДА СЕ ЗНАЕ И ПОМНИ! 15.03.2022 14:31:18

Проклети кремълски ФАШИСТИ! Обявената от руските фашисти за "фейк" бременна жена и бебето и от родилния дом в Мариупол са починали . Кадри от агенция АП, на които се вижда как изнасят ранена бременна жена от нападнатия от руските войски родилен дом в Мариупол, обиколиха света преди дни. Кадрите бяха обявени от руските власти и тролове в социалните медии за фейк, създаден от украинската пропаганда, а руското Министерство на отбраната твърдеше, че в родилния дом няма бременни и бебета, а той е превърнат в щаб на батальона "Азов". Но на видеозаписи, направени от журналисти от АП в сряда, веднага след нападението се вижда как жената прикрива окървавения си корем, докато спасителите я пренасят през развалините. Родилката е откарана в друга болница, по-близо до фронта. Там лекарите се опитали да спасят живота й. Когато разбрала, че губи детето си, жената молила лекарите да я убият, разказаха те. Хирургът Тимур Марин е установил, че тазът на жената е смачкан, а бедрото й е отлепено. Бебето е родено чрез цезарово сечение, но не показва признаци на живот. Опитите за реанимация са неуспешни и майката, както и бебето умират. Изправени пред обвинения във военни престъпления обаче, руски представители заявиха, че родилният дом е бил превзет от украински екстремисти, които са го използвали като база. Те твърдят, че пациентите или медицинският персонал вече не са били в клиниката. Руският посланик в ООН и руските посолства в Берн и Лондон твърдяха, че това са "фалшиви новини". Журналисти от агенция АП(вижте в публикацията им видеоклип от събитието, б.р.), предаващи от Мариупол, документираха нападението над родилния дом и видяха жертвите и щетите. Те са заснели видеозаписи и снимки, на които се вижда как няколко окървавени бременни жени бягат от разрушената клиника. Можете също да видите плачещи деца и крещящи лекари.


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ набира кандидати за курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух“
21.03.2023 17:04:03

МЗ набира кандидати за курс „Оказване на спешна медицинска помощ по въздух“

Сред основните приоритети на Министерството на здравеопазването е въвеждането на спешна медицинск ...

7-годишната Сияна се нуждае от спешна бъбречна трансплантация
21.03.2023 16:46:00

7-годишната Сияна се нуждае от спешна бъбречна трансплантация

Седемгодишната Сияна от Варна се нуждае от спешна бъбречна трансплантация. Детето страда от вроде ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...