Неделя, 01 Ноември 2020
05
окт
21
 

СЛК: Колеги, в името на живота и здравето на хората, спрете да ги провокирате да не спазват правилата

Понеделник, 05 Октомври 2020 | 17:36:22
21

Столичната колегия на Българския лекарски съюз излезе с призив към всички медици във връзка с медийните им изказвания по отношение на поведението в COVID-епидемия. Най-вероятно позицията им е провокирана от изяви на доц. Атанас Ма

Столичната колегия на Българския лекарски съюз излезе с призив към всички медици във връзка с медийните им изказвания по отношение на поведението в COVID-епидемия. Най-вероятно позицията им е провокирана от изяви на доц. Атанас Мангъров, д-р Антония Първанова и други, които открито критикуват противоепидемичните мерки. Публикуваме призива без редакторска намеса

По последни данни над 1 000 000 в света са заразени с вируса COVID-19. У нас засегнатите са над 22 000. Сред тях има и твърде много наши колеги. COVID-19 ни връхлетя и промени живота, както на нас, хората от системата на здравеопазване, така и на онези, извън нея. Не пожали нито медиците, нито пациентите и взе десетки жертви.

На този фон, на фона на навлизането в сезона на обостряне на вирусните и хронични инфекции, ние, уважаеми колеги, отново сме в първите редици. Сега всички погледи отново са вперени в нас, във възможностите ни, в компетентността ни. Хората очакват от нас да им дадем правилната формула за преодоляване на препятствието, да бъдем до тях и да им помагаме. Това става чрез капацитет, компетентност, професионализъм и опит с коронавируса, които донякъде  притежаваме.

В момента всяко наше действие и изказ се следят зорко, под лупата на пациентското доверие и безпокойство. Ето защо, колеги, е желателно всички ние да бъдем отговорни в препоръките си, да следваме утвърдените протоколи на поведение и да не спираме да апелираме и насочваме пациентите в лабиринта на COVID-19.  Нека помним, че във всички държави са единни в протоколите, които следват. Нека помним, че ние, българските лекари, сме онези, на които е нормално пациентите да вярват и следват при тази битка. Нека помним, че това зависи от всеки от нас, независимо дали е или не е част от официалните щабове за борба с коронавирус.

Ето защо апелираме интересите с неясен характер и мотив да бъдат съхранени за собствена употреба, а не ежедневно прокламирани от ефира. Нека помогнем на обществото в България  да премине през това сериозно световно изпитание без да става пациент или още по-лошо – жертва на COVID-19. Нека не объркваме хората чрез самостоятелни изяви в медийното пространство, които не са базирани на реалните и доказани факти като становищата на СЗО, световните медицински практики и водещи университети в света, инвестирали много време, капацитет, интелектуален и финансов ресурс. Редно е да се позоваваме на опита на световно доказаните и работещи практики и специалисти. Нека сме отговорни и да направим това, в което сме най-добри – да помогнем!

Ето защо апелираме колегите, които застават и от медиите призовават хората да не спазват мерките и правилата, да преосмислят поведението си.

Колеги, в името на живота и здравето на хората, спрете да ги провокирате да не спазват правилата, да им втълпявате, че „Извращение е да карат децата да стоят с маски през цялото време в училище“ или да съветвате „Родителите да не позволяват да бъркат в носовете на децата им, защото могат да станат страшни бели, а и вирусът, ако го има, не е в носа“!

Ако ви послушат, ще е заради титлата доктор пред името. Ако ви послушат обаче може да има фатален изход!

Нека помним, че публичното оспорване на санитарните мерки и призоваване за неспазване предписанията на здравните власти представлява погазване на Кодекса за професионална етика на лекарите в България.

Управителен съвет на

Столична Лекарска Колегия на БЛСКоментари по темата

Правила на форума за коментари
JvSD

Guest 12.10.2020 19:09:28

Kakvo pravjat v "belite durzavi": Admission swabs: • Swab all patients requiring admission via the non-elective route on admission, day zero. There is also the additional requirement of a swab on admission to critical care for every critical care patient. • If a patient is a transfer from another healthcare facility has had a swab the preceding 24 hrs may be classed as on admission. Re –swabbing should be undertaken at day 5 of their hospital stay c. If the patient is swabbed after admission and before day 5 due to the development of Covid-19 symptoms the day 5 swab should still be taken d. Patients who are already known to be Covid -19 positive do not require a 5 day swab

Гост 10.10.2020 09:19:35

Националът Кирил Десподов носи тузарски часовник. Цената на сахатника е близо 40 000 лева. Именно с него нападателят позира на снимката, когато подписа договора си с Лудогорец. На дясната му ръка се забелязва да блести Rolex Yacht-Master 40 mm. Цените на световноизвестната швейцарска марка модели варират от 12 до 20 хиляди евро (24 000 до 40 000 лева). Заради големия интерес напоследък обаче някои от тях се продават и по-скъпо. Кирил Десподов си беше облякъл черна риза, за да изпъква още повече луксозното чудо на ръката му. Нападателят ще взима заплата в "Лудогорец" с 10 000 евро по-голяма от тази, която получава в "Каляри". Месечното му възнаграждение в Разград ще е около 50 000 евро, докато в Сардиния то е към 40 хиляди.

Гешев 09.10.2020 19:17:27

Словакия отчете днес 1184 новозаразени с коронавируса за денонощие, съобщиха властите, с което общият брой на заразените в страната с население 5,5 милиона души достигна 16 910. Към днешна дата смъртните случаи са 57, а хоспитализираните с Ковид-19 - 370. Интересно защо здраеопазването в малка Словакия е по-ефективно от това в България?! Отоговорът е прост: нямат си педал здравен министър, нямат си толупи като Минетчийски, Балтов и михлюзина Меджидиев и си нямат здравни сайтове като на "цънцарина" Тиков! Имат здравна система, организирана като в Германия и Австрия, затова пациентите в болница и починалите са толкова малко! Вместо декларации господа "нищоправещи" от Столичната ЛК, вземете и се понаучете как сродни на нас държави се справят с пандемията: затваряне на ресторанит и заведения в 22:00 часа, без публика на мачове, с маски / дори в Министерски съвет/ и актвно ангажиране на армията / но не да следи протестиращите обаче!/

ПОЗИЦИЯ 06.10.2020 22:03:52

"ШУШУМИГАТА МЕДЖИДИЕВ........ ЗА ТАЗИ ИСТИНСКА МАНИПУЛАЦИЯ В НЕЧИЙ ИНТЕРЕС, НАИСТИНА ЗАСЛУЖАВА НАКАЗАНИЕ ОТ КОМИСИЯТА ПО ЕТИКА" защото настройва обществото срещу инакомислещите свои колеги! Тъпанар!!! Най-разумно би било да си мълчи и не взима страна, след като нещата около Ковид епидемията не са ясни в глобален мащаб!

До Етичната комисия на СЛК 06.10.2020 21:55:14

ДАЖЕ И УС НА СЛК НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАЗВА ОТ ИМЕТО НА ВСИЧКИ СОФИЙСКИ ДОКТОРИ БЕЗ ПРОТОКОЛИРАНО РЕШЕНИЕ ПОНЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ДЕЛЕГАТИТЕ ОТ СЛК! АКО УС НА СЛК ВЗЕМА НЯКАКВО РЕШЕНИЕ ТО ТРЯБВА ДА Е ПРОТОКОЛИРАНО С ПОДПИСИТЕ НА ВСИЧКИ ЧЛЕНОВЕ НА УС! ЯВНО ТАКЪВ ПРОТОКОЛ НЯМА И БРЪЩОЛЕВЕНИЯТА В ГОРНАТА ПОЗИЦИЯ, УЖ НА СЛК, СА ИЗМИШЛЬОТИНА НА ШУШУМИГАТА МЕДЖИДИЕВ! СЪЩИЯТ, ЗА ТАЗИ ИСТИНСКА МАНИПУЛАЦИЯ В НЕЧИЙ ИНТЕРЕС, НАИСТИНА ЗАСЛУЖАВА НАКАЗАНИЕ ОТ КОМИСИЯТА ПО ЕТИКА

Софийски лекар 06.10.2020 21:30:23

Напълно споделям позицията на Мангъров и Първанова! Мишокът-подлога Меджидиев да не се изказва от мое име и от името на цялата Софийска колегия без допитване най-малко до Общото събрание на колегията! Всичко друго е негово лично мнение, на което има право, но не е етично да го представя, като мнение на всички доктори от София. Етичната комисия да наложи наказание на мишока!!!

Бойко Господинов 06.10.2020 16:11:19

Над 1000000 хора по света са заразени? А колко от тях са активни случаи? И колко милиарда беше населението на Земята че нещо ми се губи?

Бойко Господинов 06.10.2020 13:09:06

Засегнатите са над 22 000?! Колко са активните случаи? А колко от тези хора са оздравели(или излекувани на когото повече му харесва)? А колко са преболедували безсимптомно?

Да да 06.10.2020 13:16:41

Много точно въпроси за даваш колега, че но дали ще получим отговор.

Бойко Господинов 06.10.2020 14:55:23

Отговора е ясен, въпроса е колко хора го осъзнават и колко хора ще посмеят да го отстояват.

Бойко Господинов 06.10.2020 11:39:48

Когато върлуваше свинския грип защо нямаше такива пламенни призиви да носим маски и въобще да съблюдаваме каквито и да било предпазни мерки?

Да да 06.10.2020 13:17:51

И аз това питам, защото явно нямаше толкова пари за разпределение.

Бойко Господинов 06.10.2020 14:52:22

Именно

Гост 06.10.2020 07:48:40

Д-р Тодоров облече одеждите на Евгени Минчев в здравеопазването. И му харесва

Да да 06.10.2020 01:24:32

Може да си пишете, колкото искате такива декларации. Вие не сте компетентни да заповядвате или да казвате на лекарите какво мнение да имат, всеки има право на мнение, че независимо дали ви харесва или не. Ако обичате представители на Столична колегия да замълчите. Не ви харесва, че хората се събудиха, че но и вашият край е близо. Какво прави дакавераджията Меджедиев и компания?

Гост 05.10.2020 19:46:01

Д-р Тодоров по този повод се показа в пълния си “блясък” и за никого не е тайна колко тежи, какво го държи буден и от какво се вдъхновява. Загуби уважението на колегите си, спечели симптиите на слабоумниците и антиваксърите

д-р Георги Тодоров 05.10.2020 20:02:12

На колегите си уважението отдавна съм го затвърдил. Коментари от Гост не се приема от никого! Антиваксър не съм бил и никога , като лекар няма да бъда! Слабоумниците са от вашата група. Кой колко тежи ...е въпрос на кантар, а вие сте подлога на властта! И си дайте името, ама не смеете!

д-р Георги Тодоров 05.10.2020 19:15:03

Нека помним, че публичното оспорване на санитарните мерки и призоваване за неспазване предписанията на здравните власти представлява погазване на Кодекса за професионална етика на лекарите в България. Ето това е идиотизъм на най високо ниво , лишен без какъвто и да е продесионализъм!

Да да 06.10.2020 01:28:46

Много точно казано Д-р Тодоров, идиотизмите изговорени или изписани от определени лица показва колко ниско са паднали в слугинаж на властта и на определени лица. Продажни мекерета! Няма да ви мълчим!

d-r Georgi Todorow 05.10.2020 19:11:36

Отдавна знаем че сте медицински неподготвен, но чак пък толкова?

Да да 06.10.2020 01:30:23

Ти нали си много подготвен мишко и си тръгнал да коментираш Д-р Тодоров, научи се да гледаш в твоето конче!!!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина д-р Никола Пенчев
31.10.2020 20:01:33

Почина д-р Никола Пенчев

Вчера, 30 октомври, на 74-годишна възраст, е починал д-р Никола Пенчев, дългогодишен управит ...

Министърът: Болница, която иска да се опази
31.10.2020 19:11:21

Министърът: Болница, която иска да се опази "чиста" от COVID, повече няма да работи с НЗОК

Мениджъри на болници упорито се опитват да си ги опазят "чист" от COVID , но ня ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...