!
Сряда, 29 Ноември 2023
23
февр
 

СОС купува 20 дефибрилатора, повечето ще са по метростанции

Четвъртък, 23 Февруари 2023 | 16:59:56


Столичният общински съвет одобри на днешното си заседание отпускането на финансови средства за закупуването на 20 дефибрилатора, които да бъдат поставени в общински болници, места, където се събират много хора и метростанции с голям пътникопоток.

Столичният общински съвет одобри на днешното си заседание отпускането на финансови средства за закупуването на 20 дефибрилатора, които да бъдат поставени в общински болници, места, където се събират много хора и метростанции с голям пътникопоток.

Вносители на доклада са Георги Георгиев, Малина Едрева, д-р Антон Койчев, д-р Веселин Милев, Милка Христова, Ирина Йорданова, Карлос Контрера, проф. Иво Петров, информира БТА.

14 автоматични външни дефибрилатора (АВД), снабдени със звукова и светлинна сигнализация при отваряне, както и указателни табели ще бъдат поставени на различни метростанции. Четири АВД са предназначени за четирите общински болници – Първа, Втора, Четвърта и бившата Пета „Княгиня Клементина“, два дефибрилатора ще бъдат поставени в Столичната библиотека и в Софийската градска художествена галерия.

Сърдечният арест, наричан още внезапна сърдечна смърт, е една от водещите причини за смърт в света, като в Европа вследствие на сърдечен арест загиват над 350 000 души годишно, пише в доклада до СОС. Всяка година в България най-малко 4000 души биват засегнати от сърдечен арест в извънболнични условия, а в тези случаи процентът на оцеляване е по-нисък от 10%, което означава, че тези инциденти, според броя на населението, ще са фатални за повече от 3000 човека годишно. Оцеляването на жертвите на сърдечен арест зависи от сърдечно-белодробната реанимация (CPR), извършена от намиращите се наблизо свидетели и от тяхната подготвеност да извършват такава. Състоянието се изразява във внезапното спиране на сърцето в резултат на проблем в електрическата му дейност, като пострадалият загубва съзнание, няма пулс, диша затруднено или спира да диша. 80% от сърдечните арести настъпват извън болнично заведение, а шансът за спасяване намалява с 10% с всяка минута закъснение на дефибрилацията. Ако пострадалият колабира и не бъдат предприети действия по дефибрилация до пристигането на екипа на спешната медицинска помощ, шансът за оцеляване е едва пет процента. Адекватна намеса, включваща ранна дефибрилация в рамките на три- четири минути може да увеличи възможността за оцеляване до повече от 50%, посочват вносителите на доклада.

От СОС припомнят, че през миналата година Съветът прие решение за закупуване на автоматични външни дефибрилатори, с което Столичната община постави началото на внедряването на АВД и осигуряването на възможност за извършване на ранна дефибрилация на обществени места в столицата. Бяха закупени и монтирани четири АВД на ключови метростанции – „Сердика“, „Стадион Васил Левски“, „Орлов мост“, „Национален дворец на културата“, както и един за нуждите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Наред с това, бяха проведени редица обучения от страна на фондация „Първите три минути“, които са друга важна крачка – към повишаване на осведомеността и капацитета за реакция в случай на настъпил сърдечносъдов инцидент от страна на гражданите. Осем обучения бяха проведени в Столичния инспекторат, като са обучени 48 служители, и четири обучения за общински съветници и администрацията на СОС. Бяха обучени и 50 служители на „Метрополитен“ ЕАД.  През 2023 г. се предвиждат още две обучения за 16 служители на „Център за градска мобилност" ЕАД. Сред преминалите обучението през 2022 г. са и 44 учители от столични училища, посочват от СОС.

Предвижда се и продължаване на обученията за първа помощ при сърдечен арест и работа с автоматичен дефибрилатор. По данни на "Метрополитен" ЕАД във връзка с предложението за поставяне на още АВД на метростанциите е необходимо да се организира обучение на още 108 души от персонала на дружеството. Такова обучение следва да преминат и служители от Първа, Втора, Четвърта и Пета МБАЛ, както и от Столичната библиотека и Софийската градска художествена галерия, информират от СОС.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
7z*Z


Всичко за коронавируса
Още новини
8% положителни проби, двама починали
29.11.2023 08:15:55

8% положителни проби, двама починали

172 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 2112 теста, което прави 8,14% п ...

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко
28.11.2023 17:46:35

Внезапно почина д-р Наталия Якубенко

На 24 ноември внезапно почина д-р Наталия Якубенко, съобщиха от УМБАЛ „Царица Йоанна &ndash ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...