Вторник, 26 Септември 2023
18
септ
2
 

СПБ: Допълнително оборудване за пренасяне на пациенти ще облекчи работата на спешните медици

Понеделник, 18 Септември 2023 | 12:37:15
2

Да бъде закупено допълнително оборудване, което да облекчи работата на екипите на Спешна помощ при вдигането и пренасянето на пациенти. Това предлага Съюзът на парамедиците в България (СПБ) в писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков в

Да бъде закупено допълнително оборудване, което да облекчи работата на екипите на Спешна помощ при вдигането и пренасянето на пациенти. Това предлага Съюзът на парамедиците в България (СПБ) в писмо до министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков във връзка с обществената дискусия по темата, започнала след отговора на здравния министър на въпрос от депутат.

Стойността на оборудването не е голяма, а ползата, която ще донесе, ще бъде голяма както за медиците, така и за пациентите, смятат от Съюза на парамедиците. „Били сме свидетели как при инциденти колегите търсят близки и съседи, които да помагат при вдигане и местене на тежкоболен, който не може да стигне сам до линейката. Чувстваш се безсилен, когато няма кой да помогне, молила съм минувачи, които са ми отказвали. Въпросът „кой да носи пациента“ е много актуален в последните дни, но за съжаление коментарите са поляризирани и разделят съсловието в спешната помощ, вместо да го обединят“, коментира председателят на Съюза на парамедиците Ива Пехливанска.

В ситуации, когато не бъдат намерени близки и познати, спешните медици търсят съдействие от други служби, а така се губи ценно за пациента време, посочват от СПБ.

Съгласно стандарта по спешна медицина, преместването на спешен пациент е определено като основна професионална компетентност в списъка по дейности за всички мобилни спешни екипи и при изпълнение на своите мисии те са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болница, а в случай на възникнал проблем, включително и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа. С наличното оборудване в линейката обаче е трудно, а понякога невъзможно да бъде вдигнат неподвижен и тежък човек, особено ако медицинският екип е от жени или от по-възрастни медици, казват парамедиците.

„По света отдавна съществуват решения, с които дори слаби жени могат да вдигнат пациент, който тежи и над 100 кг. При това щадящо за здравето както на пациента, така и на медика, който го вдига“, добави Ива Пехливанска. Защото когато се търси помощ от близки и роднини, които не са обучени, вдигането може да навреди на пациента, вместо да му помогне, подчертават от СПБ.

Сред тези приспособления са например различните видове носилки, които се подпъхват под пациента, евакуационни столове, специални жилетки с 24 или 32 дръжки, преносими рампи и въздушни възглавници. Те се поставят под болния, надуват се с компресор, той се повдига до нужната височина и лесно може да бъде преместен. Цените не са високи и е редно във всеки град да има поне една линейка, която разполага с пълен набор от такова оборудване, смята Съюзът на парамедиците. Изчисленията показват, че един подобен набор би струвал не повече от 10-12 000 лева, но би повишил в пъти ефективността на спешната помощ и удовлетвореността на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L$Zj

Гост 18.09.2023 20:51:14

Хинков отде да знае, че не са хамали. Той да не е лекар?

аз 18.09.2023 16:24:26

Хинков, лекарите и шофьорите не са хамали.


Всичко за коронавируса
Още новини
Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика
25.09.2023 18:11:59 Надежда Ненова

Представиха обновения информационен портал за ваксинопрофилактика

Обновеният информационен портал за ваксинопрофилактика „Плюс мен“ беше представен по ...

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици
25.09.2023 17:36:30

FDA спря подкожен имплант - помпа с GLP-1 агонист за диабетици

Група от независими съветници към Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) гласува п ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...