!
Сряда, 24 Април 2024
31
ян
8
 

Проф. Атанас Герджиков:

СУ изрази готовност да управлява болница „Лозенец“ по принуда

Четвъртък, 31 Януари 2019 | 19:16:04 Надежда Ненова
8

Софийският университет изрази готовност да управлява болница „Лозенец“ по принуда. При опасността болницата да бъде преобразувана в педиатрия, така че от 18 отделения да остане само 1, ние бяхме готови и на този вариант.  Това каза рек

Софийският университет изрази готовност да управлява болница „Лозенец“ по принуда. При опасността болницата да бъде преобразувана в педиатрия, така че от 18 отделения да остане само 1, ние бяхме готови и на този вариант.  Това каза ректорът на университета проф. Анастас Герджиков след приемането на второ четене на промените в Закона за лечебните заведения в парламентарната здравна комисия днес.

„Промените са силно обезпокоителни. Най-напред - отново не беше обсъдено нито едно предложение с нас, отново всички предложения бяха внесени директно в парламента и ние сме силно обезпокоени от това, което беше гласувано сега. Първо сме обезпокоени от странното бързане, което ни кара да сме нащрек. Първото гласуване мина миналата седмица, даде се тридневен срок за предложения, при положение, че срокът според правилника на Народното събрание е седемдневен. Днес е второто гласуване в комисия и още утре - в пленарна зала“, коментира проф. Герджиков.

„На второ място - обхватът на законопроекта, внесен от Министерски съвет, е меко казано надхвърлен. Към копчето пришихме палто. Към предложение от четири реда за една преходна разпоредба, пришихме четири страници изменения на членове, алинеи и параграфи“, допълни той.

Според проф. Герджиков особено притеснителни са големите изменения в чл. 62 и чл. 105. Чл. 62 регламентира проекта на договор, с който се уреждат отношенията между министъра на здравеопазването и ректора на съответното висше училище относно предоставяне управлението на държавното лечебно заведение. Чл. 105 пък определя извършването на разпоредителни сделки с дълготрайни материални активи на стойност, по-голяма от 10 000 лв., и учредяването на вещни права върху недвижими имоти, собственост на държавно или общинско лечебно заведение ЕАД със смесено държавно и общинско участие в капитала, да се извършва след разрешение на едноличния собственик на капитала, съответно от Съвета на директорите на дружеството, а за разпоредителни сделки с недвижими имоти на лечебните заведения да се прилага Законът за приватизация и следприватизационен контрол.

„В договора, който трябва да сключва ректорът, се изискват отчасти неща, които трябва да служат за сплашване на бъдещите желаещи висши училища, като например даване на гаранции за добро управление. Това е абсолютно размит термин и няма как да се дефинира“, каза той. Проф. Герджиков припомни, че вече има прецедент с предоставяне на болница на висше учебно заведение и такъв договор не е бил необходим. „Струва ни се, че този договор се въвежда конкретно за Софийския университет“, каза още той.

Проф. Герджиков заяви, че чл. 105 пък засяга всички лечебни заведения, които са еднолични акционерни дружества и това било доказателство за надхвърляне обхвата на закона.

Той уточни, че болница „Лозенец“ има задължения от няколко десетки милиона лева. По-малко от 10 млн. лв. са текущи задължения от последните две години, когато субсидията е намаляла, а по-голямата част - над 30 млн. лв., са били натрупани вследствие на внезапното спиране на една дългогодишна инвестиционна програма. „Болницата е била дооборудвана и повече такива разходи няма да има. Тя може да се самоиздържа и очевидно сега, когато няма субсидия, трябва да се осигурят повече приходи от дейност. В последните месеци стана ясно, че тя може да удвои и дори да утрои дейността си, остава да видим дали НЗОК е склонна да повиши лимита до размера на съответните изпълнени дейности. Ако не повиши лимита, днешният законопроект е очертал ясна пътна карта какво ще се случи. Ако болницата не върви добре - първо ректорът ще е виновен, защото е подписал договора, след това болницата ще фалира, след това Министерски съвет по предложение на министъра на здравеопазването може да продаде обособени части от нея по Закона за приватизацията. Надявам се тази пътна карта да не се осъществи“, поясни проф. Герджиков.

„Все още не знаем дали искаме да управляваме болницата. Първо трябва да видим договора, за който става дума“, каза още ректорът на СУ.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VKkL

Гост 01.02.2019 15:47:33

Този Ректор има ли пари за да я издържа! Свещена протота!

Гост 01.02.2019 11:08:20

Ми много е просто - закриваш измисления медицински факултет!

Гост 01.02.2019 08:54:40

Щом СУ държи да управлява болница , то трябва да е както се управлява истинска болница . Но няма как вече да се откажат , предвид стачните действия и провала на детската специализирана болница . Тук важи поговорката - " внимавай какво искаш , за да не се случи наистина" . Всякакви коментари от рода на - подаръка не ни харесва не са уместни . А при отхвърляне трябва СУ да заплати неустойки , както и да си смени изцяло ръководството и дейността .

Запознат 01.02.2019 06:19:17

Другарю Герджигов, Декана май те прекара!!! Хахаха....

Гост 01.02.2019 09:02:12

не е лошо да преминат и под надзора на МЗ

6666 31.01.2019 21:39:57

След, като искаш да имаш Медицински факултет, редно е да издържаш и болница за обучение на студентите! СУ иска само да ближе мед от факултета, а държавата да му издържа болницата! Като не му изнася да закрива и без това фалшивия Медицински факултет! И без него има предостатъчно висши медицински училища!

Гост 01.02.2019 08:57:52

те не искат да обучават - тази година квотата от платени студенти не беше използвана -това е лошо управление

Гост 31.01.2019 19:48:13

Правилно усеща проф. Герджиков, че болница Лозенец ще е като воденичен камък и ще потопи гарантирано и университета. Само контролните органи у нас се правят на слепи и глухи.


Всичко за коронавируса
Още новини
И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия
23.04.2024 18:04:09 Ирина Пекарева

И мобилната медицинска помощ бе одобрена от ресорната комисия

Създаването на система за мобилната медицинска помощ, оказвана на места, в които липсват както сп ...

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ
23.04.2024 17:47:29

Проф. Аргирова: До 1 година ще има ваксина срещу ХИВ

До една година ще има ваксина срещу ХИВ, стана ясно по време на шестнадесетото издание на Училище ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...