!
Събота, 09 Декември 2023
15
юли
23
 

Д-р Светослав Куртев:

Само, ако бъда принуден, мога да напусна България

Неделя, 15 Юли 2018 | 08:09:02 Надежда Ненова
23

Д-р Куртев е на 37 г. Завършва медицина в МУ-София. Взема специалност по кардиология през 2014 г. В момента е завеждащ отделение по "Електрокардиостимулация и електрофизиология" в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Александровска". Преди това е раб
      Лекарят не е просто специалист, който работи блестящо или е направил грешка. Не е и само онзи, на чиито решения разчита пациентът. Дори не е единствено експерт, от когото зависи здравето, а понякога – и животът ни.
      Той е всичко това, но и много повече – защото зад всяко име с „д-р“ отпред стои един Човек. Кой е Човекът зад името, какви са неговите житейски избори, как работи и как почива – отговорите на тези въпроси търсим в рубриката „Кой сте Вие, докторе?“

Д-р Куртев е на 37 г. Завършва медицина в МУ-София. Взема специалност по кардиология през 2014 г. В момента е завеждащ отделение по "Електрокардиостимулация и електрофизиология" в Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Александровска". Преди това е работил в СБАЛССЗ "Св. Екатерина", МБАЛ "Тота Венкова" - Габрово и Национална кардиологична болница. Специализирал е Електрофизиология в Сегед, Унгария. Д-р Куртев е асистент по Кардиология към катедра "Вътрешни болести" към МУ-София.

По време на интервюто за Zdrave.net в кардиологичното отделение беше докаран пациент за операция по спешност. „Пациентът е с регистрирани 12-секундни паузи на сърдечната дейност, тежи 180 кг, сомнолентен е, с тежка дихателна недостатъчност, придружена и със сърдечна такава. Има нужда от сравнително спешна имплантация на постоянен електрокардиостимулатор, в противен случай ще загине. Понякога имплантацията на пейсмейкър при такива пациенти е предизивикателство.“, обясни д-р Куртев причината, заради която прекъсна разговора ни.

 

Д-р Куртев, как избрахте медицината за своя професия?

Около мен винаги се е говорело за медицина. Баща ми и майка ми са лекари и пред мен никога не е стоял въпросът какъв да бъда. Живеех с разказите за пациенти, за лечение, за доброто и лошото в медицината. Така че още от съвсем ранното ми съзнателно съществуване съм се възприемал като бъдещ лекар.

Много деца на лекари отказват да продължат по този път…

Защото е труден път, защото е тежък път, а понякога и неблагодарен. В много случаи даваш много, а получаваш далеч по-малко. За съжаление пътят е много дълъг и особено в България има много трудности. Самото развитие, достигането до едно добро или да кажем - по-върхово ниво отнема много време. Няма лекар, който да е достигнал пика на своето развитие преди 40-годишна възраст или ако има това е много голяма рядкост. За разлика от банкерите, които и на 28-30 години вече могат да бъдат на много високи позиции, да печелят значително и да имат много добро качество на живот.

Казахте, че в България пътят е дълъг, но това не е ли така навсякъде по света?

Абсолютно е така. Обучението става все по-дълго, все по-тясно специализирано, изискванията се увеличават все повече, но няма такова покачване в заплащането или в социалния статус. Затова има и все повече отлив от професията ни. Поради тази причина и на Запад се търсят лекари преди всичко от Източна Европа, но и от Индия, Пакистан, Китай.  

Какво представлява специалността Ви?

Това, с което аз се занимавам е кардиология, но една тясноспециализирана област от кардиологията  - „Пейсмейкър терапия и електрофизиолгия“. Пейсмейкър терапията се занимава основно с три неща. Пациенти с намален пулс или с високи и ниски стойности на сърдечната честота, които имат нужда от имплантация на пейсмекър, който да регулира сърдечната дейност. Второ нещо е т.нар. внезапна сърдечна смърт, свързана с опасни аритмии. Имаме възможност да имплантираме устройство, което да улавя тези аритмии и да ги погасява, веднага щом се появят. Трето нещо, с което се занимава моята специалност,  е лечението на сърдечна недостатъчност. Ние имплантираме специални пейсмейкъри на пациенти в крайна фаза на сърдечна недостатъчност, които са без алтернатива или пък алтернативата е сърдечна трансплантация. С течение на времето тези пейсмейкъри увеличават помпената функция на сърцето, намаляват обема му и повишават преживяемостта и качеството на живот. Електрофизиологията пък – дейност, която смятаме тепърва да развиваме тук в Александровска, лекува сърдечни аритмии дефинитивно с миниинвазивни методи чрез изгаряне или замразяване на източника на аритмията.

А как се спряхте точно на тази специалност?

 Тя е много динамична. Свързана е много с техника, нови идеи, нови концепции. За да си актуален в тази специалност, трябва непрекъснато да четеш, да търсиш нови неща и на мен това много ми допада. Необходимо е да бъдеш много активен, да пътуваш много в чужбина, да колаборираш с големи центрове в Европа и Америка, които работят с този тип медицина. Другото нещо, което ми допада, е че ние можем да помогнем много на пациентите си. От една крайна фаза на сърдечна недостатъчност или животозастрашаваща аритмия можем да възстановим частично, а понякога дори изцяло функцията на сърцето и съответно коренно да подобрим както моментното състояние на пациента, така и бъдещата му прогноза.

От тази година обаче тези устройства стават по-недостъпни за пациентите, тъй като  Здравната каса не ги реимбурсира 100%. Как се справяте, когато пациентът няма възможност да доплати за устройството?

„Александровска“ е държавна болница и като такава ние имаме и социални функции, които много ясно осъзнаваме. В този смисъл, ние не можем да искаме пари на пациенти за спешни състояния, нито да искаме допълнително заплащане и за по-голямата част от пейсмекърите, които имплантираме. Конвенционалните пейсмейкъри, на този етап, в нашата Клиника са напълно безплатни. Същото важи и за пейсмейкърите за лечение на сърдечна недостатъчност. Проблемът с по-сложните устройства, които имплантираме, е много преди тазгодишната промяна на цените от Здравната каса. Това са т.нар. имплатируеми кариовертер дефилбрилатори, които  спасяват хората от внезапна сърдечна смърт. Там доплащането е значително, а същевременно става въпрос за животоспасяващо безалтернативно лечение. Многократно и като съсловна организация, и индивидуално като кардиолози, сме повдигали този въпрос, че Здравната каса трябва да поеме това лечение, защото то отговаря на всички условия, за да бъде прието, но на този етап това не се случва.

Защо избрахте „Александровска“ болница? И изобщо да работите в България?

Последната година и половина бях в Унгария на обучение по Електрофизиология. Разбира се, че ми е минавало през ума, че мога да работя и в чужбина, но в България е всичко, което имам. Тук са моето семейство, моите приятели, моите пациенти, към които чувствам лична ангажираност и не бих искал те да се чувстват изоставени. Дори през тази година и половина се връщах уикендите, виждах се с тях и се опитвах доколкото е възможно да решавам медицинските им проблеми. Просто съм свързан емоционално с България и не бих искал по никакъв начин да я напусна. Това може да се случи, само ако бъда принуден да го направя. А „Алексадровска болница“ избрах, защото тя има предимството, че не е бизнес ориентирана институция, че не е болница, която акцентира върху печалбата и не изисква от лекарите да изпълняват някакви измислени икономически показатели. В една частна болница пациентите, които не са здравноосигурени или са социално слаби, би трябвало да бъдат отпратени. Това за мен е недопустимо, да не помогна на пациент, който ме е потърсил за помощ, и социалният му статус не ме интересува. Този морален проблем в „Александровска“ не съществува. Това е едно от големите й предимства. Тук аз мога да работя професията си така, както я разбирам, както бих искал да се случват нещата.

Как успявате да се справите със синдрома на прегарянето?

Много е трудно и изисква целенасочени усилия. Човек не трябва да чака този синдром да се прояви и да стигне до фазата, когато от работа става нефункционален, изнервен, некомуникативен както с колеги, така и с пациенти, а трябва да го профилактира. Моят начин е преди всичко посредством спорт. Използвам малкото време, което ми остава между работата и семейството за всякакъв тип спорт, приложим в условията които живея – бягане, колоездене, плуване и др. Ходя на работа с колело и така печеля някакви часове за физическа активност. Нашата специфична професия изисква върхова форма както ментално, така и физически. Понякога на ден се налага да участвам в 5-6 дълги, тежки и изтощаващи процедури, продължаващи с часове, в условия на пълна стерилност, с тежка оловна престилка на гърба заради рентгеновите лъчи. Често се налага да се вземат бързи и трудни решения, които могат да костват много на пациента. А това изисква добра физическа форма, издръжливост и емоционална стабилност. Тези неща не са даденост и изискват много и постоянен труд. Някак си между лекциите, семинарите, обученията, професионалните пътувания, теоретичната самоподготовка, преподавателската и научната дейност, професионалистът трябва да намира време и за това. Иначе индивидуалните му показатели спадат и крайният резултат е лош и за него и за пациентите.       

Разбрах, че се занимавате и с изкуство.

По-скоро любителски колекционирам информация за картини и музика. Нямам някакво специално образование или познания. Изкуството е емоция. От една страна и картините, и музиката сами по себе си изразяват емоция, а от друга - аз самия мога да се изразя чрез тях. Те ме вдъхновяват. Една хубава картина може да ми даде чувство, което да ме накара да съм усмихнат през целия ден на работа. Обичам и класическата музика, която от една страна ме мотивира, а от друга ме успокоява. И ме връща в реалността. Осъзнавам, че някой преди мен е създал нещо толкова красиво и съвършено, че каквото и да направя през живота си, едва ли ще мога да го сравня с този шедьовър.

 Други интервюта

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zeQh

Хаха 07.01.2022 21:59:15

Др Куртев е влязъл медицина в Плевен благодарение на връзките на баща си - шеф на отделение в габровската окръжна болница, син на военен комунист. После баща му го е преместил към София, по същият начин са му били уредени мястото за специализация както и работа в Александровска. В общи линии некадърник-връзкар. Разбира се, че не му се ходи в чужбина - там няма кой наготово да му постила пътя и да го урежда, а се бачка здраво. А в България имаше вече скандал заради пейсмейкъри поставени на хора, които нямат нужда от тях, само за са се приберат парите. Вие защо мислите, че се е навсякъде точно в този отдел? - там падат парици Връзкарски боклук

докторица 17.07.2018 17:43:25

Чета и си мисля как искаме да ни уважават като съсловие, като самите ние не се уважаваме и говорим простотии зад гърбовете си в името на парата. Но за това вина има и БЛС като не запознава членовете си с Кодекса на професионалната етика и не налага глобите и наказанията, предвидени в него. А иначе управия има, на всяка болница се дава определена сума според броя клинични пътеки и отделения, с които разполага. Определя се минимален праг на заплата за санитар, за мед сестра, за старша сестра, за главна сестра, лекар без специалност, лекар със специалност, с две специалности, асистент, доцент, професор, началник отделение/ клиника и шеф на болница. А не както е в момента: максимално заплащане за шеф на болница и шеф на отделение, с пъти повече от възнаграждението на останалите простосмъртни, които се задоволяват с каквото остане без право на обжалване.

Шеф на болница 22.07.2018 17:17:53

За Ваше сведение заплатата ми като шеф на болница е няколко пъти по-ниска от заплатата на обикновените лекари, които не са шефове на нищо.

Гост 16.07.2018 23:40:27

"I hold it to be the inalienable right of anybody to go to hell in his own way." Robert Frost А иначе политическата класа принуждава всички лекари да naпуснат гетото, нооооо някои не го усещат или прагът на усещане за робство при някои просто още не е достигнат...

Завистта – препъни-камъкът на българите 16.07.2018 13:49:57

Завистта на повечето постващите тук е продиктувана най-вече от недоволство. Недоволство от пороците на системата, в която сте принудени да работите. Нима такива млади момчета като докторчето са виновни за това?! Това, че е избрал специалност, в която се печелят добри пари у нас спрямо много други силно подценени, прави ли го част от проблемите с деформациите в системата? Това, че все още не се е срещнал с "благодарностите" на маргиналите и защитниците им в лицето на платени от вън НПО-та, прави ли го виновен него и такива млади като него?! И вместо да насочите гнева си и предприемете ефективни действия към реалните виновници, които "управляват" и "раздават порциите" в системата , вие продължавате да поддържате статуквото и гоните младите зад граница. А част от тях могат да бъдат тези, които ще сменят системата, като я изчистят от порочни и отдавна деквалифицирали се кадри. Ако недоволните са и мъдри, и не се поддават на дребните си страсти, завистта и омразата... "Какво да кажем най-сетне за прочутата масова болест у нас – завистта; за тази болест на посредствеността, на несполучилия дребен собственик на морални и материални блага, която е превърнала почти всяка уста в стискало, което дъвче злъчка и пръска. Колцина разбират правилото: комуто много е дадено, много сам раздава?" - "Бит и душевност на нашия народ" - том 1 (1940), Иван Хаджийски.

стар лекар 16.07.2018 20:36:48

Прав си драги. Аз завиждам на колегата ,че не съм на неговите години.Имам син на неговите години,който догодина твърдо е решил да заминава.Различни младежи-различни мотиви и решения.Да ги уважим.

Гост 16.07.2018 21:44:27

Това е благородна завист. Нека децата да се развиват, без значение у нас или по света. Един ден ще се "възползват" да ни благодарят и да раздават в полза роду, вярвам!

Гост 16.07.2018 14:31:56

".....гоните младите зад граница. А част от тях могат да бъдат тези, които ще сменят системата, като я изчистят от порочни и отдавна деквалифицирали се кадри."- никой никого не гони,има избор.И как точно младите "...ще сменят системата, като я изчистят...", като самите те са продукт на тази система и се възползуват от нея?

Гост 16.07.2018 21:39:48

В началото на професионалната си кариера не е задължително да са продукт на системата. Възползването и преследването на личния интерес е в природата на всеки човек. Естествено е за младите да противодействат на статуквото, старите политики, и да бъдат амбициозни да се развиват, да откриват нови светове, технологии, методи, принципи. Новото поколение не робува на авторитети, особено измислени и политкоректни, но обича да споделя - знания, умения, бизнес иновации, политики ... в глобален план. (Само)възпитанието и моралът на най-прогресивните предполагат разбирането, че личният интерес съвпада с обществения. И когато се намери критична маса от същото това общество, което ще уважи и подкрепи точно тези от тях, тогава става и смяната на системата. Така, както е навсякъде по света. Да не откриваме топлата вода.

Истината 16.07.2018 12:35:58

Д-р Куртев наистина е голям оптимист. От една страна си викам, дай Боже повече такива като него, защото иначе скоро няма кой да ни лекува. Но от друга страна, си казвам..заради такива оптимисти, скоро няма да има кой да ни лекува.

Иван Ненов 16.07.2018 11:57:52

Прекрасно!!! Голям ентусиазъм. Ще му мине.

Гост 16.07.2018 09:28:59

"замръзяване"

Никодимчо 16.07.2018 07:29:47

Поредната дописка в стил "Работническо дело"...

+ 16.07.2018 09:29:17

+

Компетентен 15.07.2018 22:59:16

... и кой идиот постави запетайката след "Само" ???

Специализант 15.07.2018 17:22:11

ПОРЕДНАТА ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ, ЗА БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛГАРСКСИЯ ЛЕКАР ПОД МИЛОТО КРИЛО НА БЛС, МЗ И НЗОК! ДРУГО ЩЕ ЗАПРИКАЗВА ДОКТОРЧЕТО, КОГАТО ЗА БЛАГОДАРНОСТ ГО НАБИЯТ ПРИЗНАТЕЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ ОТ БУЛГАРИСТАН ИЛИ НАЙ-МАЛКОТО ГО ПОМЪКНАТ С ГОДИНИ ПО СЪДИЛИЩА БЛИЗКИТЕ НА НЯКОЙ ПОЧИНАЛ МАРГИНАЛ! ПО-СКОРО ДА ХВАЩАМЕ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ-2 КЪМ БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ - САМО ТАМ Е НОРМАЛНИЯТ И ДОСТОЕН ЖИВОТ ЗА НАС!

Така е 15.07.2018 17:00:10

Четем поредица от интервюта, чиято цел е внушението, че младите медици избират България за своето кариерно развитие. Нищо подобно! Умните, трудолюбиви и кадърни млади лекари нямат място тук. В страната ни остават глупавите, мързеливите и некадърните, а същи така и връзкарите.

gpo 15.07.2018 15:38:08

нека да остане, няма лошо. но ако си тръгне никой няма да плаче егаси и грозника с грозник.

Д-р Маркова 15.07.2018 20:35:35

Наистина, "много е важно" да ви лекуват манекени!!! Голяма глупост сте написали! Колкото и да сте красив сте глупав. А за това няма корекции и тунинговане! Жалко!

Добър ден! 15.07.2018 14:37:02

Разбираемо е да не желае да работи в чужбина. Там кардиолозите нямат свое лоби в касите.

Един ОПЛ на 33 15.07.2018 14:08:54

Моите уважения към колегата, не той е поредният чието родолюбие се корени във факта, че се е закачил за една от сферите в медицината, в която има малко бюрокрация и много кинти. Бих приел, че е изцяло искрен, ако беше станал ОПЛ или педиатър например. Сега ми звучи леко фалшиво.

Лекар 15.07.2018 12:02:59

Това, че д-р Куртев няма да напуска България не омаловажава факта, че други 500 млади лекари всяка година го правят.

тел. 112 15.07.2018 09:13:28

Д-р Куртев няма да напусне България защото работи в специалност, която през тези години е изключително добре платена за българския стандарт. Това ниво на заплащане ще бъде достигнато от други специалности след 10 години и ако разбира се има държавна политика в насока на "защитени специалности".


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ върна старото име на Чирковата болница
08.12.2023 17:31:02

МЗ върна старото име на Чирковата болница

Екипът на МЗ действително е върнал името „Св. Екатерина“ на болницата, позната сред х ...

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември
08.12.2023 17:18:15

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават удостоверения за п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...