!
Петък, 26 Април 2024
11
апр
 

Само ДПС и ИТН са внесли предложения преди второ четене в Закона за здравето

Понеделник, 11 Април 2022 | 14:24:57 Надежда Ненова


Въпреки бурните спорове по време на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с които се регламентират COVID мерките след отпадане на извънред

Въпреки бурните спорове по време на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, с които се регламентират COVID мерките след отпадане на извънредната епидемична обстановка, само от ДПС и „Има такъв народ“ са внесли предложения преди второ четене. Крайният срок за допълнителни текстове изтече на 8 април.

От ДПС предлагат да отпадне изцяло предвидената възможност след отмяната на обявено извънредно положение или обстановка и при въведени временни мерки, директорът на районната здравноосигурителна каса да може да сключва договори с лечебни заведения, които не отговарят на условията. „Мерките след отмяна на извънредната епидемична обстановка са от общ характер и няма нужда от допълнително преструктуриране на болничната мрежа“, мотивират предложението си от партията.

Припомняме, че по време на първото обсъждане, управителят на НЗОК проф. Петко Салчев предупреди, че този текст крие големи рискове.

„С предложения законопроект се предвижда да се създаде правна възможност след отмяната на обявена извънредна епидемична обстановка директорът на РЗОК да може да сключва договор с изпълнители на медицинска помощ, които не отговарят на изискванията, но това предложение крие в себе си много рискове. Един от тези рискове е нови договорни партньори на НЗОК, които не са били предвидени. Дейността по управление и разходване на средствата от задължителните здравноосигурителни вноски за заплащане на здравни дейности, осъществявана от НЗОК, е бюджетно обезпечена, поради което е необходимо планиране и контрол за ефикасно и ефективно използване на средствата, които не са неограничени“, каза проф. Салчев пред здравната комисия.

От ДПС настояват в този Закон да бъде изменен и Законът за бюджета на НЗОК за 2022 г., за да се гарантира, че изплащането на допълнително възнаграждение на медиците се удължава с три месеца.

Третото предложение е от текста в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, в изречението: „По време на извънредното положение, съответно на извънредната епидемична обстановка и до три месеца след нейната отмяна НЗОК и Българският лекарски съюз, съответно Българският зъболекарски съюз, може да подпишат анекс към съответния национален рамков договор, който съдържа заплащане за работа при неблагоприятни условия“, да отпадне думата „може“ и да остане императивен характер относно приложението на нормата.

Предложенията на проф. Андрей Чорбанов от ИТН включват навсякъде, където се използва израза „противоепидемични мерки“ се добавя отпред изразът „временни“.

В Народното събрание обаче вероятно е внесена чернова на предложенията му, защото освен липсата на мотиви, в тях фигурира и следния текст: „Да се сложат норми на заразяване при трите типа патогени, при които да бъдат обявени тези мерки от министъра или РЗИ. Норми на заразяване при трите типа патогени, при които да бъдат обявени тези мерки предлагам да са част от правилник, протокол или процедура, утвърдени допълнително. Това, обаче, трябва да фигурира в текста там, където се говори за повишен брой заболели. В момента се подготвям.“

Според проф. Чорбанов в текста, който определя, че министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор може със заповед да въвежда противоепидемични мерки за територията на страната или за отделна област за определен период от време, трябва да бъде записан срок до 21 дни. Напълно пък трябва да отпадне възможността противоепидемичните мерки да включват и организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове и сформирането на екипи за имунизиране на място, смята депутатът от ИТН.

Вместо това той предлага да бъде записано, че противоепидемичните мерки не могат да включват задължителни ваксинационни кампании, задължителни тестове, носене на предпазни средства и всякаква форма на забранителни или разрешителни сертификати.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UAgX


Всичко за коронавируса
Още новини
Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството
26.04.2024 17:21:58

Допълнителни разходи за персонал по бюджетите на МЗ и НЗОК одобри правителството

Допълнителни 29 083 010 лв. са одобрени по бюджета на Министерството на здравеопазването. Това ст ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...