Вторник, 27 Октомври 2020
18
февр
 

Само в 10 държави ще се търсят най-ниските цени на лекарствените продукти

С пет души се увеличава щата в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти

Понеделник, 18 Февруари 2019 | 10:32:06


С пет души се увеличава щата в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, публикуван на

С пет души се увеличава щата в Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на нормативни актове на Министерския съвет, публикуван на сайта на министерството на здравеопазването. Предложените промени в Устройствения правилник на Съвета са резултат от предоставянето на нови функции на НСЦРЛП, свързани с процедури по поддържане на реимбурсния статус, оценка на здравните технологии, одобряване на фармакотерапевтични ръководства и проследяване на ефекта от терапията с лекарствени продукти.

Общо числеността на персонала на административните структури в системата на здравеопазването обаче нямало да се увеличи. Необходимите щатни бройки ще бъдат осигурени чрез намаляване на числеността на Регионалните здравни инспекции.

Проектът предвижда и нови промени в режима по реимбурсиране на лекарствени продукти. Въвежда се изискването при включването на лекарствени продукти в Позитивния лекарствен списък да влизат в системата на възстановяване на разходите, ако цената им на производител бъде не по-висока от 80 % от цената на оригиналния биологичен лекарствен продукт със същото международно непатентно наименование и лекарствена форма.

Промяна се извършва и в изискването за генеричните лекарствени продукти цената им на производител да бъде не по-висока от 70 % от цената на оригиналния лекарствен продукт в ПЛС, със същото международно непатентно наименование и лекарствена форма.

С проекта на Постановление се предлага създаването на нови режими на оценка на здравните технологии и проследяване на ефекта от терапията на лекарствени продукти. Предвиждат се промени, свързани с подобряване на процесите по ценообразуване и реимбурсиране, разписват се условията, реда и критериите за проследяване ефекта от терапията на лекарствените продукти, условията и реда за оценка на здравните технологии.

Въвежда се Ръководство за притежателите на разрешението за употреба как да изготвят анализ, въз основа на който работни групи, съставени от външни експерти по специалностите „Медицина“, „Фармация“ и „Икономика“, подпомагащи дейността на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, да извършват клинична и фармако-икономическа оценка. Въвежда се нормативно изискване за наличие на три положителни оценки от държавна институция по оценка на здравните технологии на Великобритания, Франция, Германия при включване в позитивния лекарствен списък.

Отменя се главата, касаеща условията и реда за приемане на фармакотерапевтичните ръководства, тъй като ръководствата ще се приемат при условията в ЗЛПХМ и по реда на АПК.

Оптимизира се режима на ценообразуване на лекарствените продукти. Намалява се броя на държавите-членки – от 17 на 10, в които да се търсят най-ниските цени на лекарствените продукти без да се делят на основни и допълнителни държави. По този начин се цели да бъде намалена административната тежест при подаване на заявления за образуване/промяна на цени като ще се търсят и ще се декларират цените в 10 вместо в 17 държави.

„Причина за въвеждане само на една група държави (без допълнителни) е, че в хода на дългогодишното прилагане на разпоредбата се констатира факта, че при наличие на цена дори само в една от основните държави, автоматично се спира търсенето на по-ниска цена в допълнителните държави и това в някои случаи препятства утвърждаването на откритата по-ниска цена защото е в т.нар. „допълнителна кошница“, пише в мотивите на министър Ананиев към проекта.

Избраните държави са основно такива, които публикуват цена на производител - Румъния, Франция, Гърция, Словакия, Испания, Белгия, Полша, Унгария, Италия), а в Латвия нормативната уредба позволява изчисление на цената на производител от публикуваната цена на търговец на едро, респективно на търговец на дребно с лекарствени продукти. Също така са държави с цени на лекарствените продукти в евро, а в Унгария и Румъния са с фиксиран курс на местната валута към еврото. Като географско положение са избрани 2 държави, съседни на Република България и по 2 държави от Южна, Западна, Централна и Източна Европа.

Въвежда се ново правило при липса на цени за същия лекарствен продукт в референтните държави да се търси най-ниска цена на лекарствен продукт със същото международно непатентно наименование, лекарствена форма и количество активно вещество в дозова единица. Променя се досегашния текст, който определяше границите на окончателната опаковка, най-близка до заявената, като по този начин ще се даде възможност за откриването на цени на лекарствени продукти, които излизат извън обхвата на тези граници. С промяната се цели преустановяването на случаите на пускането на българския пазар на опаковки, които не се намират на пазара на другите европейски държави и съответно не могат да попаднат в обхвата на външното ценово рефериране.

Предвижда се промените да влязат в сила от 1. 04. 2019 г. Промените може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%kUL


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
РЗИ Варна търси лекари за работа с COVID пациенти
27.10.2020 16:56:52

РЗИ Варна търси лекари за работа с COVID пациенти

Регионална здравна инспекция - Варна търси лекари за работа в лечебни заведения за болнична помощ ...

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас дежурят при пациенти с COVID
27.10.2020 16:30:52

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас дежурят при пациенти с COVID

Лекари и сестри от други отделения на УМБАЛ Бургас вече дават дежурства при пациенти с COVID. Кра ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...