!
Неделя, 14 Април 2024
21
юли
13
 

Само нашата здравна система ли куца

В Германия пациентът е на почит, но лекарите бягат. Холандските болни предпочитат да се лекуват по немски правила

Петък, 21 Юли 2017 | 16:14:18 Надежда Ненова
13

От няколко години политици определят демонополизацията на НЗОК като панацея за изстрадалата ни здравна система. Идеята е залегнала и в управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти, като според управляващите по този начин ще се повиши контролът в

От няколко години политици определят демонополизацията на НЗОК като панацея за изстрадалата ни здравна система. Идеята е залегнала и в управленската програма на ГЕРБ и Обединени патриоти, като според управляващите по този начин ще се повиши контролът в системата и ще се стигне до по-ефективно изразходване на средствата.

Според бившият депутат от ГЕРБ и собственик на УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас Семир Абумелих монополът на НЗОК ще бъде премахнат чрез създаването на обществен фонд, в който да влизат част от здравните застраховки на всеки отделен човек. „Здравната каса ще поема един основен пакет, всичко останало е от допълнителното осигуряване“, каза Абумелих пред  Zdrave.net. За пример той даде холандския модел, при който има една държавна мрежа от лечебни заведения, която осигурява всички основни медицински услуги, но има и мрежа от частни болници, където всеки може да се лекува, като си доплаща чрез допълнителни застраховки. Има и регулаторен орган, който регулира цените на застраховките.

„Хората трябва да имат право да се лекуват там, където искат. Болниците трябва да бъдат контролирани от няколко институции. Ако дойде един пациент да се лекува при мен, сметката му трябва да я провери не само здравната каса, но и застрахователят, където се осигурява допълнително“, уточни Семир Абумелих.

Възможно е да е напълно прав за контрола, но се оказва, че холандските пациенти предпочитат да се лекуват в Германия. „В града, в който работя – Гох, 50% от пациентите са холандци“, каза пред Zdrave.net д-р Минко Кожухаров. Той е завършил медицина в Германия през 2008 г. със специалност вътрешни болести. „Работих дълго в болница и сега от две години съм в един кабинет по вътрешни болести в Гох. Той се намира на холандската граница и според спогодба между Германия и Холандия в 50 км линия на границата жителите могат да ползват както немското, така и холандското здравеопазване“, уточни д-р Кожурахов.

По думите му, холандците предпочитат немското здравеопазване, тъй като от гледна точка на пациента системата е отлична. „Реформата навремето е правена от Бисмарк и може да бъде обобщена с извода, че всичко, което е добро за здравето, трябва да го плаща здравноосигурителната каса. Каталозите на всички здравни каси са изключително подробни и мисля, че по света няма по-добро осигуряване за пациентите“, каза той.

През последните години обаче ситуацията започва да търпи промяна, тъй като масовото навлизане на бежанци в Германия изчерпва ресурсите на над 140-те здравни каси и те се принуждават да съкращават от каталога с представени услуги. „Тъй като бежанците нямат здравни осигуровки, но и не могат да бъдат екстрадирани, държавата поема техните разходи. Сега обаче държавата задължи здравните каси да поемат прегледите и имунизациите им. Става дума за милиони хора и това се отрази на останалите разходи. Съответно намаляват печалбите за болниците, а те пък компенсират от заплатите на лекарите“, разказа д-р Кожухаров.

Как изглежда здравната система в Германия

Държавната здравна застраховка е задължителна за всички, които са назначени на трудов договор и получават не по-малко от 451 евро на месец. Изключение правят държавните служители, които имат право да се застраховат и в частната застрахователна система по избор, собствениците на фирми и хората на свободна практика. Максималният праг на здравно осигуряване е 3712,50 евро на месец.

„Реално по закон всеки е здравноосигурен в Германия. Едно от неизменните предимства на държавната здравна осигуровка е фамилната застраховка. При нея може само един член на семейството да заплаща месечните вноски, а останалите, които не работят, също да са осигурени и да ползват здравни услуги. Застраховката за моето дете и за съпругата ми, която не работи, идва от моята. Работещият член от семейството осигурява всички останали“, поясни д-р Минко Кожухаров.

Вноската представлява 14% от брутната заплата, като малко повече от половината се плаща от служителя, а останалото - от работодателя. Почти всяко голямо предприятие има своя здравна каса, в която осигурява работниците си. Ако служителят напусне предприятието, той има право да прехвърли натрупалата се по сметката му сума в друга здравна каса по избор.

Пенсионерите също не са освободени от здравни вноски. Те плащат месечно 13% от брутната си пенсия. В държавната здравна каса има възможност за допълнителна вноска от 30-40 евро месечно, която е специално за болничен престой.

Какви са минусите

„Болниците в Германия са оборудвани с изключителна техника, медицината също е на много високо ниво. Но системата не е добра от гледна точка на лекарите и медицинския персонал. Защото лечебните заведения спестяват от заплати“, разказа д-р Кожухаров.

По данни на Лекарската камара броят на лекарите-чужденци в Германия за 2016 г. е достигнал ръст от 10%, достигайки 46 721. Българските лекари, които работят в Германия, официално са 1634 на брой. Те са на седмо място по численост сред чуждестранните лекари в страната. В действителност обаче той е много по-висок, тъй като тези данни не обхващат българите с частен лекарски кабинет. В статистиката не попадат и онези, които междувременно са придобили германско гражданство.

В същото време немските лекари отиват в Канада, Швейцария и скандинавските държави. „За по-добро заплащане“, обясни д-р Кожухаров. По думите му лекарите-чужденци пасват идеално на немската система, защото работят много за по-малко пари и не си търсят правата. „Смените траят често над 24 часа, има седмици, в които цяла нощ се работи. За чуждестранните лекари, които идват от бедни държави, 3-4000 евро са много пари и са доволни. Немската страна го знае и използва. Освен това те не познават немското законодателство. Имах един колега от Ливан, след шест месеца работа в болница разбра, че не са му били плащани социалните осигуровки. Нещата се оправиха едва, когато се оплака“, разказа д-р Кожухаров.

Въпросният лекар не е бил назначен в болницата с трудов договор и му е било плащано според нивата, които са определени за съответната специалност и праговете за заплати, които се спазват. Проблемът е възникнал, тъй като никой не е предупредил ливанския лекар, че ако не е осигурен от болницата, трябва да се самоосигурява.

„Тук лекар в болница започва с 3400 евро брутна заплата. След 3-4 години, с нощните смени, може да стигне 6-7000 евро. Завеждащ отделение взима 7000 евро. Удръжките от заплатата обаче са 45% и реално остават твърде малко пари за лекаря. Има професии, в които с по-малко усилия могат да бъдат изкарани същите пари, а дори и много повече. Като цяло, лекарската професия и в Германия вече не е атрактивна“, каза д-р Кожухаров.  

Не е по-различна ситуацията и с медицинските сестри. Болногледачи и медицинските сестри също не са високо платени. В Германия сега е голяма тема реформата в образованието при медицинските сестри. Досега те се специализират още при завършването си, а целта е да бъдат общопрактикуващи, информира лекарят.

От гледна точка на заплащането най-високите оферти са за болногледачи, но често срокът на трудова заетост е ограничен. Въпреки това предвид застаряващото население и увеличения брой на старческите домове, те са относително най-добре в системата. Болногледачите в Германия средно получават около 2600 евро чиста заплата.

Медицинските сестри обаче са много ниско платени по немските стандарти. Средно те получават около 1300-1400 евро чисто на месец. „В момента тече дебат за промяна в образователната програма на медицинските сестри. До този момент те се дипломират със специалност. Въпросът, който се обсъжда, е дали не е по-добре да не са тясно специализирани, а да могат да работят във всяко отделение на всяко лечебно заведение. Все още не се забелязва масово недостиг на медицински сестри, но и тази професия е по-предпочитана от чужденците, пак основно заради заплащането“, каза д-р Минко Кожухаров.

Според него голямата миграция на медицински кадри тепърва предстои. А мнението му като български лекар, практикуващ на германо-холандската граница е, че системите на здравеопазването като цяло куцат.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%tug

промяна 24.07.2017 22:18:31

здравноосигурителният модел трябва да се промени

Истината 25.07.2017 08:40:34

Персонални здравноосигурителни сметки. Държавата да заплаща реално, а не виртуално, вноските на държавни служители, деца, пенсионери и безработни. Поне няколко Каси. Месечна вноска, колкото е в Германия - щом се изисква немско качество на услугата.

кЪскет 24.07.2017 22:07:13

Разбрахте ли защо Терминал 2 опустя? Оказва се, че повечето доктори у нас докарват двойно на това, което биха получавали в Германия. И то без да бъхтят 24 часа.

Гост 25.07.2017 11:21:34

Бъхти ти 24 часа! Да изкараш пари, да си плащаш на лекарите! Техните доходи ще гонят германските,защото броят им ще е малък.

немците са го измислили 24.07.2017 22:05:46

„Реформата навремето е правена от Бисмарк и може да бъде обобщена с извода, че всичко, което е добро за здравето, трябва да го плаща здравноосигурителната каса. Каталозите на всички здравни каси са изключително подробни и мисля, че по света няма по-добро осигуряване за пациентите“

Гост 24.07.2017 22:02:56

Най -либерална е системата в Шотландия, днес много простронно го обясни по една от националните медии, български лекар, работещ там след 1991.

гост 24.07.2017 11:44:33

А не бива, ама не бива и компетентните директори в нзок да стоят, да творят компентни методични указания, за които им "благодарят" районните каси..... така е по думите на някои корифеи методисти...... вечна Амбър - женски род, а дали има и такава от мъжки....?

РЗОК 24.07.2017 21:52:03

На РЗОК срещата, през миналата седмица Генев разказа , какъв велик контрол прави в болниците, тази година.

позор 21.07.2017 17:42:17

в нашата държава спешната помощ и медицинското обслужване на деца е безплатно де юре, но де факто дете със счупена ръка, се оказа със неспешно състояние и родителите му платиха за 125 лв. за диагностика и лечениеV

аз 24.07.2017 11:58:29

Като искаш безплатно,гипсирай се сам.

позор?? 22.07.2017 13:20:55

125 ЛЕВА?? Бащата ги е изпил за 1 вечер, вероятно, но за детето му се свидят. За сведение - тези пари не са излезли от джоба му, а от джобовете на всички нас, защото държавата осигурява децата. И какво прави в частна болница, като е стиснат? Подрежда се в държавната болница барабар с 10 цигански фамилии и получава "безплатно".

Гост 22.07.2017 13:39:04

Напълно прав сте! Само една забележка (от лични наблюдения) - щом става въпрос за здравето на детето му, циганинът хич не се цигани и последните си 100 лева ще даде! После може цялото семейство да ги "изгладува" един месец.

Млад лекар-патриот 21.07.2017 17:49:34

Че много са платили бре? "Цели" 125 лева! Позор, наистина! Да ти боядисат 20 годишната кола, поломена от градушка - 2400 лева(без ДДС!)! Позор, наистина!


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...