!
Неделя, 21 Април 2024
04
дек
16
 

Проф. Владимир Пилософ:

Само 11% от целия бюджет на НЗОК е за детско здраве

Сливането на колективи и на дейности от различни звена е изключително трудна от гледна точка на управлението задача, каза председателят на БПА

Сряда, 04 Декември 2019 | 17:14:31 Надежда Ненова
16

Трябва да има ясна визия на държавата как да бъде организирано детското здравеопазване. Макар че то е част от общото здравеопазване, за децата има специфики, които трябва да бъдат спазвани. Това каза председателят на Българската педиатрична асоциация п

Трябва да има ясна визия на държавата как да бъде организирано детското здравеопазване. Макар че то е част от общото здравеопазване, за децата има специфики, които трябва да бъдат спазвани. Това каза председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ пред журналисти.

Той съобщи, че поръчано от Асоциацията социологическо проучване е показало, че за дете до 1 година, месечно се дават около 100 лв. допълнително, от които половината са за лекарства. „Ние пледираме от много отдавна лекарствата за деца до 3 години или предучилищна възраст да бъдат безплатни. Веднага се отговаря, че няма пари. Реално обаче от всички разходи на НЗОК за лекарства само 5% са за децата. От целия бюджет на НЗОК пък между 11% и 13% общо са за детско здраве. В това влиза болничната и доболничната помощ, лекарствата и рехабилитациите, а аз си позволих да добавя и ваксините. Така излиза, че от 4,5 млрд. лв., колкото е бюджета на Касата, 500 млн. лв. само за децата“, каза проф. Пилософ.

По думите му освен промяна във финансовите параметри за детското здраве, трябва да се въведе задължително продължаващо медицинско обучение. „Квалификацията на лекарите трябва да бъде поддържана. Най-заинтересовани от това са пациентите и затова трябва да се осигурят условия това да става планово, по специални програми. Ние сменихме изцяло модела на здравеопазване и решихме, че за детското здраве ще се грижат общопрактикуващите лекари. Нямат нищо против тях, но педиатрията е отделна специалност, която не може да се научи за кратко време, особено за деца в ранна възраст. Проучванията в последните години показват, че там където в системата джипито е на първи план, нито е по-евтино, нито е по-качествено, а това беше главната идея, когато обърнахме модела. Връщане назад няма, но трябва да се мисли как да се повишава квалификацията на общопрактикуващите лекари, които работят с деца“, уточни проф. Пилософ.

За липсата на достатъчно педиатри в страната причина са и недооценените клинични пътеки. „Няма как обаче една система да работи добре, щом се налага, за да имаш повече пари, да имаш повече болни“, категоричен беше председателят на БПА.

Той коментира и казуса с Националната детска болница. „Не знам защо ВАС е отхвърлил жалбата на Камарата на архитектите, но според мен не е това решението за Детската болница. Единственото полезно от всичко около тази обществена поръчка е, че се заговори в обществото и никой не каза, че не трябва да се прави детска болница. От 2012 г. поставихме въпроса от БПА и седем години и половина бяха нужни, за да стигнем до тук“, каза проф. Пилософ.

„Не бива да се отказваме от идеята за детската болница, но трябва да има разговор по темата каква трябва да бъде тя. Заданието на министерството е една компилация и механично съединяване на структури, а не е създаването на нова структура на друго ниво. Това са две напълно различни неща. Има един голям проблем – изграждането на тази болница върви успоредно с коренна реорганизация на детското здравеопазване и болничната помощ в София. Пита се – ще дойдат ли колегите от „Пирогов“, а от НКБ? Това не се прави в последния момент. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Kr1v

999 05.12.2019 07:49:30

Проф. Пилософ никога не успя да разбере целите, смисъла и технологиите в извънболничната помощ. Това не му пречи да прави категорични изказвания. Факт е, че детската смъртност започна трайно да следва тенденция към намаляване след 2000 година. Дали това се дължи на промените в системата не знам, но числата са показателни. Същевременно, тясната специализация в педиатрията наистина влоши достъпа да смислена консултативна и болнична помощ. Раздробяването на малки специалности влошава диагностичната работа, защото всеки мисли в тесни граници. В педиатричната болница сега берат плодовете на глупостта да разделят клиниките по тесни профили. При това, дори да имат свободни легла, не могат да маневрират с тях.

Един ОПЛ на 33 05.12.2019 08:07:09

Много точно!

? 05.12.2019 07:56:57

А трябва ли да се налага "да маневрираш" със свободните легла в педиатрични клиники? Как е уредено положението в педиатричните клиники в Норвегия, Дания, Холандия, Австрия, Обединеното Кралство, Португалия, примерно? Кажете бе, СИКаджийски кагебистки МУТРИ, нали (уж) сте "проевропейски" ориентирани? Или докато спрат еврофондовете, после - обратно в прегръдката на Кремъл (Мордор)?

999 05.12.2019 08:53:37

Стига с тези глупави въпроси как било другаде. И в другите страни има недоволства от здравните системи. Всеки си решава проблемите както намери за добре. Това което го няма там е прекаленото раздробяване на свръх тясно специализирани структури. Те са ниско ефективни, защото могат да решават ограничен кръг от проблеми при високи разходи за апаратура и консумативи, които се използват непълноценно. Ако в държавата има 100 деца с безспорни показания за горна или долна ендоскопия, не храниш 50 детски гастроентеролози. Те просто няма как да поддържат квалификацията си, ако не разширяват ненужно показанията за инвазивна диагностика.

БЛС-Въоръжено Крило 05.12.2019 09:56:31

Напротив -именно тясно специализирани педиатри трябват и съответните специализирани клиники. Когато прегледам дете на мен не ми трябва педиатър общ профил. Повечето лични лекари имат стаж над 27 години като мен, имат достатъчно опит и могат да се справят с диагностиката и лечението на деца. Там където има специфични проблеми се налагат тясноспециализирани консултации именно с детски кардиолози, детски невролози, детски нефролози и т.н. Просто на системата не са нужни педиатри без тясна специалност защото ОПЛ се справя успешно с 90% от заболяванията при децата. А това ,че мутрокомунистите не финансират специализираните детски клиники е друг проблем и това е семашковската им здравна система, която е евтина ,а иначе се плюнчат по форуми колко е важно детското здравеопазване. В този ред на мисли всички заклеймете срамното събитие т.н Българска Коледа. Срам е за европейска уж държава да има този начин на събиране на пари за здравеопазването тип просия от данъкоплатците вместо нормално финансиране като за страна в ЕС.

Един ОПЛ на 33 04.12.2019 23:43:50

Аз лично деца под 7 години категорично отказвам да записвам! При сегашната ситуация това си е ритуално самоубийство за ОПЛ без специалност педиатрия.

Здравен МАРОДЕР 05.12.2019 06:13:42

Ще ви накараме, ще ви задължим, скоро, скоро...Безплатно трябва да е, и качествено! Ако ли не - оплакване при доц. Иваноп и екипа му в СОТ Домус ООД

Гост 05.12.2019 08:44:14

Дреме му на Васил Иванов за вас. Той отива да "лекува" САМО там, където гелосаният еничарин има бизнес интерес.

Гост 04.12.2019 22:21:11

"Проучванията в последните години показват, че там където в системата джипито е на първи план, нито е по-евтино, нито е по-качествено, а това беше главната идея, когато обърнахме модела." Какви проучвания са правени? Отчетени ли са в тях всички изкривявания в системата, финансирането, натискът за направления, препращанията, безумните администрирания, дублиране на дейности и множество детайли, отнемащи от времето за прегледа? Аман от разбирачи, които имат трибуна, а са безхаберни за истинските проблеми. Такива тъпи генерални умозаключения сме виждали и е ясно, че ще се случва пак. Съдба.

Гост 04.12.2019 17:26:53

Абе комуне, от 29 държави в ЕС само във Франция и Унгария има разделено здравно обслужване на деца и възрастни. Никъде другаде. Вие и нямате педиатри, а от друга страна много са личните лекари които са и педиатри. Докога със съветските ви глупости , където в СССР имаше изцяло педиатрични институти още от 1ви курс и толкова и излизаха и като лекари -просто с нищо друго не бяха запознати.

до Гост 04.12.2019 18:45:02

Гениално, Демократе, с объркана ценностна система! А сега ми обясни, защо онези пък, които не са педиатри от ОПЛ, не искат и не могат да лекуват деца?! Защото детето не е умален възрастен... Остави СССР, комунизма и другите идеологии и си представи едно силно плачещо бебе на 40 дни, с 39 градуса температура и ти трябва да решаваш?! То... да дращеш простотии от рода на АЛА-БАЛА-ПОРТОКАЛА... много лесна работа било, ама ако едно подобно бебе, хеле пък ако е и с иктер... ще накара ОПЛ-то, който не е работил като педиатър, да напълни гащите! Иначе.. и аз съм антикомунист...

БЛС-Въоръжено Крило 04.12.2019 20:07:48

Някои лични лекари не им се занимава с деца защото първо никой не плаща прегледа -нито НЗОК нито родителя, нямат и потребителска такса . Много по-лесно0 е да пуснеш един талон да си търсят и да се лутат за педиатър. А иначе аз си ги преглеждам на 100% обаче какво от това ,че спестявам на НЗОК ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ от неназначени и неплатени педиатрични консултации . А ако искам мога да пускам по 50 талона на месец , което са 900 лева *12 = 10 800лева годишно спестени на тъпата НЗОК, която вместо да стимулира личните лекари преглеждащи всеки ден хиляди деца и дреме за този безплатен труд. А и останалото общество са същите неблагодарни тъпаци. И айде моля не ни трябва мнението на някакъв си член на БСП/БКП фен на съветската система как да изглежда детското здравеопазване. Скоро болшевиките няма да има никакъв лекар за да се налзандисват сега кой да бил преглеждащия деца.

До КРИЛЦЕТО 05.12.2019 19:18:58

Ами... значи си много тъп, бе... щом спестяваш на НЗОК толкова хиляди! По-просташко писание не бях чел. Значи, ще спестяваш на НЗОК, ама в никакъв случай няма да позволиш на педиатрите и те да спечелят нещичко?! Брейй! Умник, колегиален и най-вече СПЕЦИАЛИСТ ПО ВСИЧКО ГЕНИЙ! Ама.. тук има колеги, които са те разпознали кой си и твърдят точно обратното - хем си дебел, хем прост, хем слаб лекар..

Един 04.12.2019 19:57:10

Абе чокундур ,почти няма лекар ,който да не се справя и с лечението на бебета и на по големи ,фактите сочат ,че издънките са в големите градове и за това причина не е ОПЛ ,който слугува безплатно на децата срещу левче на месец особено в малките населени места и всеки от тези лекари е много по подготвен от всеки велик педиатър или професор ,дето не може да изкара и 24 часа в селска практика напр!

Минаващ 05.12.2019 19:37:01

Справяш се може би с правенето на бебета, а едва ли с лечението им? То... между впрочем и това не е много сигурно. Слугуваш ти - нали получаваш пари, бе, ахмако! Който е подготвен, такива глупости не пише. Отвсякъде си личи, че си израз на една войнстваща посредственост. Изкарваш ти 24 часа, ама друг път... В някой бардак, да.. И от професор Бобев ли си по-велик? Нещастник....

до ЕДИН... глупак 05.12.2019 19:23:22

ПО Е ЛОША ПРОСТОТИЯТА И ОТ ЛОШОТИЯТА! Колкото е по-елементарен един човек, толкова повече си мисли, че знае. Факт!!! Жалко, че има такива лекари! Посредствени нещастници! То, освен да се закрие тази специалност, а? Какво ще кажете? Да останат само посредствени джипита, дето и едно кръвно налягане не можете да измерите. Тъпаци - алчни и посредствени, повечето дори без специалност по обща медицина!


Всичко за коронавируса
Още новини
Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина
20.04.2024 13:36:54

Южна Корея: Правителството даде крачка назад в спора за увеличения прием на студенти по медицина

Правителството на Южна Корея обяви компромис в плановете си за реформа в здравния сектор в опит д ...

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома
20.04.2024 12:44:41

Проф. Петкова: От тази година НЗОК ще заплаща кислородотерапия и у дома

Готова е амбулаторната процедура, по която българските пациенти с дихателни проблеми ще имат дост ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...