!
Неделя, 03 Март 2024
18
май
1
 

Само 40 000 души поискали достъп до е-здравното си досие

Четвъртък, 18 Май 2017 | 14:44:31 Полина Тодорова
1

Само 40 000 здравноосигурени лица у нас имат код за достъп до електронното си досие, а едва 100 са заявили желание да получават СМС за настъпило здравноосигурително събитие през тази година. Данните бяха оповестени от Александър Огнянов, директор дирек

Само 40 000 здравноосигурени лица у нас имат код за достъп до електронното си досие, а едва 100 са заявили желание да получават СМС за настъпило здравноосигурително събитие през тази година. Данните бяха оповестени от Александър Огнянов, директор дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" в НЗОК, по време на дискусия, посветена  на електронното здравеопазване. В тази връзка той изтъкна, че интересът към този тип услуги не е голям и посочи, че броят на здравноосигурените лица към момента е около пет милиона.

Според него са нужни промени, които да подобрят известни пропуски в нормативната уредба. Примерът, който той даде, е че ако сега пациент намери грешка в електронното си досие за манипулация, извършена преди години, НЗОК няма правно основание да си върне парите, изплатени на изпълнителните на медицинска помощ.

От думите му стана ясно, че касата ще продължи с въвеждането на нови услуги, една от които е въвеждането на автоматизирана система при отпускане на скъпоструващи лекарства, която да облекчи пациентите.

„Електронното здравеопазване се превърна в мантра, която в последните години се повтаряше от всички“, посочи от своя страна заместник-председателят на парламента и член на парламентарната здравна комисия д-р Джафер, като припомни, че то е било обявено за приоритет от редица здравни министри. „И политиците, и експертите, и ръководителите на лечебни заведения вече са убедени, че за да се осъществи истински контрол в здравната система, трябва да се въведе електронно здравеопазване“, отбеляза тя. Д-р Джафер декларира, че парламентът ще направи всички възможно, за да подкрепи финализирането на процеса, свързан с въвеждането на електронното здравеопазване. „Вярвам, че ще има политическа воля и финансов ресурс, за да се поздравим с единна информационна система“, заяви тя.

Кънчо Райчев, директор на Националната експертна лекарска комисия, съобщи, че регистрираните към момента хора с увреждания у нас са близо 900 000, а издадените експертни решения - над 460 000. Той представи интегрираната информационна система на органите на медицинската експертиза в България. Тя разполага с единен регистър и електронни досиета за всички лица, които в периода след внедряването й са преминали през ТЕЛК. Предстои обаче свързването на системата с НЗОК.

С цел засилване на контрола се планира разработване на алгоритми за идентификация на опити за извършване на нарушения, които ще бъдат на база стандартите за медицинската експертиза, допълни той.

„Електронното здравеопазване и електронната спешна помощ са бъдещето“, посочи и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, който припомни, че се очаква отварянето на европроекта за спешна помощ. До 2020 година у нас трябва да е развита европейска спешна помощ, която да включва интегриран модел за обслужване на спешните пациенти в равнопоставени структури за извънболнична и болнична помощ, обясни той, като представи подробни данни за обезпечеността на спешните звена в страната. От тях стана ясно, че центровете за спешна медицинска помощ към момента не отговарят на изискванията както спрямо грижите за пациентите, така и по отношение на условията за работа на кадрите там. „Липсата на достатъчно обучен персонал и материална база ни кара да мислим дали не е необходим нов подход за спешната помощ“, отбеляза проф. Балтов, като даде за пример големите ползи от телемедицината, която дава възможност за оказване на помощ във всяка една точка.

От своя страна директорът на „Майчин дом“ и председател на фондация "Електронно здравеопазване" д-р Иван Костов изрази увереност, че парламентарната здравна комисия ще бъде „моторът“ за финализирането на е-здравеопазването и че скоро то действително ще бъде факт.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
dwXp

Никодимчо 18.05.2017 16:32:24

И колко от тези 460 000 решения на ТЕЛК са на хора в нетрудова възраст? Защо се хаби ресурс за освидетелстване на пенсионери по възраст? Почти няма човек към 70-те, който да няма някакви болежки и заради мизерната интеграционна добавка от 19лв. хората се тълпят в ТЕЛК да си подпомогнат още по-мизерните пенсии.


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...