!
Четвъртък, 18 Април 2024
15
ян
2
 

Само 47% от аптеките имат готовност за системата за верификация на лекарствата

Вторник, 15 Януари 2019 | 14:29:24 Надежда Ненова
2

Едва 47% от аптеките разполагат с аптечен софтуер, адаптиран към изискванията на НЗОК и имат готовност да се включат в европейската система за верифициране на лекарствата. Регламентът влиза в сила от 9 февруари, но не е направен анализ дали и в каква с

Едва 47% от аптеките разполагат с аптечен софтуер, адаптиран към изискванията на НЗОК и имат готовност да се включат в европейската система за верифициране на лекарствата. Регламентът влиза в сила от 9 февруари, но не е направен анализ дали и в каква степен е готова инфраструктурата. Това заявиха фармацевти на кръглата маса на тема „Влияние на промените в нормативната база върху достъпа до лекарства и фармабизнеса през 2019 г.“, която се проведе днес.

„Това са едва 2492 аптеки от общо 4323 регистрирани на територията на страната. Липсва яснота дали и тези аптеки, които разполагат с този софтуер, могат да го прилагат при новите електронни системи, защото няма разписани все още ясни изисквания“, каза магистър-фармацевтът Аделина Любенова по време на презентацията си. По думите й проблемът е, че не е ясно дали тези, които разполагат със софтуер, могат да експортират данни към системата за контрол на недостига на лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък.

„Правителството може да помисли за оперативна програма и да подпомогне тези аптеки, които нямат готовност за това. Освен това липсва анализ на системата във всичките й етапи“, каза проф. Татяна Бенишева, председател на Българската асоциация за лекарствена информация. По думите й информационните системи на аптеките, на НЗОК и на Изпълнителната агенция по лекарствата трябва да са синхронизирани, а те не са и съответно има вероятност половината от аптеките да отпаднат от пазара, а останалите да го монополизират.

Според анализатора Юлиян Узунов степента на конфиденциалност в системата за верификация относно вида и броя на продадените лекарства е под въпрос, тъй като реално тази информация ще се предоставя на частна структура, без държавата да има достъп и контрол върху нея.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова пое ангажимент да предаде на правителството мненията, изказани по време на форума, и изрази изненада, че едва сега чува от тях притесненията им за системата за верификация, както и за електронната система, с която аптеките и ИАЛ трябва да работят.

През последните три години, с оглед внедряването на е-правителство, в частност е-здравеопазване, Инициативният комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) е изпратил пет становища до всички заинтересовани институции, включително  и ЕК, с цел ясно да се дефинира проблемът у нас относно готовността на аптечната мрежа да отговори на новите изисквания, както и на необходимостта от спешна промяна в информационната инфраструктурата на територията на страната, каза Любенова.

Тя уточни, че магистър-фармацевтите настояват да се удължи срокът за въвеждане на Регламента за верификация на лекарствата съобразно реалните възможности; да се заплати на инвестицията за нова техника на търговските дружества; да не се плащат такси към доставчиците на ИТ-услуги; да се съобрази наредбата с възможностите на бизнеса да изпълнява изискванията за серилизация и верификация на лекарствените продукти.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2Zmx

Гост2 15.01.2019 20:59:30

Ужасяващо е, толкова неграмотни изказвания от участниците в тази кръгла маса! Все едно магазините да искат от НАП да им заплати касовите апарати, защото издават касови бележки заради НАП...!!! Простотия, нагла простотия...

Гост 15.01.2019 15:46:42

Най-добре Бенишева да напише проекта за оперативната програма за подпомагане и фармацевтите, заедно със земеделците, да се нареждат за субсидии. Просташка неграмостност е това!


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...