Събота, 06 Март 2021
23
февр
 

Световната банка може да прекрати финансовата помощ на Ливан за ваксини заради злоупотреби

Вторник, 23 Февруари 2021 | 16:12:17


Световната банка заплаши да прекрати финансирането на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Ливан, след като стана ясно, че някои депутати ще получат ваксина в парламента на страната, без да имат право да са сред първите, предаде Ройтерс. Р

Световната банка заплаши да прекрати финансирането на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в Ливан, след като стана ясно, че някои депутати ще получат ваксина в парламента на страната, без да имат право да са сред първите, предаде Ройтерс.

Реакцията на финансовата институция идва на фона на нарастващото разочарование сред някои жители на страната и на лекарската общност от бавното напредване на ваксинациите и опасенията, че цялата кампания е белязана от нарушения.

Този месец Ливан получи първата партида от ваксината Pfizer/BioNTech - около 28 000 дози, с помощта на Световната банка, която заяви, че ще наблюдава процеса, за да гарантира, че дозите ще отидат при най-нуждаещите се.

При първата си финансова операция за закупуването на ваксини срещу COVID-19 за близкоизточната страна Световната банка преразпредели 34 млн. долара. Така Ливан получи възможност да стартира ваксинационната си кампания. Банката обаче предупреди да не бъде допускано фаворизиране на групи и отделни лица, имайки предвид, че от десетилетия страната е известна с многобройни разхищения на държавни средства и корупция, довели до тежък финансов срив.

След като местните медии съобщиха, че някои депутати ще получат ваксина срещу COVID-19, регионалният директор на Световната банка Сарод Кумар Джа заяви, че това ще наруши националния план, договорен по начин, който гарантира справедлива ваксинация.

„Ако нарушенията се потвърдят, Световната банка може да преустанови финансирането за ваксини и подкрепата си за Ливан в отговор на пандемията COVID-19“, написа той в Twitter.

„Призовавам всички, имам предвид абсолютно всички, независимо от вашата позиция, да се регистрирате и да изчакате реда си“, апелира той.

Министерството на здравеопазването се опита да разсее опасенията, че политиците ще прескочат опашката. Ливански депутат пък заяви, че има действащи и пенсионирани депутати на възраст над 75 години, както и някои административни служители, които се ваксинират в залата на парламента и в това няма нищо нередно поради възрастта им – критерият, по който те са регистрирани в кампанията.

Ръководителят на Лекарския синдикат на Ливан д-р Шараф Абу Шараф обаче призова за по-голяма прозрачност и заяви, че има "много нарушения", без да посочва конкретно число.

По думите му има хора, които нямат право на приоритетно ваксиниране или не са регистрирани, но са получавали ваксини, докато някои медицински работници и възрастни ливанци все още са сред чакащите.

Ливанските болници са силно засегнати от финансовата криза след експлозията на пристанището на Бейрут през миналата година. Страната се бори с едни от най-високите нива на заразени от коронавируса в региона от януари насам. Смъртните случаи от COVID-19 в Ливан вече надхвърлят 4500, сочи статистиката.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3vn1


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден
05.03.2021 18:39:44

Над 41 хил. души се записаха за ваксинация в електронния регистър за ден

Към 17 ч., днес, 5 март, над 41 хил. души са си запазили час за поставяне на ваксина срещу COVID- ...

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград
05.03.2021 17:16:50 Полина Тодорова

Д-р Чешмеджиев: Като лекар съм там, където са и моите колеги - в МБАЛ Велинград

Д-р Жеко Чешмеджиев ръководи общинската болница във Велинград в последните години. Преди дни ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...