Петък, 24 Май 2024
30
март
 

Световният ден на здравето в МУ - Пловдив с премиера на филм и изложба

Сряда, 30 Март 2022 | 17:12:47


Медицински университет – Пловдив ще отбележи по необичаен начин тази година Световния ден на здравето 7 април, съобщават от ВУЗ-а. Няколко дни по-рано – на 4 април, в сградата на Факултета по дентална медицина от 17:30 ч. се организира кино

Медицински университет – Пловдив ще отбележи по необичаен начин тази година Световния ден на здравето 7 април, съобщават от ВУЗ-а. Няколко дни по-рано – на 4 април, в сградата на Факултета по дентална медицина от 17:30 ч. се организира кинолектория с премиера на документалния филм „Забрава“ за д-р Стефан Черкезов, спасил четиридесет и седем души от горящ автобус през 1963 година на 15-ти август – Голяма Богородица, и починал от обгарянията си. Една история за подвига и забравата.

Сценарист на филма е проф. д-р Златимир Коларов, режисьор – доц. Валентина Фиданова-Коларова, консултант – д-р Тотко Найденов, оператори – Здравко Ружев и проф. Цветан Недков. В кадрите ще видим и проф. Веселин Борисов, проф. Радослав Гайдарски, д-р Тотко Найденов, д-р Неделя Щонова и други.

Филмът е реализиран с финансовата подкрепа на Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза, Съюза на писателите лекари в България „Димитър Димов“ и Българския лекарски съюз.

След прожекцията академичната общност на МУ-Пловдив ще има възможност да се срещне с творческия екип на филма и с наследника на незабравимия и обичан от поколения българи певец Емил Димитров. Емил Димитров-син е предоставил безвъзмездно правата за някои от най-емблематичните песни на баща си за създаването на филма.

Забравената саможертва на д-р Стефан Черкезов е светъл пример за отговорност и милосърдие. Героизмът на личности като него укрепва вярата в хората с бели престилки, превръща се в пример за подражание и дава стимул да живееш в името на другите.

По инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, е избрана датата 15 август за отбелязване на Деня на спасението. От 2012 година честването е официализирано с решение на Министерски съвет. 

България е единствената страна в ЕС, която отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.

По случай Световния ден на здравето Медицински университет – Пловдив ще представи и изложбата „Завръщане към корените“ от картини на доц. д-р Георги Томов –  преподавател във Факултета по дентална медицина.

Експозицията може да бъде разгледана в сградата на Факултета по дентална медицина – от 4 до 15 април, и в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив – от 16 до 30 април.

Прекрасен преподавател, ръководител на Катедрата по  пародонтология и ЗОЛ, директор на Музея на медицината при МУ-Пловдив, творческия си заряд доц. Томов изявява и в изобразителното изкуство. Той рисува за удоволствие, като черпи вдъхновение от природата и старата българска архитектура. Предпочитаният от него жанр е пейзажът.

Медицински университет – Пловдив подкрепя развитието на академичния си състав не само в областта на преподаването и науката, но и във всички жанрове на изкуството и културата. Защото всяко творчество е изява на духовен стремеж към самоусъвършенстване.

От създаването си досега МУ-Пловдив неотстъпно следва своето мото „Посветени на хуманността“, като учи и възпитава не само в професионализъм, но и във висок морал и безкористно човеколюбие.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
9@kA


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата
23.05.2024 17:48:44

Д-р Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ заради нарушения в болницата

Министърът на здравеопазването Галя Кондева освободи директора на УМБАЛ „Лозенец“ д-р ...

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко
23.05.2024 17:21:09

През 2023 г. атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко

Атаките срещу медици и здравни заведения във военни зони са се увеличили рязко през 2023 г. и са ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...