Четвъртък, 11 Август 2022
23
юни
2
 

Световни експерти призоваха да се чува повече гласът на медицинските сестри

Сряда, 23 Юни 2021 | 17:11:02
2

Пандемията от COVID-19 доказа централната роля, която сестрите заемат за оптимизиране на здравните резултати в глобален мащаб. Това се посочва в анализ, представен на Световната среща на високо равнище по въпросите на здравето, посветена на медицинскит

Пандемията от COVID-19 доказа централната роля, която сестрите заемат за оптимизиране на здравните резултати в глобален мащаб. Това се посочва в анализ, представен на Световната среща на високо равнище по въпросите на здравето, посветена на медицинските сестри.

Приблизително 28-те милиона медицински сестри представляват около 60% от професионалната работна сила в световен мащаб. Медицинските сестри са от съществено значение за създаването, планирането, предоставянето и оценката на здравните услуги. Те са гръбнакът на здравната система и имат съществена роля за справяне с неравенствата в здравеопазването, посочва Елизабет Иро, отговаряща за проблемите на медицинските сестри в СЗО.

В анализа се изтъква, че в момента, в който светът все още гледа през призмата на епидемията, един от уроците, който обществото трябва да научи като цяло, е значимостта на медицинските сестри. Трябва също така да се засили тяхното участие във важни за сектора решения.

Медицинските сестри безкористно се поставиха на първа линия, за да се грижат за пациенти с COVID-19, когато това беше опасно и за самите тях, припомни и експертът по неравнопоставеност в здравеопазването проф. сър Майкъл Мармот.

Той изтъкна, че медицинските сестри не могат сами да инициират големи съществени промени, но биха могли с помощта на други ангажирани лица да работят за това да се подобрят условията, в които хората се раждат, растат и живеят. От решаващо значение е, че те могат да бъдат защитници на промяната, посочи той.

Според авторите на анализа водещата роля на медицинските сестри в здравните системи трябва да се развива и да се насърчава от политиците в сектора, както и от останалите заинтересовани страни.

Доклад за оказаните медицинските грижи на света през 2020 г. показва, че медицинските сестри представляват над 59% от професионалната работна сила в здравния сектор и те имат уникален принос за подобряване на здравето на национално и глобално ниво. Припомня се още, че СЗО определи 2020-а за година на медицинските сестри и акушерките и се изтъква, че сега е моментът да се разработят насоки, които да ангажират повече този тип кадри в постигане на равенство в здравеопазването чрез възможности за засилване на тяхната роля в сектора като фактор за взимане на решения и иницииране на промени. Докладът се спира и на нуждата от дигитализиране на здравните системи като фактор за подобряване на клиничните здравни резултати – проблем, който се открои още повече в периода на епидемия, и достъпът до този тип услуги сред сестрите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
e9S7

Лекар 26.06.2021 06:02:44

Това изказване по-долу е гадно и е жалко, че е от мой колега. Всеки има право на глас.

ДОКТОР 23.06.2021 21:24:00

"Световни експерти призоваха да се чува повече гласът на медицинските сестри ........" ТИЯ ВЪОБЩЕ НЕ СА ЕКСПЕРТИ ЩОМ НЕ ЗНАЯТ, ЧЕ Е НАЙ-ДОБРЕ УСТИТЕ НА СЕСТРИТЕ ДА СА ЗАПУШЕНИ С БИБЕРОНА МИ И ВЪОБЩЕ ДА НЕ СЕ ЧУВА ГЛАСЪТ ИМ!


Всичко за коронавируса
Още новини
От днес отпадат маските в търговските обекти
11.08.2022 10:20:59

От днес отпадат маските в търговските обекти

От днес отпадат маските в търговски обекти. Според заповед на служебния здравен министър защитна ...

Великобритания обяви извънредна ваксинационна кампания срещу полиомиелит за деца под 9 г.
11.08.2022 09:31:23

Великобритания обяви извънредна ваксинационна кампания срещу полиомиелит за деца под 9 г.

Великобритания стартира извънредна кампания за ваксинация срещу полиомиелит на деца в Лондон на в ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...