!
Вторник, 23 Април 2024
23
март
1
 

Световни компании разработват кръвни тестове за болестта на Алцхаймер

Четвъртък, 23 Март 2023 | 16:26:12
1

Двe големи фармакомпании – Roche и Eli Lilly, обединяват сили, за да разработят кръвен тест за болестта на Алцхаймер, и планират да започнат двугодишно клинично изпитване със стотици доброволци, предадоха световните агенции. Целта е продуктът да

Двe големи фармакомпании – Roche и Eli Lilly, обединяват сили, за да разработят кръвен тест за болестта на Алцхаймер, и планират да започнат двугодишно клинично изпитване със стотици доброволци, предадоха световните агенции. Целта е продуктът да кандидатства за одобрение от регулаторния орган на САЩ FDA.

Общото усилие на двете компании идва в момент, в който три фирми производителки на лекарства, насочени към забавяне развитието на болестта на Алцхаймер – Eli Lilly, Eisai и Biogen, се подготвят да ги продават на фармацевтичния пазар. Експертите обаче са категорични, че тяхната употреба ще изисква диагностициране на по-ранни стадии на заболяването, отколкото това се случва в настоящия момент.

Засега се знае, че Roche ще наеме няколкостотин доброволци с ранни признаци на деменция, с които ще стартират изпитванията през следващите 18 до 24 месеца. Така ще бъде подготвена документация според регулаторните изисквания, която ще бъде потенциално готова за внасяне в регулатора на в САЩ през 2025 г., коментира Брус Джордан, ръководител на Отдела за персонализираните здравни решения в Roche Diagnostics, цитиран от Ройтерс.

Според информирани източници FDA е поставила изискване пред Roche да бъдат наети голям брой пациенти в първичната медицинска помощ – при семейните лекари, което прави изпитването едно „огромно начинание“, защото процентът на хора с Алцхаймер сред търсещите първоначална помощ за деменция все още не е сигурен.

Усилията на производителя Roche да разработи свое лекарство за Алцхаймер се провалиха миналата година, но работата на компанията по създаване на китове за тестване и изследвания на лекарства продължи.

Кръвният тест открива следи от токсичния протеин бета амилоид, който се натрупва в мозъците на пациенти с Алцхаймер. Доказано е, че две от лекарствата, на които се възлагат много надежди, премахват амилоида.

Тестът на Roche, известен като Elecsys Amyloid Plasma Panel, не е предназначен да даде окончателен отговор, потвърждаващ наличието на Алцхаймер при пациента, а да идентифицира хора, които трябва да преминат към следващ етап на диагностициране с по-скъпи и натоварващи потвърдителни тестове като PET сканиране или анализ на гръбначномозъчна течност.

Roche се надява да продаде кръвния тест с обещанието, че ще помогне на здравните системи да намалят необходимостта от PET сканиране или анализ на гръбначномозъчна течност.

Lilly вече е разработила кръвен тест, насочен към протеина P-tau217 – друг важен индикатор за болестта на Алцхаймер, и работи на това поле заедно с компанията Quanterix. Още две големи фирми също разработват свои кръвни тестове за болестта на Арцхаймер – Quest Diagnostics и C2N Diagnostics.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2CKY

Гост 24.03.2023 09:45:15

А фирмата Ikon, в която работят доста млади високоплатени български лекари разработва лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер!


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш
23.04.2024 13:47:12 Невена Попова

Доц. Кунчев: Предстои обявяване на епидемия от коклюш

Предстои служебният здравен министър д-р Галя Кондева да обяви епидемия от коклюш и да издаде зап ...

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен
23.04.2024 13:14:42

Доц. Александър Вълков оглавява УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен

УНГ специалистът доц. Александър Вълков застава начело на плевенската УМБАЛ „Д-р Георги Стр ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...