Понеделник, 10 Август 2020
02
юли
 

Светът е в напрежение заради очакван срив в доставките на ремдезивир

Четвъртък, 02 Юли 2020 | 12:12:41


„Изкупуването на ремдезивир е разочароваща новина, не непременно поради недостига, който ще бъде предизвикан по този начин в други страни, а защото това е ясен сигнал за нежелание за сътрудничество с останалите държави, както за смразяващия ефект

„Изкупуването на ремдезивир е разочароваща новина, не непременно поради недостига, който ще бъде предизвикан по този начин в други страни, а защото това е ясен сигнал за нежелание за сътрудничество с останалите държави, както за смразяващия ефект, който този акт оказва върху международните споразумения за правата на интелектуална собственост". Това коментира проф. Охид Якуб, старши преподавател в Отдела за научни политики на Британския университет в Съсекс, цитиран от Агенция Ройтерс. Изявлението идва ден след като стана ясно, че САЩ са изкупили за своите нужди огромни количества от медикамента, който има важно място в лечението на COVID-19.

На свой ред Джонатан ван Там, заместник главен медицински директор в Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Великобритания, заяви по време на парламентарно изслушване, че новите лекарства като ремдезивир вероятно ще бъдат в „относително недостиг на първо място“ спрямо съществуващите генерични лекарства като дексаметазон.

Германското здравно министерство също излезе със становище, че очакваното одобрение на пазара, което компанията Gilead ще получи от ЕС тази седмица, носи задължението тя да доставя достатъчно количества в бъдеще. От своя страна Gilead заяви, че вече се свързва с производители на генерични лекарства, базирани в Индия и Пакистан, за да поемат те доставките на ремедизивир в 127 развиващи се страни, като обаче уточни, че не е обсъждала в детайли стратегията си за доставки за развитите страни извън САЩ.

„Проблемът е в голямото търсене на лекарство, което все още е било във фаза на проучване и по всяка вероятност количествата не са били увеличено до нивата на промишлено производство, когато е възникнала епидемията“, коментира Джино Мартини, главен изследовател на Кралското фармацевтично дружество в Обединеното кралство. По думите му действието на САЩ означават, че веригите за доставка ще бъдат под напрежение за известно време, а Gilead ще трябва да увеличат производството, за да задоволят търсенето на употребата на ремдезивир.

В момента в света има голямо търсене на този медикамент, след като бе доказано, че интравенозното му приложение дава много добър ефект при лечение на пациенти със COVID-19 по-рано в хода на заболяването, отколкото други терапии като добре познатия кортизонов препарат дексаметазон.

Великобритания и Германия заявиха, че поне засега имат достатъчно резерви, но не скриха колебанията си относно възможността те да бъдат бързо изчерпани при неочаквана ситуация. Южна Корея обяви, че започва да използва запасите си, но планира преговори за закупуване на още количества през август.

Американският департамент по здравеопазване и услуги (HHS) заяви, че е осигурил цялото планирано производство на Gilead за юли и 90% от продукцията му през август и септември, в допълнение към разпределението на количества за клинични изпитвания.

Европейският съюз обяви, че е в преговори за закупуване на дози за 27 държави-членки на общността.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RS23


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Евгени Нешев:  В хирургията няма демокрация. Решенията се взимат еднолично
09.08.2020 10:26:37 Надежда Ненова

Д-р Евгени Нешев: В хирургията няма демокрация. Решенията се взимат еднолично

Началникът на Първо отделение по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Св. Анна“ д-р ...

Три медсестри и санитар са регистрирани с коронавирус за последното денонощие
09.08.2020 09:28:51

Три медсестри и санитар са регистрирани с коронавирус за последното денонощие

134 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица за последните 24 часа. Направените PCR ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...