!
Четвъртък, 18 Юли 2024
02
юли
 

Светът е в напрежение заради очакван срив в доставките на ремдезивир

Четвъртък, 02 Юли 2020 | 12:12:41


„Изкупуването на ремдезивир е разочароваща новина, не непременно поради недостига, който ще бъде предизвикан по този начин в други страни, а защото това е ясен сигнал за нежелание за сътрудничество с останалите държави, както за смразяващия ефект

„Изкупуването на ремдезивир е разочароваща новина, не непременно поради недостига, който ще бъде предизвикан по този начин в други страни, а защото това е ясен сигнал за нежелание за сътрудничество с останалите държави, както за смразяващия ефект, който този акт оказва върху международните споразумения за правата на интелектуална собственост". Това коментира проф. Охид Якуб, старши преподавател в Отдела за научни политики на Британския университет в Съсекс, цитиран от Агенция Ройтерс. Изявлението идва ден след като стана ясно, че САЩ са изкупили за своите нужди огромни количества от медикамента, който има важно място в лечението на COVID-19.

На свой ред Джонатан ван Там, заместник главен медицински директор в Министерството на здравеопазването и социалните грижи на Великобритания, заяви по време на парламентарно изслушване, че новите лекарства като ремдезивир вероятно ще бъдат в „относително недостиг на първо място“ спрямо съществуващите генерични лекарства като дексаметазон.

Германското здравно министерство също излезе със становище, че очакваното одобрение на пазара, което компанията Gilead ще получи от ЕС тази седмица, носи задължението тя да доставя достатъчно количества в бъдеще. От своя страна Gilead заяви, че вече се свързва с производители на генерични лекарства, базирани в Индия и Пакистан, за да поемат те доставките на ремедизивир в 127 развиващи се страни, като обаче уточни, че не е обсъждала в детайли стратегията си за доставки за развитите страни извън САЩ.

„Проблемът е в голямото търсене на лекарство, което все още е било във фаза на проучване и по всяка вероятност количествата не са били увеличено до нивата на промишлено производство, когато е възникнала епидемията“, коментира Джино Мартини, главен изследовател на Кралското фармацевтично дружество в Обединеното кралство. По думите му действието на САЩ означават, че веригите за доставка ще бъдат под напрежение за известно време, а Gilead ще трябва да увеличат производството, за да задоволят търсенето на употребата на ремдезивир.

В момента в света има голямо търсене на този медикамент, след като бе доказано, че интравенозното му приложение дава много добър ефект при лечение на пациенти със COVID-19 по-рано в хода на заболяването, отколкото други терапии като добре познатия кортизонов препарат дексаметазон.

Великобритания и Германия заявиха, че поне засега имат достатъчно резерви, но не скриха колебанията си относно възможността те да бъдат бързо изчерпани при неочаквана ситуация. Южна Корея обяви, че започва да използва запасите си, но планира преговори за закупуване на още количества през август.

Американският департамент по здравеопазване и услуги (HHS) заяви, че е осигурил цялото планирано производство на Gilead за юли и 90% от продукцията му през август и септември, в допълнение към разпределението на количества за клинични изпитвания.

Европейският съюз обяви, че е в преговори за закупуване на дози за 27 държави-членки на общността.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
rUPz


Всичко за коронавируса
Още новини
В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника
18.07.2024 17:54:39

В СБАЛАГ „Майчин дом“ оперираха 5-годишно дете с рядък тумор на яйчника

Акушер-гинеколози от „Майчин дом“ оперираха ...

В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия
18.07.2024 17:20:22

В МБАЛ Пазарджик предлагат лечение с революционен апарат за магнитотерапия

Отделението по физиотерапия на МБАЛ-Пазарджик предлага лечение с революционен апарат за магнитоте ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...