Сряда, 29 Май 2024
26
март
8
 

Свилена Димитрова: Лечебните заведения са притеснени от факта, че задлъжняват

Клиницистите от експертните съвети трябва да остойностят разходите за COVID

Петък, 26 Март 2021 | 15:15:29
8

Между това какво се заплаща като пътека за лечение и това, което е реален разход на лечебното заведение, има съществена разлика. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адвокат Свилена Димитрова след провед

Между това какво се заплаща като пътека за лечение и това, което е реален разход на лечебното заведение, има съществена разлика. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адвокат Свилена Димитрова след проведена среща между асоциацията и представители на НЗОК, включително и управителя на Касата проф. Петко Салчев, на която са обсъдени разходите за лечение на пациенти с COVID. По думите й разликата е съществена, когато се отнася за лечение на тежкоболни пациенти.

Тя посочи, че още през декември ББА е информирала НЗОК и професор Петко Салчев за размера на разходите при лечение на COVID. „Набелязахме пътя и той минава през комуникация с Българския лекарски съюз и Министерството на здравеопазването. Клиницистите от експертните съвети следва да определят какви са алгоритмите за лечение при леки, тежки и средно протичащи случаи на COVID-19 и да направим реално остойностяване на разходите“, разясни Димитрова.

Запитана колко струва лечението на един пациент с COVID, тя отговори, че данните, предоставени от лечебните заведения, са изключително широки и варират от 3000 до 33 000 лв. „Последната крайна сума е по-скоро изключение, но има хора, които лежат по два месеца и ако това са интензивни грижи, те действително струват сериозно перо. Проблемът е, че лечебните заведения са притеснени от факта, че задлъжняват и в някакъв момент може да не осъществят жизнено важни доставки за предоставянето на основни консумативи, кислород и лекарства“, поясни тя.

По време на срещата е обсъдена и обявената в края на февруари методика за финансиране на лечебните заведения, свързана с лечението на COVID. Според Димитрова с нея има известни проблеми, поради което от ББА ще изискат срещи с Надзорния съвет на НЗОК и МЗ, като не изключи и евентуално оспорване на методиката. Според ББА разпределението е несправедливо, а лечението трябва да бъде равномерно предоставено на всички пациенти.

Димитрова припомни и изразеното становище на асоциацията против спирането на плановите операции. Тя посочи обаче, че в момента сме в пика на третата вълна на епидемията и надали тази мярка ще се промени. „Аз не намирам логика за това, защото леглата за COVID са определени, те са фиксирани. На тях никога не се лекуват други пациенти, дори да не са заети, напротив“, заяви тя. В тази връзка тя апелира хората да търсят лечение, когато имат нужда от него и да не се притесняват да посетят лекар, за да не се стигне до усложнения в състоянието им. По думите й има такива случаи. По този повод от ББА ще потърсят мнението и на пациентските организации дали имат информация за подобни усложнения. „Трябва да се обърнем в посока към това как се лекуваме от всички останали заболявания. Защото всички очакваме да приключим с COVID, но се оказва, че ни очаква нова вълна от пациенти с усложнения в резултат на чакането и ние трябва да се подготвим за това“, каза тя.

„В момента болниците са едно от най-безопасните места. Те се научиха да спазват всички мерки, персоналът е ваксиниран и рискът от разболяване е много нисък. В същото време рискът да не отидеш на лекар, защото се притесняваш да се заразиш, и да се влошиш от друго заболяване, е доста висок“, подчерта Димитрова.

По думите й в момента болниците се справят с епидемията и са готови да откриват нови легла при нужда, но според нея това трябва да става там, където действително леглата са запълнени и има голям наплив от пациенти. Председателката на ББА смята, че е изпуснат моментът да се обособят няколко лечебни заведения само за лечение на COVID. Остава обаче проблемът с персонала. Димитрова припомни финансовата помощ за медиците на първа линия, но допълни, че сред тях вече има натрупана сериозна умора.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KMyL

Гост 28.03.2021 20:07:35

Свилено, Свилено, недей така, някой ще вземе да гушне букета от притеснение. Карайте я по-спокойно, бедните да му мислят.

Гост 28.03.2021 17:06:50

Ах, ах, как ми липсваше госпожата! Цяла една седмица не е давала интервю...

много компетентен 28.03.2021 10:49:05

Какава е ролята на частните болници в борбата с КОВИД 19. От половината болнични легла в Б-я, които с в частни ръце същите лекуват само 20% от всички болни с КОВИД-19 в страната.

Гост 28.03.2021 17:05:55

И то срещу доплащане...

Гост 27.03.2021 10:18:58

Събрали се частниците в ББА да искат пари. Живи да ги ожалиш! След като Мазнейков е на месечна заплата от само 150 000 лв - пълна мизерия!

БЛС-Въоръжено Крило 26.03.2021 15:31:31

Откъде толкова акъл при тиквите ? Това да направиш национална болница за спешни състояния като УМБАЛСМ Пирогов ковид болница е върхът на безумието на тиквокомунистите. Тя трябваше да остане само за прием на огромната патология на спешни състояния и да не се пипа за друго. А иначе не остойностените дейности, клинични пътеки и т.н изцяло непокритите разходи са за сметка на неплатения труд на лекари и медсестри -главния спонсор на здравеопазването в България и нереформираната комунистическа семашковска здравна система.

Петкан 26.03.2021 18:24:51

На оружие, бракя!

Гост 26.03.2021 15:21:47

Просто устроен организъм


Всичко за коронавируса
Още новини
Надзорът коригира средствата на четири РЗОК
28.05.2024 17:56:15

Надзорът коригира средствата на четири РЗОК

Допълнителни средства за МБАЛ „Болница Европа“ в размер на близо 900 хил. лв. одобри ...

Нова ангиографска система дава по-добри възможности за лечение в УМБАЛ „Канев“
28.05.2024 17:25:34

Нова ангиографска система дава по-добри възможности за лечение в УМБАЛ „Канев“

По-прецизно и бързо лечение на съдови заболявания се извършва в Университетската болница „К ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...