Понеделник, 27 Май 2024
11
юни
8
 

Свилена Димитрова: Създава се изкуствено разделение на частни и държавни болници

Петък, 11 Юни 2021 | 12:18:06
8

„Създава се изкуствено разделение на частни и държавни болници, свързано с финансирането на лечението на пациенти с COVID, което не е добро нито за лечебните заведения, нито за пациентите“. Това каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Бъ

„Създава се изкуствено разделение на частни и държавни болници, свързано с финансирането на лечението на пациенти с COVID, което не е добро нито за лечебните заведения, нито за пациентите“. Това каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адвокат Свилена Димитрова по отношение на подготвяното от МЗ проектно предложение по процедура „Мерки за справяне с пандемията“.

„Беше казано, че по програмата може да кандидатстват всички болници, лекували пациенти с COVID, а изведнъж се оказа, че проектът касае само общинските болници. Всички знаем, че тези пациенти се лекуваха не само в общинските болници и недоумяваме по каква причина как само те са избрани да бъдат бенефициенти. Организацията и финансирането на пандемия, съгласно Закона за здравето, са роля и отговорност на държавата.  Болниците, независимо частни, държавни или общински, са с един и същ статус. Всички разполагат с един и същи лиценз, в който не пише „ще лекуваме това или онова“. Ние сме равни, а делението е изкуствено“, заяви тя.

Според адв. Димитрова по време на пандемията болниците са доказали, че могат да реагират и здравеопазването може да удовлетвори нуждата на населението.

„Не трябва да бъде от значение дали дадена болница се управлява с частни, общински или държавни средства, защото имат едни и същи проблеми. Всички бяха равни в задълженията си, а сега не всички могат да осигурят нужния стандарт и заплащане на лекарите, лекували по време на пандемия. Противопоставянето не помага, имайки предвид, че много лекари работят и в частни, и в държавни болници, за да могат да се издържат“, каза Димитрова.

В писмо до здравния министър Стойчо Кацаров от ББА настояват за визия за промяна на държавната политика и яснота каква ще бъде организацията в здравния сектор при следващия пик на COVID -19. „Дали това решение означава, че само определени болници ще лекуват тези пациенти и ще се бъдат финансирани целево“, каза адв. Димитрова.

По думите й ревизия в лечебните заведения трябва да има и тя ще отрази добре на цялата система.

„Редно е системата да бъде проверявана. Още повече, от години се говори за контрола на лечебните заведения. Това е пътят, по който да се отсеят всякакви съмнения, че това, което се случва в здравеопазването, е некоректно. И ако се установи това, да не бъдат обобщавани нещата. Дълговете на болниците се плащат от нас. Трябва да се види откъде се трупат те - дали е въпрос на недофинансираните пътеки, или има други причини“, коментира председателят на ББА.

По думите й, ако клиничните пътеки бяха реални, тогава лечебни заведения, които не могат да финансират разлика в сумата за лечение, нямаше да изпадат в дефицит, който трябва да компенсират по някакъв начин. „Дали това е единствената причина, не мога да кажа“, допълни адв. Димитрова.

Във връзка със сигналите за незаконни трансплантации, Димитрова коментира, че има пропуск от страна на Агенция „Медицински надзор“.

„Трябва да се направи анализ и защо агенцията е допуснала тези пропуски и дали функционира по правилния начин. Много е важно да има добра организация на контрола, защото генерализирането „Касата се източва“ е много голям проблем за системата. Има много лечебни заведения, които функционират нормално и ако има такива, в които има пропуски, те трябва да бъдат показани и коригирани“, каза още адв. Димитрова.

По думите й дейностите, които контролира мегаагенцията „Медицински надзор“, са разнопосочни и така могат да се размият отговорности, тъй като е трудно един ръководител да отговаря за толкова различни мероприятия. Тя подчерта обаче, че това е от компетентността от държавата, но е добър повод да се преосмисли дали тази реформа е била правилна.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8d6k

стар доктор 13.06.2021 13:52:30

Разделението не е изкуствено а напълно реално, защото в единия случай интересите са едни в другия други Достатъчно е да се каже че в България съотношението частни към публични или държавни легла е 2::1, а само 15-20% от Ковид болните са преминали през частни болници за изминалата част от пандемията.

Гост 12.06.2021 20:41:58

Разделението въобще не е случайно, уважаема юристке! Я виж кой има частна болница и кого представлява! Частника тук е лаком за пари и спазва принципа "Колкото повече, толкова повече"! С Малко да получи Много!

Гост 15.06.2021 22:06:28

И то без зор и изилшни харчове.

Гост 12.06.2021 17:23:53

Я како мини след полунощ в някоя частна болница, да видиш както лекуват. И дали има повече от един лекар в цялата болница...

Гост 12.06.2021 17:22:20

"Всички разполагат с един и същи лиценз, в който не пише „ще лекуваме това или онова“. Точно така: в частните лекуват това, което се плаща, а в държавните - онова, което не се плаща.

Гост 12.06.2021 17:20:28

То и това остава - държавата да спонсорира частни болници...

Гост 12.06.2021 17:18:02

Ми ето пример за разделение: Пострадалия при катастрофата Милен Цветков, вместо да го закарат на 200 метра до Токуда, го превозиха през цяла София до Пирогов. Виждате ли, в болница Токуда, която е с над 1 000 легла, нямали респиратор в спешното отделение.

Гост 11.06.2021 14:15:52

Има и доста изразено разделение на умни и дебилни изказвания. Например юристи за здравеопзване, както и доктори по правни въпроси. Та така


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...