Петък, 06 Декември 2019
11
септ
3
 

Д-р Марияна Сименова:

Сгреших, че не подписах договора с клиниката във Виена на своя глава

Вторник, 11 Септември 2018 | 17:45:21 Надежда Ненова
3

Не съм подавала оставка, дала съм предизвестие. Искам да продължа да се развивам като лекар. Разговаряла съм с ръководството на Министерството на здравеопазването. Преди два месеца имах мотиви и те винаги са били едни и същи, че за мен като лекар, рабо

Не съм подавала оставка, дала съм предизвестие. Искам да продължа да се развивам като лекар. Разговаряла съм с ръководството на Министерството на здравеопазването. Преди два месеца имах мотиви и те винаги са били едни и същи, че за мен като лекар, работата в администрацията трябва да се промени. Институциите трябва да говорят помежду си, институциите са длъжни да работят, за да осигуряват условията за лекарите, които работят и за пациентите, които чакат за решение на своя здравословен проблем. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова на пресконференция днес по повод оттеглянето си от поста.

„Моето убеждение е, че никой няма право повече от пациента. Радвам се, че министър Ананиев и зам.-министър Жени Начева разбират това и подкрепят този начин на работа и се надявам това да продължи“, допълни тя.

Д-р Симеонова подчерта, че договорът с „Евротрансплант" не е прекъснат и продължава действието си, още повече, че Европейската агенция по трансплантации отчита, че всяка година ние даваме повече органи в Европа, отколкото получаваме. Проблем обаче се оказва подписването на нов договор за клиника, в която да се извършват трансплантации на бял дроб на български пациенти след изтичането на договора с клиниката във Виена, тъй като процедурата отнемала 8-9 месеца.

„Нямам обяснение защо през 2017 г. МЗ поиска от агенцията да търсим и други клиники, в които да се извършват белодробни трансплантации, след като Виена беше доказана като успешна клиника, която работеше на най-ниски цени. Ако знаех, че толкова ще се забави процедурата по подновяването на договора с Австрия, щях да го подпиша без разрешение от министерството, дори с риск да бъда уволнена. Смятам, че това е голямата ми грешка“, каза тя.

Д-р Симеонова подчерта, че договорът с клиниката в Есен е пред финализиране, но административните процедури в Германия отнемали много време и все още не може да се каже краен срок, в който българските пациенти ще могат да бъдат изпратени там.

Тя допълни, че във Виена цената на трансплантация е била до 120 хиляди евро, докато сега още няма яснота колко ще струват трансплантациите в Есен. Досега бял дроб е трансплантиран на 8 българи, а 17 са вписани в листата на чакащите, каза още д-р Симеонова.

Две български болници са подали заявление за извършване на белодробни трансплантации у нас. Това са УБ „Лозенец“ и УМБАЛ „Св. Екатерина“. „Това обаче не отменя договора с „Евротрансплант“, нито извършването на трансплантации в чужбина“, подчерта д-р Симеонова.  

В отчета за работата си д-р Марияна Симеонова каза, че 2014 г. е била най-добрата година за донорството в България – тогава и броят на донорите, и на трансплантациите беше увеличен 11 пъти. „През 2017 г. има само два донора по-малко, но това зависи от починалите, като за мен лично е радостно, че починалите млади хора са по-малко“, каза д-р Симеонова.

Д-р Симеонова остава на поста си до назначаването на нов директор на ИАТ. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G%8y

Гост 11.09.2018 20:36:22

Пенка Белева ще оправи нещата

Стуктуралист 11.09.2018 18:52:28

Правният хаос е пълен . Няма ред . Парите са малко , поради това трябва просто 1. Да се изготви списък на заболявания и състояния , които НЕ МОГАТ да се лекуват в България и 2. Да има постоянни партньори - клиники , в които се изпрашат български пациенти за тези заболявания . и толкоз . Не може пациентът да си избира заведението , трябва да се знаят границите , които солидарното здравно осигуряване може да си позволи . Списъкът на заведенията и болестите трябва да се обнародва в достъпна форма . Не е задължително клиниките да са във Франция , Германия и Австрия . 3. Всичко , което се лекува у нас не следва да се плаща на клиники в чужбина .

Отговорен 11.09.2018 18:23:07

Това е резюме по същество. Но то изпуска важна част от изложеното-какво е заварила като организация и капацитет в ИАТ, и какво оставя. Това е разговор за същността и капацитета на администрацията-така е в касата,фондовете,ИАЛ, ИАМО. Само с мощно,младо вливане на мисъл,ресурс и решения от модерния мениджмънт-през призмата на теорията за публичната администрация-може да има качествена промяна. Защото,ако солистите в тези институции във формат дирекционни съвети, пеят фалшиво, как хора да пее вярно?!


Още новини
За последните 5 години броят на студентите по медицина се е увеличил със 76%
05.12.2019 17:06:44

За последните 5 години броят на студентите по медицина се е увеличил със 76%

Тазгодишният анализ на Рейтинговата система на висшите учебни училища в България показва драстичн ...

Д-р Сибила Маринова: Няма изградена система за комуникация между малките болници и донорските бази
05.12.2019 16:46:56

Д-р Сибила Маринова: Няма изградена система за комуникация между малките болници и донорските бази

12,5% от смъртността в интензивните отделения е вследствие на мозъчна смърт, тя обаче се пропуска ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...