Сряда, 17 Август 2022
11
септ
3
 

Д-р Марияна Сименова:

Сгреших, че не подписах договора с клиниката във Виена на своя глава

Вторник, 11 Септември 2018 | 17:45:21 Надежда Ненова
3

Не съм подавала оставка, дала съм предизвестие. Искам да продължа да се развивам като лекар. Разговаряла съм с ръководството на Министерството на здравеопазването. Преди два месеца имах мотиви и те винаги са били едни и същи, че за мен като лекар, рабо

Не съм подавала оставка, дала съм предизвестие. Искам да продължа да се развивам като лекар. Разговаряла съм с ръководството на Министерството на здравеопазването. Преди два месеца имах мотиви и те винаги са били едни и същи, че за мен като лекар, работата в администрацията трябва да се промени. Институциите трябва да говорят помежду си, институциите са длъжни да работят, за да осигуряват условията за лекарите, които работят и за пациентите, които чакат за решение на своя здравословен проблем. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова на пресконференция днес по повод оттеглянето си от поста.

„Моето убеждение е, че никой няма право повече от пациента. Радвам се, че министър Ананиев и зам.-министър Жени Начева разбират това и подкрепят този начин на работа и се надявам това да продължи“, допълни тя.

Д-р Симеонова подчерта, че договорът с „Евротрансплант" не е прекъснат и продължава действието си, още повече, че Европейската агенция по трансплантации отчита, че всяка година ние даваме повече органи в Европа, отколкото получаваме. Проблем обаче се оказва подписването на нов договор за клиника, в която да се извършват трансплантации на бял дроб на български пациенти след изтичането на договора с клиниката във Виена, тъй като процедурата отнемала 8-9 месеца.

„Нямам обяснение защо през 2017 г. МЗ поиска от агенцията да търсим и други клиники, в които да се извършват белодробни трансплантации, след като Виена беше доказана като успешна клиника, която работеше на най-ниски цени. Ако знаех, че толкова ще се забави процедурата по подновяването на договора с Австрия, щях да го подпиша без разрешение от министерството, дори с риск да бъда уволнена. Смятам, че това е голямата ми грешка“, каза тя.

Д-р Симеонова подчерта, че договорът с клиниката в Есен е пред финализиране, но административните процедури в Германия отнемали много време и все още не може да се каже краен срок, в който българските пациенти ще могат да бъдат изпратени там.

Тя допълни, че във Виена цената на трансплантация е била до 120 хиляди евро, докато сега още няма яснота колко ще струват трансплантациите в Есен. Досега бял дроб е трансплантиран на 8 българи, а 17 са вписани в листата на чакащите, каза още д-р Симеонова.

Две български болници са подали заявление за извършване на белодробни трансплантации у нас. Това са УБ „Лозенец“ и УМБАЛ „Св. Екатерина“. „Това обаче не отменя договора с „Евротрансплант“, нито извършването на трансплантации в чужбина“, подчерта д-р Симеонова.  

В отчета за работата си д-р Марияна Симеонова каза, че 2014 г. е била най-добрата година за донорството в България – тогава и броят на донорите, и на трансплантациите беше увеличен 11 пъти. „През 2017 г. има само два донора по-малко, но това зависи от починалите, като за мен лично е радостно, че починалите млади хора са по-малко“, каза д-р Симеонова.

Д-р Симеонова остава на поста си до назначаването на нов директор на ИАТ. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
RY7b

Гост 11.09.2018 20:36:22

Пенка Белева ще оправи нещата

Стуктуралист 11.09.2018 18:52:28

Правният хаос е пълен . Няма ред . Парите са малко , поради това трябва просто 1. Да се изготви списък на заболявания и състояния , които НЕ МОГАТ да се лекуват в България и 2. Да има постоянни партньори - клиники , в които се изпрашат български пациенти за тези заболявания . и толкоз . Не може пациентът да си избира заведението , трябва да се знаят границите , които солидарното здравно осигуряване може да си позволи . Списъкът на заведенията и болестите трябва да се обнародва в достъпна форма . Не е задължително клиниките да са във Франция , Германия и Австрия . 3. Всичко , което се лекува у нас не следва да се плаща на клиники в чужбина .

Отговорен 11.09.2018 18:23:07

Това е резюме по същество. Но то изпуска важна част от изложеното-какво е заварила като организация и капацитет в ИАТ, и какво оставя. Това е разговор за същността и капацитета на администрацията-така е в касата,фондовете,ИАЛ, ИАМО. Само с мощно,младо вливане на мисъл,ресурс и решения от модерния мениджмънт-през призмата на теорията за публичната администрация-може да има качествена промяна. Защото,ако солистите в тези институции във формат дирекционни съвети, пеят фалшиво, как хора да пее вярно?!


Всичко за коронавируса
Още новини
С 8000 повече са самоубийствата в Япония заради пандемията
17.08.2022 15:37:35

С 8000 повече са самоубийствата в Япония заради пандемията

COVID пандемията е довела до още 8000 самоубийства в Япония между март 2020 г. и юни 2022 г., пре ...

Дариха пелени за недоносени на Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив
17.08.2022 14:48:41

Дариха пелени за недоносени на Неонатологията в УМБАЛ-Пловдив

УМБАЛ-Пловдив получи безвъзмездно специализирани пелени за недоносенитe бебета. Дарението за болн ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...