!
Вторник, 07 Май 2024
09
юни
1
 

Сензорите за постоянно мониториране на кръвната захар – революция, която подобрява живота на пациентите

Четвъртък, 09 Юни 2022 | 09:27:37
1

Доц. д-р Радка Савова завършва медицинско образование през 1979 г. в Медицинска академия гр. София. От 1980 г. работи като лекар-ординатор в отделение по неспецифични белодробни болести, Морски санаториум с. „Свети Влас”. От 1983 г. е м

Доц. д-р Радка Савова завършва медицинско образование през 1979 г. в Медицинска академия гр. София. От 1980 г. работи като лекар-ординатор в отделение по неспецифични белодробни болести, Морски санаториум с. „Свети Влас”. От 1983 г. е младши асистент в Първа детска клиника към Медицинска академия – София, от 1990 г. – старши, а от 1997 г. – главен асистент. 

Има две признати специалности – по Педиатрия (1986 г.) и по Детска ендокринология и обмяна на веществата (2001 г.) През 2009 г. защитава дисертационен труд на тема „Сърдечно съдова автономна невропатия при деца със захарен диабет”. През 2015 г. придобива академична степен Доцент. Научните й интереси са свързани с епидемиологията на захарния диабет, моногенните форми на захарен диабет и диабетна автономна невропатия.

Доц. Савова, каква е разликата между диабет тип 1 и диабет тип 2? Защо диабет тип 1 се среща по-често при децата?

 Тип 1 захарен диабет е съвременната дефиниция на познатия по-рано инсулинозависим захарен диабет при децата и младите хора. Това е състояние на остро възникнал тежък инсулинов дефицит в резултат на автоимунно разрушаване на произвеждащите инсулин островни В-клетки в панкреаса. Този дефицит води до прогресивно влошаване на здравето на пациента, което може да стане за седмици, дори за дни. При него се регистрират високи стойности на кръвната глюкоза, обезводняване и натрупване на кетони (появява се т.нар. диабетна кетоацидоза). Това е животозстрашаващо състояние, което може да завърши с кома и смърт, ако не се приложи спешна и адекватна медицинска помощ чрез корекция на инсулиновия дефицит и комплексно лечение.

Тип 2 захарен диабет, характерен за възрастното население, е свързан с относителен     инсулинов дефицит. В 80% от случаите е обвързан със затлъстяване. При него най-често не се налага инсулиново лечение през първите години.

Защо е толкова важно непрекъснатото наблюдение на кръвната захар? Какви могат да бъдат последствията при рязко увеличение или спад на захарта?

Кръвната глюкоза, популярна като „кръвна захар“ е основният енергиен източник за всички органи и тъкани в човешкото тяло. Инсулинът, произведен в тялото, е най-динамичният хормон,  който минута по минута реагира на нуждата да поддържа в тесни граници кръвната глюкоза (3.5-5.5 ммол/л). Основното му действие е в черния дроб, където той складира глюкоза или пък позволява освобождаването на  същата в зависимост от нуждите на организма. Инжектиран в подкожните тъкани, действието му се забавя, не е физиологично, има инерция и не може да реагира на обстоятелства с бърз приток или пък бързо отдръпване на кръвната глюкоза, което може да стане за минути (хранене, гладуване, физическа активност). Така рискът от резки промени в нивата на кръвната глюкоза е ежедневие за пациентите с диабет. Честото измерване е най-добрият начин болните да реагират на промените на кръвната глюкоза, които настъпват за минути, като коригират храненето или дозата на инсулина. Спадането на кръвната глюкоза под 3.5 ммол/л, особено под 2.8 ммол/л е опасно и животозастрашаващо състояние. Контролът на повишените стойности също е важен.

Съществуват устройства, чрез които пациентите и техните близки могат да следят нивото на кръвната захар непрекъснато дори на телефона си и да получават предупреждение до 60 минути по-рано. Какво е тяхното предимство?

Сензорите за постоянно мониториране на телесната глюкоза (те измерват не капилярната глюкоза, а тази в тъканната течност на подкожието), са съвременна технологична революция, която рязко подобри живота на пациентите в няколко аспекта.

Първо, чрез тях се получава периодична информация (на всеки 5 минути) за стойностите и тенденциите за промяна на глюкозата по различно време – хранене, физическа активност, нощен сън и пр. Благодарение на тази информация диабетикът взема по-верни решения за своето лечение.

Второ, сензорите изпращат аларма при спадане на глюкозата под критични стойности, особено по време на нощния сън и при малките деца.

Трето, благодарение на тях се получава разкрепостяване от фиксирани дози и диети, инсулинът може да се дозира гъвкаво в зависимост от стойностите на глюкозата в момента и приетите въглехидрати.

И на четвърто място - чрез сензорите пациентът натрупва собствен опит, самообучава се, постига се по-малка зависимост от лекарското мнение. Достига се до по-верни решения по отношение на лечението.

Проблемът с непрекъснатото мониториране на кръвната захар на бебетата е сериозен. Какви са по-щадящите начини, за да се постигне това и родителите да са наясно със състоянието на детето си във всеки един момент?

Няма по-щадящи начини от прилагането на сензор за постоянно мониториране.  Няма и по-информативни такива. Прилагаме сензори и на бебета, макар и да излизаме от препоръчаните възрастови рамки.

Да поговорим за по-големите деца. Често, когато са без родителски контрол, те си позволяват да нарушат диетата и това да повлияе негативно върху нивото на кръвната им захар. Има ли начин родителите да контролират това?

Чрез сензорите за непрекъснато мониториране на глюкозата родителите могат в реално време да получат информация на своите мобилни устройства и така да проследяват стойностите на телесната глюкоза на своите деца дистанционно. Ако информацията е само в личния телефон на детето или четеца на сензора, те просто могат да прегледат данните и статистиката вечер.

Каква е ползата за лекарите, ако могат да проследят във всеки един момент нивата на кръвната захар на пациентите си? Защо това е толкова важно? 

Има приложения, чрез които лекарите също в реално време да следят стойностите на телесната глюкоза на своите пациенти – обременяващо и ненужно по мое мнение, защото пациентите ни са много. Но да се прегледат данните от сензорите от например 25 000 измервания за 90 дни, средните стойности, електронно изчисленият гликиран хемоглобен и варирането на глюкозата е много полезно в рамките на една консултация.

Сензорите за непрекъсното мониториране са модерна преносима технология, която следи 24 часа нивото на кръвната захар при пациенти с диабет тип 1. Устройството се поставя на подходящо място на тялото на пациента и чрез специална технология се свързва с няколко мобилни устройства – телефон, таблет или компютър, като непрекъснато предава нивата на кръвната захар на пациента. Важно е да се знае, че много високите (хипергликемия) или ниските (хипогликемия) нива на кръвната захар могат да бъдат сериозни и дори животозастрашаващи, ако не се лекуват бързо.

Пациентите с диабет са свикнали да проверяват кръвната си захар няколко пъти на ден с кръв от пръста, но това дава само моментната картина. При 24-часовото мониториране те могат да следят какво се случва в организма и да вземат мерки навреме. Денонощно устройството проверява нивата на глюкозата, а информацията се изпраща директно на телефона/компютъра. При някои от най-съвременни устройства тази информация може да бъде споделена с мобилните устройства на най-близките членове на семейството.

При рязка промяна (покачване или спад) на кръвната захар технологията алармира пациента по-рано, за да има време да предприеме необходимите мерки. Родителите на децата с диабет могат непрекъснато да следят нивото на кръвна захар на своето дете, като сензорът е подходящ дори за новородени.

Сензорите за проследяване на кръвната захар дават свобода на пациентите с диабет тип 1 и опасността от значими инциденти намалява.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
sVY6

Елисавета Котова 09.06.2022 22:08:10

Всичко,което до момента е постигнато от гледна точка на иновации е супер,но създадените критерии за да получиш нужното са безобразие. Критерии създадени без никаква логика. Критерии те ограничават,критерии които не са в полза на пациента с диабет,а за НЗОК и за едни хора които непрекъснато казват -пари няма. Дрън,дрън,пари има самоче не се управляват в правилната посока. Това е много,много дълга тема,за която говорим годи наред и резултат "О".


Всичко за коронавируса
Още новини
До края на месеца започва събарянето на сградите на терена на бъдещата Детска болница
07.05.2024 14:12:52

До края на месеца започва събарянето на сградите на терена на бъдещата Детска болница

До края на месец май стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Нац ...

Около 400 000 души у нас страдат от астма
07.05.2024 13:26:05

Около 400 000 души у нас страдат от астма

За пореден път в България ще бъде отбелязан Световният ден на астмата – 7 май, по инициатив ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...