!
Понеделник, 22 Юли 2024
02
ян
4
 

Сигналите за фалшиви болнични ще се препращат на органите за досъдебно производство

Четвъртък, 02 Януари 2020 | 17:26:32
4

По предварителни данни на Националния осигурителен институт, който поддържа съответния електронен регистър, общият брой на издадениете болнични листове за деветмесечието на 2019 г. е 2 105 780. От тях, издадените в извънболничната помощ са 1

По предварителни данни на Националния осигурителен институт, който поддържа съответния електронен регистър, общият брой на издадениете болнични листове за деветмесечието на 2019 г. е 2 105 780. От тях, издадените в извънболничната помощ са 1 714 280 (81%), издадените в болничната помощ са 376 408 (17,9%) и от други лечебни заведения - 15 092 (0,7%). Броят на издадените болнични листове само от общопрактикуващи лекари е 1 186 598, което е 56% от общия брой. Броят на болничните листове, издадени по повод бременност и раждане, независимо от вида на лечебното заведение, е 92 750 (4,4% от общия брой).

Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков относно увеличението на болничните и увеличаващия се размер на изплатените обезщетения за временна нетрудоспособност. „Не е доказано, че това се дължи на злоупотреби, но самият факт на подобно увеличение буди сериозни съмнения за такива. Освен това практиката показва, че вземането на болничен, който да се използва вместо отпуск, е лесно и позволява много хора се възползват от това. В същото време контролът при издаване на първичните документи за временна нетрудоспособност на ниво личен лекар не е висок и освен, ако няма индикации за масови измами (необичайно голям брой болнични, издадени от един и същ лекар), е много труден. За всяко влизане в болница също се издават болнични и докато болничните заведения са търговски дружества те също ще имат стимул да приемат повече пациенти, защото така ще си осигуряват повече плащанията по клинични пътеки, а това ще води до увеличаване на недействителните болнични“, казва във въпроса си Гьоков.

„С измененията в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи  се предвижда, при получаване на жалби, възражения и сигнали от физически/ юридически лица, съдържащи данни за извършено престъпление, директорите на РЗИ/ТП на НОИ/РЗОК/НЕЛК да ги изпращат на органите на досъдебното производство. В тези случаи директорите на РЗИ/РЗОК/НЕЛК се задължават да съдействат на органите на досъдебното производство за извършване на контролни/ допълнителни медицински дейности/ изследвания от лечебни заведения, различни от тези, които са извършили съответните изсшедвания/медицински дейности, свързани с издадени експертни решения на органите на медицинската експертиза (включително и болнични листове)“, казва министър Ананиев.

„Повишаването на активността на заинтересованите лица, изразяваща се в нарастването на процента на обжалваните от тях решения на органите на медицинската експертиза пред по-горестоящите органи, неминуемо ще доведе до намаляване на злоупотребите при издаването на болнични листове за временна неработоспособност“, допълва още министърът.

Той припомня, че медицински специалист, който издаде болничен лист в нарушение на нормативно установените изисквания, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 4000 до 10 000 лв. „В тези случаи нарушенията се установяват с актове, съставени от държавни здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директора на регионалната здравна инспекция, а наказателните постановления се издават от директора на регионалната здравна инспекция“, уточнява министър Ананиев.

Той припомня още, че параграф 7 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 година задължава Министерския съвет съвместно с Националния осигурителен институт и Националната здравноосигурителна каса да извърши анализ и да разработи мерки за ограничаване на злоупотребите в едномесечен срок от обнародването на закона в "Държавен вестник".Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vSnt

Гост 04.01.2020 08:25:38

БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБЕРИТЕ НАРОДА Е БОЛЕН БЕ БЕЗМОЗЪЧЕН ЗАЩО-НЯМАТ ПАРИ ЗА ХРАНА УВЕЛИЧАВА СЕ ВСИЧКО А НАРОДА Е В СТРЕС А ТОВА ОТКЛЮЧВА МНОГО БОЛЕСТИ. НАРОДА СИ ПЛАЩА ОСИГУРОВКИТЕ А НЕ КАТО МАНГАЛИТЕ ДА ЖИВЕЯТ НА ХРАНИЛКАТА НА НАС БЪЛГАРИТЕ.

доктор 02.01.2020 17:54:50

Много са правилни и точни предложенията на БЛС -Въоръжено Крило.Браво!

БЛС-Въоръжено Крило 02.01.2020 17:42:56

Правителството на Тиквата не желае да промени режима на издаване на болнични листове така както е във Великобритания- БОЛНИЧЕН ЛИСТ СЕ ИЗДАВА САМО ЗА СЪСТОЯНИЯ ИЗИСКВАЩИ ПРЕГЛЕД И ЛЕЧЕНИЕ НАД 10 ДНИ . Отсъствия до 10 дни по здравословни или нездравословни причини там се уреждат между работник и работодател и въобще не се намесва никакъв лекар ,нито пише какъвто и да е документ. Само ,че нисшите класи които гласуват за ГЕРБ и БСП няма да искат да се промени манталитета им и възможностите: ще ходА да си Зема един болничен, щото не ми се работи ,щото ще ходА за риба или щото съм си резервирал хотел от тая дата. И личния не може да ми откаже щото ще се преместя другаде С последното плебса масово шантажира личните си лекари -личен опит и отписани стотици по тази причина . А колеги , които се подават на това пък са доста глупави, защото никой не те уважава ,когато позволяваш да ти се качват на главата. Да не говорим, че тези пари могат да се изкарат с частни прегледи, а не да се правят услуги на сульовците, които след като си вземат болничен сядат да пишат по форумите колко докторите са корумпирани ,забравяйки ,че населението влачещо се при тях генерира тези фалшиви отпуски тоест ганьовския им долен манталитет да ползват каквото докопат и от когото могат.

До въоръжения шкембелак 04.01.2020 07:53:03

Ти вместо да ръсиш глупости още от първия ден на новата година вземи отслабни малко, че даже Митьо Пищова е като манекен вече пред тебе !


Всичко за коронавируса
Още новини
Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24
22.07.2024 08:29:39

Частните лечебни заведения в България и Директива 2014/24

Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) подготви първия по рода си в България публичен срав ...

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти
21.07.2024 09:43:10 Невена Попова

Д-р Константин Христов: Най-ценното за мен е умението ни в работата да бъдем заедно - лекари и пациенти

Д-р Константин Христов е роден в Плевен. Завършва медицина с отл ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...