!
Събота, 27 Юли 2024
22
февр
11
 

Сигнал: Бебета, връзвани денонощно в сливенската педиатрия

Няма оправдание, ако е така, но дали сестрите могат да си вършат работата при този недостиг на персонал, попита доц. Кунчев

Вторник, 22 Февруари 2022 | 11:17:53
11

Сигнал за бебета, вързани за леглата си в сливенската педиатрия. Възмутени майки изпратиха на bTV любителски клипове с обяснението, че това е масова практика в болничното отделение, като малките деца са оставени без лекарски надзор по цяла нощ, вързани

Сигнал за бебета, вързани за леглата си в сливенската педиатрия. Възмутени майки изпратиха на bTV любителски клипове с обяснението, че това е масова практика в болничното отделение, като малките деца са оставени без лекарски надзор по цяла нощ, вързани за ръцете и за краката. „Децата се връзват, за да се предпазят от наранявания на абоката, ясно е, че няма как при тях да има някой по 24 часа“, казва Мария Георгиева, една от майките, които подават сигнала.

По думите й обаче в случая става въпрос за отношение. „Имаше едно бебенце на три месеца със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи впечатление. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, но нямаше как, като беше вързано и освен това се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към медицинско лице. Намерихме една сестра, а реакцията й беше недоволство. Влезе вътре и затвори вратата, за да не се чува ревът на бебето“, разказа още майката.

„Нито отпуши нослето на бебето с физиологичен разтвор, нито направи нещо да му облекчи дишането. Това се случи в неделя вечерта, бебето започна да плаче в 21 ч. и спря към 2-3 ч. през нощта. Едва на следващия ден, когато застъпи другата смяна, се обърна внимание на бебето и му се почисти нослето“, разказа още Мария, като подчерта, че не слага всички работещи в болницата под общ знаменател.

По думите й това, с което са вързани децата, прилича на бинт, връзват се и ръцете, и краката на бебетата.

След сигнала на Мария следват и сигнали от други майки. Те разказват, че масово децата стоят така вързани почти 24 часа.

Майка, която била с бебето си в детското отделение на болницата в Сливен преди година и половина, разказва, че най-шокиращо било състоянието на бебетата, приети сами, без майките си. „Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха възможност да помръдват изобщо. Като попитах защо са вързани, ми казаха, че уж да не се наранят, да не се ударят. Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, главно за да не се налага да ги подсушават. По цяла нощ плачат, на човек му се свива сърцето като ги погледне“, разказва жената, пожелала анонимност.

Тя е снимала клипове, които показва. Често влизала в стаите, притеснена за състоянието на бебетата. Признава, че дълго време обмисляла дали да подаде сигнал, но близките й я разубедили.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров заяви, че ще проучи какви са сигналите и ще се запознае с всички гледни точки. „Получих сигнал от майка, която е лежала с детето си в педиатрията, за това, че бебетата са връзвани в креватчетата си, и разпоредих проверка“, посочи той. По думите му има подобна практика, но тя се нарича фиксиране и се използва за ограничен период от време, когато бебетата са сами.

По-късно пред bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев също потвърди, че има подобна практика за обездвижване, когато бебетата са сами и трае вливането на лекарствата им. „Трябва да бъдем много внимателни по отношение на точното използване на това фиксиране, защото без него няма как да стане. Най-малките деца трябва да бъдат обездвижени, докато тече системата“, каза той.

Доц. Кунчев обаче каза, че макар и да не оправдава никого, трябва да се обърне внимание колко са медицинските сестри в България. „Могат ли тези хора да се грижат както трябва, ако са недостатъчни като персонал? За такова отношение не можеш да оправдаеш никого и ако това се потвърди, виновните трябва да си получат заслуженото, но трябва да отчитаме всички факти и дали са в състояние да си изпълняват задълженията, когато са наполовина по-малко от необходимото в страната“, каза той.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че очаква министър Сербезова да назначи проверка по случая.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$ywF

Kolchak Tikov 24.02.2022 12:49:35

Daite na meine tazi bolnica /za kompesatorki/.She gi biem tezi bebeta s jumruci v glavite.Nema losha reklama.

Гост 23.02.2022 20:19:33

Как е възможно да не мислите разумно?Нима не знаете,че детските отделения не са печеливши за болниците и такива има предимно в областните болници и при това с малък брой легла. Не е възможно всички болни деца да бъдат приети с майките си. За цяла България дори една детска болница не е построена за повече от 50-60 години. Пак се започна войната срещу лекарите и то педиатрите, а това са най-безкористните и хуманни лекари. Срам и позор за медии, родители и управляващи.

8000 евро на месец за ритнитопковец 23.02.2022 08:16:15

Плащайте на РИТНИТОПКОВЦИТЕ по 8000 евро МЕСЕЧНО, да ви *** м*****а! И искайте ОСТАВКА на педиатрите си!

Педиатър в чужбина 22.02.2022 23:53:14

Педиатрията е една от най ощетените специалности в България. Почти всички в тази специалност са пред пенсия. Свиквайте, така ще е в бъдеще. Нека най-възмутените да отидат да работят като санитарки в детските отделения и да се погрижат за децата там.

Гост 22.02.2022 20:28:35

А къде са майките на тези бебета, що не са при тях?

Гост 22.02.2022 20:55:09

Не са ги пуснали, но въпроса е къде е персоналът? Има ли го изобщо?

Гост 22.02.2022 22:49:45

Ами не разбрахте ли че персонал няма! За толкова пари няма, няма и да има!

Гост 22.02.2022 15:15:35

В тая болница има ли борд на директорите и за една година колко са получили? С тези пари какъв брой медицински сестри на сравнително прилични заплати биха били назначени? Чакам мишките от ИАМН и тетките от МЗ да отговорят!!!

N. M. 22.02.2022 12:21:01

Боже, ужас! Това е опит за убийство. Убийци! Толкова ли няма персонал, който да стои в стаята при бебетата? Какви са тези инквизиционни методи?

Гост 22.02.2022 17:50:45

Ами няма! Върви ти!

Гост 22.02.2022 12:34:04

Я тъй, я не. Отдавна не вярвам в излея лята на разни мами. По-често истината е друга.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...