Понеделник, 19 Април 2021
29
март
 

Силвана Лесидренска: Доплащането на изследванията за хепатит В и С е сред големите проблеми за елиминирането им

Понеделник, 29 Март 2021 | 17:12:40 Надежда Ненова


„НЗОК не позволява друг метод на диагностициране на хепатит В освен чернодробната биопсия. Няма въведени електронни протоколи за получаване на лечение. Пациентите задължително трябва да бъдат хоспитализирани на всеки 6 месеца за

„НЗОК не позволява друг метод на диагностициране на хепатит В освен чернодробната биопсия. Няма въведени електронни протоколи за получаване на лечение. Пациентите задължително трябва да бъдат хоспитализирани на всеки 6 месеца за провеждане на задължителните изследвания и често се налага да си доплащат медицинските изследвания. Няма възможност за реваксинация или ваксинация за лица в риск. Един от най-големите проблеми е липсата на допълнителна имунопрофилактика за новородени и хората са принудени да си набавят медикамента от чужбина, тъй като той не е наличен у нас. Голям проблем е невъзможността за достъп до медицински грижи и лечение на лицата в рискови групи, тъй като то е обвързано със здравните осигуровки.“ Това каза председателят на Сдружение ХепАктив Силвана Лесидренска по време на форума „Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?“, организиран от Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, сдружение „ХепАктив“ и „Капитал“.

„При хепатит С големият проблем са постоянно променящите се изисквания на НЗОК за лечение, тъй като те се обвързват с икономически, а не с медицински причини. Сред останалите проблеми са задължителното неколкократно хоспитализиране, тежката административна процедура за получаване на лечение, доплащането на медицинските изследвания и липсата на достъп до лечение на лицата от рисковите групи“, допълни още Лесидренска.

По думите й ХИВ, хепатит В и хепатит С имат еднакъв начин на инфектиране, еднаква социална тежест, пациентите минават през едни и същи емоционални процеси и търпят голяма стигма, но подходът към тези заболявания е различен.

„При хепатит В и С здравните осигуровки са задължителни, за да се проведе лечение, докато при ХИВ – не са. Срокът за стартиране на лечение също е доста по-дълъг отколкото при ХИВ. Пациентите с ХИВ започват терапия след 1 до 4 седмици, при хепатит В срокът е по-дълъг от 6 месеца, а при хепатит С най-рано след 10 месеца от диагностицирането“, каза тя.

Лесидренска описа идеалния подход при лечение на пациентите с хепатит В и С. „Опростен алгоритъм на поведение при положителен резултат, предоставяне на достоверна информация на пациента, незабавно насочване към грижи и лечение след диагностициране, мултидисциплинарен подход, наличие на услуги за намаляване на вредите от употребата на наркотици и сътрудничество между държавните институции“, описа тя.

Тя цитира и данни на Световната хепатитен алианс, според които 25% от лишените от свобода са с хепатит В, а между 67 и 97% от лицата с настояща или предходна употреба на наркотици имат хепатит С. „Тези групи не трябва да изпадат от фокуса на държавата“, категорична беше  Силвана Лесидренска. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zDts


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Почина проф. Мими Стойчева
19.04.2021 14:30:19

Почина проф. Мими Стойчева

Почина ръководителят на Медицинския колеж към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ п ...

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им
19.04.2021 13:47:24

Бърнаут синдромът сред медиците ни – все още подценяван от началниците им

Част от ръководителите на различни нива в системата на здравеопазване у нас все още подценяват пр ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...