Сряда, 22 Март 2023
29
март
 

Силвана Лесидренска: Доплащането на изследванията за хепатит В и С е сред големите проблеми за елиминирането им

Понеделник, 29 Март 2021 | 17:12:40 Надежда Ненова


„НЗОК не позволява друг метод на диагностициране на хепатит В освен чернодробната биопсия. Няма въведени електронни протоколи за получаване на лечение. Пациентите задължително трябва да бъдат хоспитализирани на всеки 6 месеца за

„НЗОК не позволява друг метод на диагностициране на хепатит В освен чернодробната биопсия. Няма въведени електронни протоколи за получаване на лечение. Пациентите задължително трябва да бъдат хоспитализирани на всеки 6 месеца за провеждане на задължителните изследвания и често се налага да си доплащат медицинските изследвания. Няма възможност за реваксинация или ваксинация за лица в риск. Един от най-големите проблеми е липсата на допълнителна имунопрофилактика за новородени и хората са принудени да си набавят медикамента от чужбина, тъй като той не е наличен у нас. Голям проблем е невъзможността за достъп до медицински грижи и лечение на лицата в рискови групи, тъй като то е обвързано със здравните осигуровки.“ Това каза председателят на Сдружение ХепАктив Силвана Лесидренска по време на форума „Къде е България по пътя на изпълнение на глобалните цели за елиминиране на хепатит B и С?“, организиран от Българското дружество по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография, сдружение „ХепАктив“ и „Капитал“.

„При хепатит С големият проблем са постоянно променящите се изисквания на НЗОК за лечение, тъй като те се обвързват с икономически, а не с медицински причини. Сред останалите проблеми са задължителното неколкократно хоспитализиране, тежката административна процедура за получаване на лечение, доплащането на медицинските изследвания и липсата на достъп до лечение на лицата от рисковите групи“, допълни още Лесидренска.

По думите й ХИВ, хепатит В и хепатит С имат еднакъв начин на инфектиране, еднаква социална тежест, пациентите минават през едни и същи емоционални процеси и търпят голяма стигма, но подходът към тези заболявания е различен.

„При хепатит В и С здравните осигуровки са задължителни, за да се проведе лечение, докато при ХИВ – не са. Срокът за стартиране на лечение също е доста по-дълъг отколкото при ХИВ. Пациентите с ХИВ започват терапия след 1 до 4 седмици, при хепатит В срокът е по-дълъг от 6 месеца, а при хепатит С най-рано след 10 месеца от диагностицирането“, каза тя.

Лесидренска описа идеалния подход при лечение на пациентите с хепатит В и С. „Опростен алгоритъм на поведение при положителен резултат, предоставяне на достоверна информация на пациента, незабавно насочване към грижи и лечение след диагностициране, мултидисциплинарен подход, наличие на услуги за намаляване на вредите от употребата на наркотици и сътрудничество между държавните институции“, описа тя.

Тя цитира и данни на Световната хепатитен алианс, според които 25% от лишените от свобода са с хепатит В, а между 67 и 97% от лицата с настояща или предходна употреба на наркотици имат хепатит С. „Тези групи не трябва да изпадат от фокуса на държавата“, категорична беше  Силвана Лесидренска. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$x2e


Всичко за коронавируса
Още новини
Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит
22.03.2023 17:19:25

Прецизират приложението на някои биологични терапии при улцерозен колит

Две допълнения съдържа проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 15 от 2019 г. з ...

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг
22.03.2023 16:45:41

Близо 6000 теста за рак на дебелото черво са направени за половин година безплатен скрининг

5679 теста за рак на дебелото черво са направени по време на програмата „Заедно срещу рака ...
Актуална тема
Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...