Петък, 27 Януари 2023
29
ноем
3
 

Скандал в парламента заради детската болница

Народното събрание отхвърли искането на БСП за изслушване на министър Ананиев по темата

Петък, 29 Ноември 2019 | 12:29:18 Надежда Ненова
3

Единственото нещо, което можете да направите г-н министър, е да си подадете оставката сега, защото едната част от залата няма доверие на другата част от залата. Щом министърът не може да се справи, да си подава веднага оставката още на излизане от зала

Единственото нещо, което можете да направите г-н министър, е да си подадете оставката сега, защото едната част от залата няма доверие на другата част от залата. Щом министърът не може да се справи, да си подава веднага оставката още на излизане от залата. С тези думи се обърна депутатът от БСП Георги Свиленски към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по време на дебатите в парламента за ситуацията със Специализираната болница за детски болести „Проф. Иван Митев“.

По-рано днес БСП поискаха здравният министър Кирил Ананиев да бъде изслушан заради спирането на спешния прием в детската болница. От ГЕРБ обаче се възпротивиха на предложението и то беше отхвърлено със 72 гласа "за", 5 "против" и 74 "въздържали се". От левицата заобиколиха отказа за изслушване и проведоха дебатите през процедура по начина на водена на заседанието.

"Детската болница спира спешния си прием и ние сме изключително притеснени от опозицията. Искахме най-колегиално министърът да дойде и да отговори. Желанието ни беше всички политически сили да му зададем този въпрос. Оказа се, че за политиците от ГЕРБ е важно да е ясен денят и часът за този спешен случай, още повече, когато става въпрос за деца", заяви депутатът Драгомир Стойнев.

В отговор на изакзването, на министър Ананиев беше даде възможност да даде информация по проблема. „Създадена е пълна организация, създаден е алгоритъм на действие, с който да се преодолее проблема от временното спиране на работата в интензивното отделение на Детската болница. В него има четири легла и трима медицински специалисти и няма да бъдат затруднение лечебните заведения, към които ще бъдат пренасочвани децата. Интензивното лечение на деца ще се осигурява от Александровска болница, от "Пирогов" и от Национална кардиологична болница. Всички те имат необходимата апаратура и кадрови капацитет. Този въпрос не трябва да се политизира“, каза министър Ананиев.

Той подчерта, че е изпратил комисия, която да оцени нуждите в Детската болница и припомни, че през пролетта на среща между него, премиера Бойко Борисов и представители на цялата болница, медиците са заявили, че имат нужда от финансов ресурс, с който да покрият нивата на възнагражденията по КТД. Обявената от тях сума е била 1, 7 млн. лв., която е била гласувана още на следващото заседание на правителството.

„Увеличихме цените на клиничните пътеки, премахнахме лимитирането по легла, което също осигури възможност на болницата за допълнителни средства. Молим Ви, не политизирайте въпроса, правим всичко възможно, за да решим проблема“, каза още министър Ананиев.

„Това са мерки на парче, не решават тези проблеми. Наистина се обърнете към тези деца и те да видят, че наистина се решава неща, а не се говорят само празни приказки“, проф. Георги Михайлов.

Според доц. Георги Йорданов болница не може да съществува без интензивно отделение, а много лечебни заведения отбиват номера, като имат такова само на хартия. „Това не е пътят, г-н министър", заяви доц. Йорданов.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви, че не може да разбере защо не е допуснато изслушването на министъра. „Вие нямате политическо доверие на министър Ананиев. За да стигнем до тази абсурдна ситуация, той да стои в тази зала, да не бъде допускан до трибуната, да даде разяснение за този случай, означава, че му нямате доверие за неговите качества, за действията, които има като министър и за работата, която изпълнява“, подчерта Бойчев. Той призова министър Ананиев да си направи извода за себе си кой го е поставил в тази неудобна ситуация.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EHgd

Гост 29.11.2019 12:59:13

И червени и сини комуняги се правят на загрижени. Всъщност всички на власт от 1989 г си продължават със съветското бюджетно здравеопазване -толкова трохи ,колкото да няма масово измиране на киртаците гласуващи за тях,такa, че да не се привлече внимание и не се предизвика международен скандал за геноцида и изтриването на населението. После разни тъпаци ще ми говорят за планът Ран след като изтреблението на нацията е изцяло от мръсни български ръчички с червени партийни книжки БКП/БСП/ГЕРБ

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 29.11.2019 12:40:34

Какво ръмжеше Оня, съдружникът на Маджо и Пашата? "Да се махат! Махайте ги! Да се махат!" (към Лекарите) По повод смъртен случай след хеморагична пневмония (с над 62% смъртност, даже в Държави, отделящи за здравеопазване над 20 (ДВАДЕСЕТ!!!) пъти ПОВЕЧЕ средства, отколкото у нас!) И лакеите от медиите услужливо му пригласяха...И не, не съм "комунист", другари гербаджии, за разлика от вас! Не съм и кадесар, пак за разлика от голяма част от вашите патрони и началници!

Гост 29.11.2019 12:35:37

На оружие братья!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда
27.01.2023 17:24:28

„Шейново“ няма да плати за разменените бебета, ще чака решение на съда

Общинската АГ болница „Шейново“, която преди няколко месеца ...

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа
27.01.2023 16:59:36 Надежда Ненова

Планират Детската болница да е водеща за консултативна помощ в националната педиатрична мрежа

В Картата на дългосрочните нужди от здравни услуги и инвестиции, приета от Министерски съвет, спе ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...