Вторник, 21 Май 2024
15
юни
20
 

Скандал в парламента заради прекратяването на мандата на проф. Плочев

Петък, 15 Юни 2018 | 11:50:00 Полина Тодорова
20

Скандал беляза днешното заседание на парламента, по време на което трябваше да бъде разгледано предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Точката бе включена извънредно в програмата на депутатите, което провокира представители

Скандал беляза днешното заседание на парламента, по време на което трябваше да бъде разгледано предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев. Точката бе включена извънредно в програмата на депутатите, което провокира представителите на опозицията в лицето на БСП и ДПС да напуснат пленарна зала. Припомняме, вчера парламентарната здравна комисия гласува мандатът на проф. Плочев да бъде прекратен предсрочно. Крайното решение по въпроса обаче е на парламента.

"Не е нормално в последния момент да се променя дневният ред на парламента и по този начин да се лиши опозицията от възможност за воденето на един конструктивен дебат в полза на българските граждани", заяви на брифинг зам.-председателят на левицата Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. Според него ръководството на парламента не може да формулира дневния ред дори за една седмица. „Как да очакваме от правителството да формулира визия за развитие на страната“, попита той.  По думите му се прави опит за отклоняване на вниманието от отстраняването на председателя на НЗОК, защото той е извадил на дневен ред скандална информация за задлъжнялост на касата спрямо други каси и поради тази причина невъзможност българските граждани да получат качествено здравеопазване.
От БСП заявиха още, че председателят на парламента Цвета Караянчева е нарушила правилника и подчертаха, че тя има право да промени дневния ред единствено и само в изключителни случаи.

Депутатите от ДПС също напуснаха пленарна зала.

„НЗОК се нуждае от оперативно ръководство, което да търси решение на проблемите“, коментира председателят на здравната комисия Даниела Дариткова и депутат от ГЕРБ и обвини депутатите от БСП, че действията им са “продукт на старите комунистически традиции за подривна дейност и саботаж“. “Когато сме заявили, че работим в интерес на българските граждани, не смятам, че трябва да се плашим от дълга парламентарна програма“, заяви тя.

Оттеглянето на опозицията стана причина за липсата на кворум, поради което в крайна сметка председателят на парламента взе решение да отложи и парламентарният контрол. Така, освен че не гласуваха прекратяването на мандата на управителя на здравната каса, депутатите пропуснаха и разискванията по Националната здравна карта, за които настояха от левицата. Отложени бяха и трите въпроса към здравния министър Кирил Ананиев, който трябваше да отговаря на питания относно разходите за онкомедикаменти, жалби в системата на ТЕЛК и въвеждането на нова технология за контрол на кръвните продукти за вирусоносителство. Всичките те бяха зададени от представители на опозицията, които обаче не присъстваха в зала.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b7SR

Гост 16.06.2018 09:35:03

От БСП като толкова държат за него да си го вземат за здравен съветник към председателя на партията и един ден като спечелят парламентарни избори да си го направят шеф на НЗОК . Да обещаят и да го направят.А дано но надали , и те си знаят че от тоя нищо не става, само им трябва за да си вършат демагокските удурми.Бедни ми Плочев, що ти трябваше на баир лозе.

Гост 16.06.2018 09:28:17

Тоя измекярин си беше агент на БСП и на ченгетата .Какво има да се обсъжда.Тоя беше пробутан там , за да развива подривна дейност и да създава условия да се клати правителството.Тоя агент на биволицата Нинова веднага да го изритат, иначе направо са си за смях как допуснаха да ги изиграят от БСП с тоя агент-провокатор.

Гост 16.06.2018 09:49:31

Герберско говедо, заминавай на паша, не се занимавай с теми, които надхвърлят многократно интелектуалните ти възможности, а също и тези на лидера ти.

Гост 16.06.2018 09:22:31

Плочков ли е Плочев ли е , егати палячото.Къкъв лекар е тоя с вид на алкохолизиран общ работник. На тоя не бих му поверил и да ми нареди и плочките в мазето. Тоя е карикатура сам на себе си , за бой са тези , дето сложиха това недоразумение на такъв отговорен пост.

Гост 15.06.2018 20:02:11

Поне има лик а твоя е задник

Гост 15.06.2018 20:00:01

Списвачите на гейберастите стенвестници са накацали из форума и бълват зловония. Лъченце, Бърбориткова, о здравни вие корифеи, спрете се, стига сте се излагали!

гост 15.06.2018 17:58:38

Стига се занимавахте с тоя военен олигофрен. Бил съм бацил в казармата , е по -некадърни типове от военните тунеядци няма. Само ядене и пиене и превиване гръб пред началството. За нищо не стават , аз като туко що завършил студент знаех и можех в пъти повече от военните толупи наречени лекари.Тоя нещастник по кво е професор, впрочем.

НАБОР 15.06.2018 19:59:43

Глупчо си ти глупчо и тъпчо. Тъп като студен май и не успя да завършиш.

Гост 15.06.2018 17:53:37

Плочев? Човеко си е прост.Какъв лекар е тоя , не знам. Ама по вида му си личи колко е тъп.

Гост 15.06.2018 17:51:28

Въобще може ли и да се мисли по въпроса за Плочев.Толкова просто парче отдавна не съм виждал.Обидно че е лекар , пък бил той и военен.

Гост 15.06.2018 17:41:35

Мараба Герберско говедо от вашата кохорта е от вашата не е от БСП а от БКБ от където ви е произхода.

гост 15.06.2018 17:28:14

Плочев е пълен олигофрен. Тъп, мързелив и некадърен.Не си беше прочел наредбата по-която работи , 6 месеца ! Дърпал си е макарите през цялото времe и не си беше направил труда да знае нито какви са му правомощията нито на подчинените му нито на началниците му .Пълен идиот.Истинско военно говедо.А по какво е професор?По бойна и политическа подготовка?Измислен червен боклук. Да му го тура и на него и на приятелчето му от БСП , тъпото ченге Славчо Велков .Тея и двамата бих ги шибал с кеф,а не съм педераст.

Знаещ 15.06.2018 17:57:00

Новият управител ще е доста закръглен, с меки движения, хлъзгав като охлюв, верен на властимащите и много лесен за манипулиране.

Гост 15.06.2018 17:46:41

По твоята логика, вземи направо таковай доскорошните началници на Плочев, че май и те нищо не четат извън ежедневните им постъпления по банкови и небанкови сметки! Щото те са вповече и на по-възлови позиции в разпределението на милиарди от сал един Плочев!

Гост 15.06.2018 17:40:11

Мараба Герберско говедо от вашата кохорта е от вашата не е от БСП а от БКБ от където ви е произхода.

Хм 15.06.2018 14:59:08

Вместо да се разиграва поредния водевил, депутатите да вземат да разнищят докрай "скандалната информация за задлъжнялост на касата спрямо други каси". Щото проблемът със скрития дефицит не само ни излага пред чужбинците и води до невъзможност българските граждани да получат качествено здравеопазване, но изцяло подлага на съмнение ежегодната статистика, подавана и към евростат за размера на бюджетните дефицити/излишъци.

Киро-тефтера хванат в лъжа от frognews.bg 15.06.2018 13:32:46

Здравният министър Кирил Ананиев се прави на ощипана мома за безобразията, които са се вършили в Изпълнителна агенция „Медицински одит“. Вчера той заяви пред журналисти, че не е бил информиран за случващото се в агенцията. Спецпрокуратурата започна разследване на прикрити 11 смъртни случая, част от които са свързани с новородени. Медията ни разкри за първи път за голяма част от тях в свое разследване още преди няколко месеца. Проверка на Фрог нюз сочи, че Ананиев не казва истината. Той встъпва в длъжност през ноември 2017 г. Точно тогава служителка на „Медицински одит“ информира министерство на здравеопазването за нередностите, които се вършат там и опитите да се прикрият лекарски грешки чрез натиск върху проверяващите. След като не последвала никаква реакция главният секретар на ведомството Димитър Евлогиев устно информирал ресорния зам.-министър Бойко Пенков. По думите му реакция не последвала. Нещо повече, Пенков се притеснил, че данните за престъпления ще бъдат преписани на екипа на Ананиев. И пак нищо. Нещата обаче не приключват до тук. На 21 декември 2017 г. е внесен сигнал директно до министерски съвет, част от който е самият министър. В него е описано подробно как се управлява агенцията и как се прикриват нередностите. По тази причина служителите на „Медицински одит“ са категорични, че няма как Ананиев да не е разбрал. Преди около месец Върховна административна прокуратура изпраща сигнал до МЗ за откритите нарушения по време на тяхна проверка. В доклада на обвинението се сочи, че са установени и данни за престъпления. Това означава, че няма как министърът на здравеопазването да не е научил за проблемите в „Медицински одит“. Ето какво признаха пред Фрог действащи служители на агенцията: Ако се постави ново лице с визия и цели, институцията ще възвърне предназначението си, но ако министърът се възползва от хипотезата на чл. 5, ал. 2 от Устройствения правилник на ИА "Медицински одит" досегашният заместник директор-Татяна Иванова ще ръководи Агенцията още месец. Татяна Иванова е заместник директор от 2012 до сега. До този момент тя по никакъв начин не се разграничи от изпълнителния директор, така както направиха някои служители, които след това попаднаха в графата "бивши". Твърдения от страна на министъра, че не е знаел и че не е чул за проблеми в „Медицински одит“, определяме като неадекватни. Въпросът от тук нататък, е дали тази Агенция ще започне да работи в интерес на гражданите или ще продължи по същия път, ново лице или запазване на статуквото.

Компетентен 15.06.2018 12:09:36

Дъртикова обвинява БСП в тероризъм и саботаж. А управлението на ГЕРБ в здравеопазването, което най-точно може да се определи като " деветгодишен престой във властта в условията на криминално нищоправене" ,как ще бъде наказано ?

Гост 15.06.2018 21:58:03

Тя Дърдориткова освен да къдрува по рзок-атата за толкова години нищо друго не направи. Що директори, що началници, що връзкари. Само овцете на Девин останаха без длъжност в рзок. Но... никога не е късно. Размера е важен.

Гост 15.06.2018 12:09:05

Върнете големия шеф и пич д-р Глинка!


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...