Четвъртък, 04 Март 2021
11
ян
3
 

Министърът: Няма да допусна нарушаване на правилата

Скандал с четирима ваксинирани общински съветници в Сандански

20 лекари от списъка за имунизация се отказали, обясни директорът на "Югозападна болница"

Понеделник, 11 Януари 2021 | 09:24:28
3

Четирима общински съветници в Сандански, които не попадат в приоритетните за ваксинация срещу COVID-19 групи, са били имунизирани в нарушение на правилата. За случая алармираха в неделя от партията на Цветан Цветанов, а малко след това министърът на зд

Четирима общински съветници в Сандански, които не попадат в приоритетните за ваксинация срещу COVID-19 групи, са били имунизирани в нарушение на правилата. За случая алармираха в неделя от партията на Цветан Цветанов, а малко след това министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов разпореди незабавна проверка.

Четиримата ваксинирани са председателят Николай Шаламандов от ВМРО, заместниците му Янко Ангелов от НФСБ и Петър Додушев от ГЕРБ, както и Юли Ефендийски от Земеделски съюз "Александър Стамболийски".

Привечер в неделя здравният министър обяви, че проверката е установила, че редът за ваксинации на българските граждани е нарушен. Ангелов разясни, че в COVID системата, където се регистрират ваксинираните лица, са вписани четирима общински съветници от Общинския съвет в града. „За да бъдат изцяло спазени принципите на прозрачност и законосъобразност, ще бъдат взети обяснения от отговорните за ваксинирането в Сандански лица и институции“, допълни проф. Ангелов в свой пост във фейсбук. "Действията ни във връзка с ваксинирането на всеки отделен българин са подчинени на ясни и точни правила, разписани в Националния план. Няма да допусна институции или отделни лица да ги нарушават", категоричен беше той.

Според управителя на МБАЛ "Югозападна болница" д-р Илия Тонев, където е станала ваксинацията, редът е променен, защото около 20 души от предварителния списък не са се явили. По думите му медиците явно нямат доверие в технологията на ваксината на Pfizer/BioNTech. „Стигнахме до извода след първата кампания, че приложението на ваксината на „Пфайзер“ е относително много сложно и изисква страхотна организация. Понякога е възможно да се стигне до изхабяване на дози. Затова предвидихме по-голямо разпространение на информация за ползите на ваксинирането и въпреки всичко пак се случи ситуацията от първата кампания – около 20 души, чиито имена бяха в предварително изготвения списък, не се явиха“, обясни д-р Томов, цитиран от Нова телевизия.

„Ваксината е с такава технология на приложение, че веднъж извадена от хладилника и поставена на стайна температура, бързо става негодна за приложение. В конкретния случай бе използвана една доза от флакона за член на персонала на болницата и другите четири дози би следвало да ги изхвърлим, ако не се използваха по предназначение, тоест на хора, желаещи да се ваксинират. За съжаление повече от 20% от персонала отказва ваксиниране поради различни причини“, обясни той.

Имунизираните общински съветници не са били в списъците за ваксиниране, но са били част от кампанията по набиране на кандидати за ваксиниране. Всички, които са проявили желание, работещи на първа линия, са били ваксинирани, увери д-р Томов.

Запитан дали общинските съветници ще бъдат ваксинирани и с втората доза, той посочи, че би било нечовешко, ако курсът по имунизация не бъде завършен.

Според представителя на България в Европейската агенция по лекарства проф. Илко Гетов поведение като това в Сандански е недопустимо, както е недопустимо и престъпването на имунизационния план. „Всичко е въпрос на добра организация и не би следвало да се прекрачват правилата за имунизиране“, заяви той.

Казусът коментира и председателят на Национална пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев. По думите му той е етичен и морален. Ще трябва да направим своите избори и да докажем, че сме зряло общество, че можем да предпазваме най-слабите и не се предреждаме за „хляб“ и „олио“, за дефицитната стока, когато цари глад, коментира той. Д-р Хасърджиев също посочи, че има тревожни сигнали, че 20% от работещите на първа линия отказват да се имунизират.

По думите му в плана за ваксинация не са участвали пациентски и граждански организации. Според него приоритетите в него са объркани. В тази връзка той даде пример с държави, където ваксинацията започва с възрастните хора и хронично болните.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8Mkd

Гери Дончева се ваксинира 11.01.2021 13:37:32

Моделът и бивша телевизионна водеща Гери Дончева се нареди до хората от първа линия за поставяне на ваксината Гери Дончева се ваксинира срещу COVID-19, съобщи тя в социалните мрежи. Дончева се нареди до хората от първа линия за поставяне на ваксината и дори сподели видео от този процес.Моделът и бивша телевизионна водеща в момента работи като ПР мениджър на столичното лечебно заведение за рехабилитация МБАЛ „Сердика“, което и дава право на ваксинация. По трудов договор тя е координатор „Пациенти“, сподели самата моделка. Според нея непрекъснатият контакт с пациентите я излага на повишена опасност и тя е решила да се предпази. За да даде пример, първи в болницате се е имунизирал управителят й.д-р Емил Янков, брат на небезизвестния д-р Методи Янков, собственик и управител на голяма онкологична болница.

Гост 11.01.2021 10:53:14

това е най добрият ръководител на болницата в Сандански

Гост 11.01.2021 14:45:11

И кое му е доброто.Какви са ви заплатките.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
На 4 април се решава кой печели COVID-изборите
04.03.2021 17:30:43 Надежда Ненова

На 4 април се решава кой печели COVID-изборите

По всичко изглежда, че в новия парламент броят на лекарите ще надвишава чувствително броя им в до ...

Здравната комисия поряза БСП за
04.03.2021 17:13:21

Здравната комисия поряза БСП за "Спутник" и пренаписа предложението им

Парламентарната здравна комисия не прие внесеното от БСП предложение за осигуряване на достъп на ...
Актуална тема
Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...