!
Събота, 27 Юли 2024
24
март
 

Скритите опасности, които се крият в козметиката ни

Петък, 24 Март 2023 | 15:43:02


В днешно време, козметиката се превърна в основна част от нашата ежедневна рутина. Въпреки това страшната истина е ,че много козметични продукти често съдържат опасни химикали, които могат да имат сериозни последствия за нашето здраве. Именно заради то

В днешно време, козметиката се превърна в основна част от нашата ежедневна рутина. Въпреки това страшната истина е ,че много козметични продукти често съдържат опасни химикали, които могат да имат сериозни последствия за нашето здраве. Именно заради това е важно да научим как да избираме безопасна и органична био козметика. В тази статия ще разберем истината за козметиката и ще ви предоставим с няколко полезни съвета за това как да избирате безопасни козметични продукти.

Страшната истина за нашата козметика

Козметичната индустрия е мултимилионна сфера в днешният свят, като за съжаление, в по- голямата си част тя е главно нерегламентирана. Това означава, че големите компании-производители могат да използват всякакви химикали каквито си пожелаят, без да са принудени да докажат тяхната безопасност върху хората. Всъщност, много от химикалите които са използвани в козметиката са свързани с редица заболявания като рак, хормонален дисбаланс и репродуктивни проблеми. 

Едни от съставките придизвикващи най-много опасения са парабените. Парабените са група от консерванти, които се използват за да стерилизират и удължат срока на годност на козметичните продукти. Проучванията показват, че парабените може да имитират естроген, когато попаднат в тялото, което води до рак на гърдата и друхи хормонално-свързани заболявания, включително и рак.

Други изключително опасни съставки, често срещани в козметичните продукти са фталатите. Фталатите са група от химикали, които се използват за да омекотят и да увеличат гъвкавостта на пласмасите. За съжаление, те често се срещат в козметични продукти, като лакове за нокти, спрейове за коса и различни видове парфюми. Проучванията свързват фталатите с репродуктивни проблеми при жените и при мъжете, както и с астма и различни видове алергии .

Не на последно място, много козметични продукти съдържат и изкуствени ароматизатори. Синтетичните аромати се състоят от много видове различни химикали, много от които са доказани с проучвания, че вредят на човека.

Как да избираме безопасни продукти за красота ?

За щастие има практики, които можете да следвате, за да изберете безопасни продукти за красота. Ето някои от нашите съвети, които ще ви помогнат да вземате информирани решения, когато пазарувате козметика:

1.     Четете етикета

Първата стъпка при избора ви на безопасен козметичен продукт винаги трябва да е да прочетете състава и етикета на продукта. Проверете за съставки, които са вредни като парабени, фталати, и синтетични аромати. Някои компании обозначават продуктите си с етикети без парабени(paraben-free) или без фталати(phthalate-free) за да бъде по лесно за потребителите да идентифицират безопасността на продукта им.

  1. 2.      Избирайте натурални и органични продукти

Натурална и органична козметика е винаги най-добрият избор, когато става въпрос за козметични продукти. Продуктите от този клас използват съставки, които са извлечени от природата, вместо да включват синтетични химикали. Търсете продукти които са обозначени с етикети като органик или био.

  1. 3.      Тествайте продукта

Когато пробвате нов козметичен продукт е важно да отделите нужното време за да го тествате. Нанесете малко количесто от него върху кожата си и изчакайте няколко часа, за да разберете дали няма да проявите симптоми на алергична реакция. Ако такава се появи, незабавно спрете да използвате този продукт и потърсете друга алтернатива.

  1. 4.      Избирайте устойчиви опаковки

Освен че е хубаво да се уверите че съставките са безопасни, е важно да избираме бюти продукти в устойчиви опаковки. Потърсете козметика, която използва рециклеруеми материали или преизползваеми бутилки.

Заключение

Истината за скритите опасности които се крият в козметичните продукти е че те често могат да съдържат вредни химикали, които могат да имат сериозни последствия аз здравето на потребителя. Следвайки нашите съвети предоставени в тази статия, вие можете да взимате информирано решение при избор на безопасни козметични продукти.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
5QqS


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...