!
Четвъртък, 13 Юни 2024
17
дек
16
 

След срещата на премиера с протестиращите сестри: МВР и НАП ще контролират болниците

Вторник, 17 Декември 2019 | 10:05:17 Надежда Ненова
16

Като основна своя цел след срещата с протестиращите медицински специалисти премиерът Бойко Борисов определи борбата с корупцията в болниците. В засиленият контрол ще се включат МВР и НАП, заяви той по време на срещата. Това стана, след като едн

Като основна своя цел след срещата с протестиращите медицински специалисти премиерът Бойко Борисов определи борбата с корупцията в болниците. В засиленият контрол ще се включат МВР и НАП, заяви той по време на срещата.

Това стана, след като една от протестиращите сестри заяви, че в болниците масово се извършват злоупотреби както с клиничните пътеки за повече средства, така и с наличието на достатъчно специалисти, за да отговаря лечебното заведение на медицинските стандарти.

„Реализират ке клинични пътеки само с лични карта и се дават 30 дни болнични, а човекът е напълно здрав. Не искаме повече да бъдем крадци и да крадем от нашите бъдещи пенсии. Ние всички това правим – пишем фалшиви пътеки, даваме фалшиви болнични“, заяви Димитрия Димитрова. Заради тези й думи премиерът включи в срещата и вътрешния министър Младен Маринов. „С теб ще имаме май най-много работа“, обърна се Борисов към него.

„Кажете ми имената на болниците, на докторите, бъдете сигурни, че както постъпих с тримата директори по случая с починалото дете, така ще постъпя и с тях. Ще предам сигналите на МВР, на прокуратурата, на всеки орган, който може да извършва проверки", каза Борисов.

На срещата присъстваха още здравният министър Кирил Ананиев, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, вицепремиерът Томислав Дончев и председателя на БАПЗГ Милка Василева.

Сестрите отново поставиха искането си за промяна на статута на болниците – да не са търговски дружества и настояха частните болници да нямат договор със Здравната каса. В същото време обаче те поставиха искане и за възможността да разкриват собствени частни кабинети, които да имат договор с НЗОК. „Каква е ползата да имам частен кабинет, като той няма да работи със Здравната каса? Кой пациент ще дойде да си плати при мен, след като може да отиде при джипито си, което работи с Касата“, заяви Мая Илиева.

 „Такова връщане към старата система няма как да стане. Нали затова съборихме Берлинската стена?! Нали затова се радвахме толкова тогава?!“, каза премиерът по отношение на промяната на статута на болниците.

По отношение на настояването на сестрите да бъдат задължени всички лечебни заведения, без значение от собствеността, да подпишат Колективен трудов договор, министър Ананиев обасни, че това няма как да стане, тъй като някои от те са достигнали нивата за такова финансиране и ще фалират. „Затова е заложено в НРД да се отделя определен процент от приходите от болниците за заплати, като в рамковия договор ще бъде заложена и методиката, която сме изработили с моя екип – 2,2:1,7:1. Така действително всички болници ще бъдат задължени да спазват това разпределение“, обясни той.

Въпреки това сестрите продължиха да настояват за КТД, тъй като по НРД те не са преговаряща страна и по думите им имало съмнение, че това обещание ще се реализира. С

Сестрите настояха и за промяна в наредбата, която касае работата в реанимационните отделения. Сега те работят в тях по 8 часа, а лекарите по 7. Искането им е уеднаквяване. На края на срещата Борисов заяви, че лично ще проследи подписването на националния рамков договор, който ще осигури по-справедливо разпределение на заплатите.

"Министър председателят каза, че след като въведем НРД, болниците които няма да могат да постигнат размера, който е посочен като възнаграждения ще помислят по какъв начин ще помогне държавата там, където не достигат възможностите. Повдигнахме въпроса и заплатите на медицинските специалисти в детските градини, училища и социални заведения. Министър Ананиев ни увери, че в момента се провеждат разговори със Столича община, предстоят срещи и с ръководства на другите населени места в страната, за да се повишат и там възнагражданията на колегите ни. Все пак медицински сестри има и в извънболничната помощ", казаха сестрите след срещата. 

 "Започваме подготовка за истинска реформа в здравеопазването и ако това не се случи, ще ни видите отново и то навсякъде", заяви Мая Илиева след като сестрите вдигнаха палатките на протеста, разположени пред МС. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xCJU

ПАЦИЕНТ 19.12.2019 22:53:38

"Всяка жаба да си знае гьола!" Медицинските сестри съвсем се самозабравиха! След като се самопровъзгласиха за единствените "специалисти по медицински грижи"/явно докторите не са такива/, продължават да "надничат в паничката" на лекарите! Тези на снимката представляват единствено себе си и от простотия не си дават сметка, че след като бъдат употребени от политиците ще бъдат захвърлени! Ще бъдат захвърлени и от докторите срещу които сега плюят!

д-р 17.12.2019 18:04:00

Всъщност управляващите умишлено са създали система на мизерни плащания на лекарския и сестринския труд за да си измият ръцете и ДИРЕКТНО да подтикват към нарушения. Така пропагандата уцелва с един куршум два заека -хем не плаща , хем има повод да тръби ,че лекарите правят злоупотреби. В основата на които основно лежи точно семашковото здравеопазване от съветски тип където няма оцеляване ако не се лъже по някакъв начин. Разбира се нито политическата класа иска да се разкрие същността на тези явления, нито пък журналистите искат да питат политическата класа защо са създали подобна среда.

Видими резултати 17.12.2019 12:42:43

Белите мафиоти са сериозно притеснени. Сега ще трябва да се отчитат на още една камара служби. Не разбрахте ли, че шанаджийската не става. Всичко трябва да е канализирано и контролирано. Такива незнайни доктори с по 57 000 лв. заплати не трябва да има.

До Резултатите 17.12.2019 15:20:18

А трябва ли едни лекари да не могат да вземат и 1000 лева без удръжките, и то работа с деца, или пък в частния сектор - 1800 бруто, а други - 57 хиляди?!? Защо да има такава БАЛКАН РАЗЛИКА?! На какво основание?

лекар 17.12.2019 12:01:39

Тези женици са тотално объркани. Да, заплатите им са ниски, но те няма да се повишат като се конфронтират с лекарите. Това безкрайно тъпо и елементарно! Това ли измислиха за довод пред премиера?! Жалки са!

До Лекаря 17.12.2019 15:24:16

Medice, cura te ipsum! Какво значи да се конфронтират? Че са тотално подценени, не е ли истина? Може ли да получават колкото метачките на улиците? Това ли е търговско дружество? За едни месцето, за другите - кокалите?! Не се конфронтират, ама искат и те малко от месцето....

Гост 17.12.2019 12:15:20

Не, ИЗМИСЛИХА им тези "доводи" за пред премиера! Кукловодите...

Гост 17.12.2019 11:47:56

Това ли са сестврите в България? На видеото видяхме мед. сестри на изключително ниско интелигентно ниво, пропити от злоба и завист. Основно са виновни лекарите, които всички са крадливи. Предложиха да викат полиция и те да посочват кои лекари да бъдат арестувани. Второто което искат е високи заплати ако може без да работат. Сега трябвало да работат на няколко места. Също разбрахме, че е престъпление лекар да кара хубава кола, а това били всички. Също и някой да получава заплата по-висока от другите. Също ликарите ги карали да вършат престъплиения. А видите ли, те и да ги вършели престъпленията, лекарите били виновни. Те били невинни, щото друг ги карал. Също частниците им виновни. Частните болници да нямали договор с касата, ама те да можели да си откриват частни кабинети и да сключвали договор. Боже колко простотия може да има. Мислат се за компетентни, а едната не знаеше какво е Национален рамков договор.

До Гост 20.12.2019 22:12:38

Много некоректно си го написал - / старая се да използвам най- мекия тон /... Нито е престъпление лекар да кара хубава и нова кола, нито е престъпление да почива през лятото и зимата на екзотични дестинации.. Но зависи на каква цена?! Откъде накъде пък за едни ще има море от блага, а други, които също работят... ще се чудят как да си нахранят децата?! Сестрите не казаха, че искат лекарските заплати, ББ го каза. Защо тъкмо тези сестри са се опълчили?! Да, навярно не са много умни, на не са наясно, че би могло да последва нещо неприятно за тях след срещата им.. но.. МислАт се те, така ти е угодно..

Гост 17.12.2019 11:59:40

Нагласена работа май?

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 17.12.2019 11:43:37

Делото срещу лекарите (на руски: дело врачей, врачи-вредители или врачи-убийцы) е заведено в началото на 1953 г. по скалъпени обвинения в конспирация за елиминиране на съветското ръководство. Делото срещу лекарите се подготвя тайно още от лятото на 1951 г. То е замислено като обвинение срещу видни, приближени до Кремъл, лекари в престъпно лечение на съветските вождове. За съветските служби за държавна сигурност това не е първият случай: още през 1937 г., в процеса срещу Бухарин, подобни обвинения се отправят и към професор Д. Д. Плетньов, лекарите Л. Г. Левин, И. Н. Казаков (бесарабски българин). В този случай обаче, според текста на официалното съобщение за ареста се казва, че "мнозинството от участниците в терористичната група (Вовси М. С., Коган Б. Б., Фельдман А. И., Гринштейн А. М., Этингер Я. Г. и други) са свързани с международната еврейска буржоазно-националистическа организация „Джойнт“, създадена от американските разузнавателни служби уж за оказване на материална помощ на евреите в други страни". Делото на практика се подхранва от общата психоза на Сталин, от неговия страх от заговори, както и от подозрителността му към лекарите, особено при влошаването на здравето му през 1953 г. Вероятно тази подозрителност се е дължала на факта, че „вождът“ е вербувал лекари за наемни убийци, които са отстранявали жертвите му чрез отровни лекарства, както например случаят с Андрей Жданов. От друга страна обаче, повод за разследването е откритият от лекар Лидия Тимашук съмнителен метод при лечението на Андрей Александровеч Жданов, довел според нея до смъртта му. Арести, обвинения, обвиняеми Арестите на видни лекари започват още през септември 1952 г. Отначало биват арестувани 37 лекари, но броят им бързо нараства на стотици. Част от тях биват изпратени в ГУЛАГ или екзекутирани. Следствието се провежда с жестоки побои върху подследствените и повдигане на най-страшни обвинения: „шпионски терористичен заговор и връзка с чуждестранни разузнавания“, „американски наемници“, „диверсанти в бели халати“, „буржоазен национализъм“. Последното обвинение е насочено срещу лекарите-евреи. Макар че отначало делото срещу лекарите не представлява акт на антисемитизъм – обвиняеми по него са и видни руски лекари, впоследствие то се разраства в такъв. Сред главните обвиняеми по делото срещу лекарите са: театралният режисьор Соломон Михоелс (който умира при съмнителни обстоятелства още през 1948 г., наречен „известен еврейски буржоазен националист“), д-р Борис Шимельович (бивш главен хирург на Червената армия и директор на известната Боткинска болница), Мирон Вовси (личен лекар на Сталин, брат на С. Михоелс), Яков Етингер (световноизвестен кардиолог), Борис Коган (терапевт) и др. Лидия Тимашук е наградена от Президиума на Върховния Съвет на СССР с орден на Ленин „за помощта, оказана на правителството в делото за изобличаване на лекарите-убийци“ На 3 януари 1953 г. вестниците „Правда“ и „Известия“ публикуват съобщение на ТАСС за ареста на „групата на лекарите-вредители“. Последва инсценирана подписка под писмо, предназначено за в. „Правда“, в което остро се осъжда заговорът на „буржоазните националисти“ и се изразява одобрение към действията на съветското правителство. Писмото е подписано от няколко десетки видни съветски евреи, сред които: Давид Ойстрах, Самуил Маршак, Лев Ландау, Исак Дунаевски. Иля Еренбург отначало не подписва и събира смелост да изпрати писмо до Сталин, в което изтъква, че „няма еврейска нация“ и че еврейският национализъм „неизбежно води до измяна на Родината“, но че писмото в „Правда“ можело да бъде изтълкувано опасно от „враговете на Родината“, поради което той не можел сам да реши, дали да подпише, но ако ръководните другари решат, че подписът му е „желателен и полезен за защитата на Родината“, той веднага щял да подпише. Накрая писмото с подписката не е публикувано, поради взрива от възмущение на западната общественост от делото срещу лекарите. Това е първият признак на разколебаване на съветското ръководство във връзка с делото. Алберт Айнщайн, Уинстън Чърчил и други видни личности изпращат телеграми, в които отхвърлят обвиненията срещу лекарите и настояват за разследване. Вълна на антисемитизъм Публичното разгласяване на делото срещу лекарите предизвиква широка вълна на преследвания срещу лекари-евреи в целия Съветски съюз. Органите на държавна сигурност фабрикуват аналогични дела в различни градове. Лекарите-евреи започват да се боят да ходят на работа, а пациентите се страхуват да се лекуват при тях. Появява се и слух, че Сталин готви масово изселване на евреите в Сибир. Много от обикновените хора в Съветски съюз през 1953 г. вярват в истинността на обвиненията, като широко разпространено е мнението, че лекарите, макар и неволно, са станали съучастници в чужд заговор. На 9 февруари 1953 г. в съветското посолство в Тел Авив е взривена бомба. На 11 февруари СССР скъсва дипломатическите си отношения с Израел. Вследствие на това, международният конфликт около делото срещу лекарите се изостря още повече. Краят на делото - След съобщението на ТАСС за делото срещу лекарите Сталин живее още само 51 дни. На 3 април 1953 г. всички оцелели обвиняеми по делото срещу лекарите са освободени. На следващия ден това е обявено в пресата. Делото е закрито на 31 март 1953 г., а на 3 април 1953 г. Централният комитет на КПСС официално оправдава арестуваните. Главният следовател по делото, М. Рюмин, е обвинен за скалъпването на заговор, арестуван е и е екзекутиран.

Гост 17.12.2019 11:28:02

Лекарите отново са сатанизирани.

До Гост 17.12.2019 15:26:32

Правилно! Прости са повечето от тях. В USA на всеки 10 години се явяват на изпити за пре- признаване на специалността им, а тук - даже и на курсове не ходят, като вземат специалност. Пък си и вярват, че са много велики!!!

Минаващ 17.12.2019 11:15:02

МВР? НАП? А защо не и ИНТЕРПОЛ?! Боже, колко мъка има по този свят, Боже! А мислехме, че само на КРИЛЦЕТО му лопа-тропа дъската?!

Гост 17.12.2019 14:01:36

за дребно джебчийство се влиза в затвора - тука се крадат милиарди , а повечето лекари не са замесени в това

До Гост 17.12.2019 14:57:10

Ти пък откъде знаеш? Да не си от МВР?


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане
13.06.2024 10:59:45

МЗ предложи две наредби за обществено обсъждане

С промяна в Наредба 2 се залага конкретно изискване към офертата от приемащото лечебно заведение ...

Здравната комисия при СОС одобри субсидии за общински лечебни заведения
13.06.2024 10:16:38

Здравната комисия при СОС одобри субсидии за общински лечебни заведения

Над половин милион лева е сумата, която одобриха на заседанието си общинските съветници от Комиси ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...