!
Сряда, 24 Април 2024
07
ян
3
 

След шестчасов дебат приеха "зеления сертификат" за вход за парламента (Обновена)

Петък, 07 Януари 2022 | 16:21:21 Надежда Ненова
3

След близо 6-часови дебати със 154 „за“ и 4 „въздържал се“ парламентът прие „зеления сертификат“ като задължително изискване за достъп до сградите на Народното събрание. От решението на парламента отпадна при

След близо 6-часови дебати със 154 „за“ и 4 „въздържал се“ парламентът прие „зеления сертификат“ като задължително изискване за достъп до сградите на Народното събрание.

От решението на парламента отпадна привилегията за депутатите при образуване на струпване за провеждане на бързи антигенни тестове да могат да минават с предимство, както и изискването администрацията на Народното събрание да съхранява извършените на територията на Народното събрание бързи антигенни тестове за повторно влизане в сградата до края на деня, следващ деня на провеждане на теста. От решението отпаднаха сътрудниците на депутатите, които ще трябва сами да си плащат тестовете, ако не са ваксинирани или преболедували.

„Ние ще си плащаме на служителите и сътрудниците всичко, защото смятаме, че трябва да сме равни на всички останали хора“, каза в декларация след гласуването депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Предложението на депутата от „Има такъв народ“ Ива Митева, което депутатите отхвърлиха, беше от бюджета на Народното събрание да се плащат единствено тестовете на представителите на медиите. „Така и не разбрах каква е причината медиите да имат привилегирован достъп до тестовете, след като трябва да има равнопоставеност. Трябва да отпадат всякакви привилегии, ако трябва да има равнопоставеност“, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Преди да започне гласуването на редакционните промени депутатите се скараха на тема

ползата от „зелените сертификати“ и ефективността на ваксините

Елена Гунчева от „Възраждане“ заяви, че „зелените сертификати“ не пазят, защото имало умрели ваксинирани. „Това, че сте ваксинирани, какво показва, че може да се заразявате, да се разболявате и умирате. Какво показва този „зелен сертификат“? Разбирам, че това е наредено отвън, но вие предизвиквате гражданска война. В момента обществото е разделено“, каза тя.

Председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев заяви, че не е редно неспециалисти да коментират медицински факти. „От смъртните случаи ваксинираните са 5%, а неваксинираните – 95%. Добре е да се замислите върху това“, призова той.

„Наблюдавам как избирателно се използват фактите, когато се говори за разпространение на пандемичния процес. Зеленият сертификат е мярка за ограничаване на риска“, каза депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев. По-късно той допълни изказването си с думите, че никой не е обърнал внимание на една много важна тема – тази за общественото здраве. „Не стана ясно и защо в НС конкретно трябва да управляваме риска от инфекция. Депутатите са високо рискови за боледуване от COVID. Те често пътуват, срещат се с хора, много често дискутират без маски, поне 600 човека влизат всеки ден в сградите на парламента. Второ – обстановката е високорискова.

Знаем, че идва Омикрон, който е много по-заразен

По дефиниция наистина COVID не е особено опасна инфекция, но от ебола и денга през миналата година са починали 200 души, а от COVID – 1 млн. души. У нас починалите са между 4-5%, без да броим тези, които са починали покрай вируса“, каза д-р Симидчиев.

„Какво можем да направим, за да управляваме този риск? „Зеленият сертификат“ не е нищо повече или по-малко от документ, който удостоверява статуса на риска. Емпирично доказано е, че ваксинираните разпространяват с 63% по-малко вируса. Европейският „зелен сертификат“ работи, освен намаляването на разпространението, намалява и боледуването със 70%, а смъртността – с 90%. Сертификатът стимулира към ваксинация и управлява риска на работното място. Нашето работно място е толкова рисково, колкото и на предния фронт в болниците. И накрая искам да цитирам чл. 57, ал. 2 от Конституцията, който казва, че не се допуска злоупотреба с права и тяхното упражняване, ако те накърняват правата на други. Ако не можем да работим безопасно тук, няма да можем да си изпълняваме задълженията. Колеги, моля ви, гласувайте по съвест, за да може да си изпълняваме задълженията тук“, завърши д-р Симидчиев.

Депутатът от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов заяви, че като лекар уважава всеки един човек и не може да се води от различията. „Няма как да толерирам изказване, че ваксините не работят. Медицински погледнато, данните с най-високо ниво на доказателства на медицинската наука показват, че ваксините в България имат 92% степен на ефикасност. Това означава, че от 100 ваксинирани граждани, при 8 ще бъде неефикасна.

Останалите 92 души могат и да се разболеят, но няма да постъпят в болница и да загубят живота си

Не гледайте броя на положителните случаи, а броя на хоспитализираните случаи. Ваксините пазят“, каза той.

Според депутата от „Има такъв народ“ Ива Митева в парламента продължава тенденцията да се приемат актове, които после Конституционният съд обявява за противоконституционни. „Г-н председател, вие можете да предвидите в правилника този достъп, ако той се касае само за народните представители, но не касае само тях. Парламентът не е посочен като обществена сграда в заповедта на министъра. Смятам, че никой не може да спре депутатите да влязат в парламента. Ще видим следващата седмица“, каза тя.

Според депутата от „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров изискванията за зелен сертификат в България са достатъчно либерални и няма причина Конституционният съд ди ги обявява за противоконституционни. „COVID е опасен за неваксинираните и неболедувалите. Докога чрез демагогия и псевдонаучни спорове ще рискуваме живота на нашите съграждани и ще поставяме в риск лекарите? Приемането на зелен сертификат е категоричен знак от НС, че приемаме научния авторитет. Ваксините спасяват животи“, отсече Гюров.

„Никой не отрича необходимостта от мерки и ограничаване на пандемията. Ако приемем в този вид това решение, следващата седмица трябва да променим клетвата на народните представители на „Заклевам се да спазвам законите и конституцията, ако имам „зелен сертификат“. Оттеглете този документ в този си вид, това е правно безумие. Ако това се приеме, ще си скъсам дипломата и ще скъсам дипломите на студентите си. Забраните в министерствата са на база административни актове, трябва да се промени Закона за здравето или Кодекса на труда“, категоричен беше Момчил Иванов от „Има такъв народ“.

А Явор Божанков от БСП изненада останалите партии като заяви, че темата е по-голяма от сертификат, ваксина или тестове, тъй като

говорим за война със здравия разум

„Драмата е в това, че нашето общество е преживяло войни и кризи, но за първи път сме толкова разединени. Ние не спазваме мерките от страх, а защото ни е грижа. България е на второ място в света по починали от COVID на 1 млн. души. Тревожното е, че се вихри популизъм и призовават към насилие. Ние не браним днес режим, който е елементарен, какъв трябва да е за лекаря, учителя, такъв трябва да е и за депутата. Ние браним здравия разум, затова подкрепяме решението“, каза той.

Проф. Георги Михайлов допълни, че проблемът не е в броя на починалите, а в големия натиск на здравните системи.

„Тези аргументи трябваше да влязат преди решението да влезе в зала. Умолявам ви да не говорим на медицински теми, нека да говорим по политически теми. Ние сме за това въпросът да бъде разгледан и в полето на морално-етичната категория. Темата за привилегиите на народните представители е особено чувствителна за обществото. Ако искаме всички да сме равни пред закона, не трябва да приемаме текстовете, които дават привилегии“, каза д-р Хасан Адемов и се обърна към „Възраждане“: „Отпадането на зеления сертификат е контрапродуктивна мярка за вашето политическо здраве“.

В крайна сметка групата на Костадин Костадинов и "Има такъв народ" не участваха в гласуването за сертификата. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
b8h$

А междувременно... 11.01.2022 23:20:00

Костя Копейкин ЗАЩО БЕШЕ БЕЗ МАСКА НА КСНС?? Нещо РЗИ няма ли да се сезира?? ИЛи за проруските "патриоти" ПРОДАЖНИЦИ, Законите НЕ ВАЖАТ?

Да да 09.01.2022 09:32:26

Киро и компания няма да са дълго на власт както и прогнозирах :) да си вземем пуканките :)

Гост 09.01.2022 00:41:19

Антиваксерите си показаха цвета.


Всичко за коронавируса
Още новини
Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните
24.04.2024 15:12:02

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия при възрастните хора. Всеки пети пациент, койт ...

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи
24.04.2024 14:51:59

Нов КТД и в „Пирогов“: 7% повече за лекари, 12% – за специалисти по здравни грижи

Днес беше подписан новият Колективен трудов договор (КТД) в „Пирогов”, съобщават от б ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...